עם כל הכבוד לפרופסורים של נדב איל, במקרה של רוזוולט והשואה האמת נמצאת עם נתניהו
ביום שני השבוע פרסם נדב איל טור באתר ynet תחת הכותרת "נתניהו 'ציטט' את רוזוולט; היסטוריונים וחוקרי השואה: 'זה פשוט לא נאמר.'" טורו של איל עסק בטענה אותה השמיע נתניהו לאחרונה במהלך שיחה עם מיכה גודמן בערב השקת ספרו, בה סיפר בין היתר על מאמצי אביו, ההיסטוריון המנוח בנציון נתניהו, להצלת יהודי אירופה במלחמת העולם השנייה.
נתניהו האב התמקם בארה"ב כחבר במשלחת של זאב ז'בוטינסקי במהלך שנות המלחמה. התפקיד שהמשלחת נטלה על עצמה היה להניע את האמריקנים לסייע להציל את יהודי אירופה, בין היתר, על ידי הפעלת לחץ על בריטניה לבטל את הספר הלבן. לאחר מותו של ז'בוטינסקי ב-1940, נתניהו האב תפס את המושכות. הוא בנה תוכנית הסברתית שהופנתה כלפי הציבור מחד וכלפי ממשל רוזוולט ומתנגדיו הרפובליקנים בקונגרס, מאידך.
כדי להמחיש את גודל האתגר בכל הקשור לממשל רוזוולט, נתניהו ציין כי בשנת 1944, רוזוולט עצמו פסל בקשות ממנהיגי הקהילה היהודית האמריקנית ומההנהגה הציונית להפציץ את מחנה ההשמדה אושוויץ-ברקנאו או את מסילות הרכבת שהובילו את היהודים אליו. נתניהו הביא מה שהוא טען שהיה ציטוט ישיר של רוזוולט, לפיו הנשיא דאז הגיב לבקשה באמירה נחרצת: "על גופתי המתה, אף לא טייס אחד".
איל כתב שהוא לא הכיר את הסיפור שנתניהו סיפר, אז הוא פנה למספר היסטוריונים כדי לברר את אמיתות הטענה. פרופ' יהודה באואר טען כי הבקשה להפציץ את אושוויץ לא הגיעה לרוזוולט. גם פרופ' מייקל בירנבאום טען כי "אין כל ראייה שהסוגיה של הפצצת אושוויץ הגיעה כלל לשולחנו של רוזוולט". פרופ' ריצ'ארד ברייטמן הוסיף כי הוא ושותפו לחקר השואה אלן ליכטמן לא מצאו "כל ראייה שההצעות להפציץ את אושוויץ-בירקנאו אי פעם הגיעו לנשיא רוזוולט".
לאור טענות אלו, ולאחר שלדבריו פנה לתגובה בעניין מלשכת נתניהו, איל מעלה תהיות לגבי מקור הציטוט ונכונותו. אך עם כל הכבוד לפרופסורים של איל, האמת נמצאת עם נתניהו. מייקל בשלוס הנחשב להיסטוריון מוביל בחקר תולדות נשיאי ארה"ב, פרסם לפני כעשור ספר בשם The Conquerors, בו הביא עדות ממקור ראשון לפיה ההצעה להפציץ את מחנה ההשמדה אכן הגיעה לרוזוולט, אך הוא סירב לה באופן נחרץ.
לאורך השנים נחשב עוזר שר המלחמה ג'ון מקלוי כאחראי לפסילת ההצעות להפציץ את אושוויץ. אך בשלוס חשף בספרו כי שלוש שנים לפני מותו, מקלוי התראיין להנרי מורגנטאו השלישי, בנו של שר האוצר של רוזוולט, הנרי מורגנטאו השני. במהלך 1944, מורגנטאו האב שדחף לפעולות הצלת יהודי אירופה היה יריבו המר של מקלוי, שכאמור הואשם באחריות לסירוב הממשל להפציץ את מחנה ההשמדה. במשך יותר מארבעה עשורים מקלוי טען כי קיבל את ההחלטה על דעת עצמו, אך ב-1986 הודה בפני מורגנטאו הבן כי אכן הביא את ההצעה לנשיא, והנשיא פסל אותה.
בשלוס כתב:
מקלוי נזכר שכאשר מנהיגים יהודים 'ביקשו ממני להורות על הפצצת אושוויץ', הוא העלה את העניין בפני רוזוולט, ש'זעם' מעצם ההצעה. הנשיא 'הבהיר בצורה ברורה' למקלוי שהפצצת אושוויץ 'לא הייתה מביאה לשום דבר טוב' וכי 'יאשימו אותנו שהשמדנו את אושוויץ על ידי הפצצת האנשים התמימים הללו'.
כפי שנזכר מקלוי, רוזוולט 'הוציא את העניין מהידיים שלי' וצעק: 'איזה רעיון [הזוי]! הם יאמרו שהפצצנו את האנשים האלה והם [הגרמנים] רק יזיזו [את המחנה] קצת במורד הדרך ואנחנו נפציץ עוד יותר. יאשימו אותנו במעורבות בעסק האיום הזה'"
מקלוי העיד כי באופן אישי הוא לא היה מעוניין להפציץ את אושוויץ, אבל הפסילה עצמה הגיעה מרוזוולט "שנקט עמדה חזקה מאוד".
אפשר להטיל דופי בעדות של מקלוי אם רוצים, אבל אי אפשר להגיד שהעדות לא נמסרה. מה גם שהעמדה של רוזוולט תואמת את גישתו העקבית שלו כלפי שואת יהודי אירופה. החל מעליית המשטר הנאצי ועד יומו האחרון, רוזוולט סירב לנקוף אצבע להצלת יהודי אירופה. הוא סירב ללחוץ על הבריטים לפתוח את שערי ארץ ישראל ליהודים שהיו לכודים באירופה; הוא סירב לאפשר ליהודי אירופה לברוח לארה"ב; הוא מינה אנטישמים בוטים למשרות האמונות על המדיניות האמריקנית כלפי פליטים יהודים.
אפשר לבקר את נתניהו על כך שהציטוט שהביא לא היה מדויק. אבל נתניהו פוליטיקאי, לא היסטוריון, והנקודה אותה חשף תועדה על ידי אחד ההיסטוריונים המובילים בארה"ב. בפסילת טענת נתניהו לפיה רוזוולט עצמו סירב להפצרות להפציץ את אושוויץ, פרופ' ברייטמן הטיח: "אנחנו רואים שוב ושוב איך נתניהו לוקח דברים כאלה ועושה אותם פוליטיים בצורה גסה ביותר". האמת היא הפוכה. נתניהו לא דיבר על סוגיה פוליטית כלשהי כאשר סיפר את הסיפור. נתניהו השתמש באירוע כאמצעי להמחיש את תורת ההסברה של הרצל, של ז'בוטינסקי, של אביו ושלו. מי שעשו שימוש פוליטי בהיסטוריית השואה דווקא היו הפרופסורים עצמם.
הערת המערכת: הגרסה המקורית של טור זה ייחסה למר איל באופן לא מדויק פרשנות מסוימת לגבי הציטוט ומקורו. קיבלנו את פנייתו של מר איל לפיה לא היה נכון לפרש כך את דבריו והניסוח תוקן בהתאם.
משכתבי ההיסטוריה המרקסיסטים טורחים לטשטש את העובדה שבן גוריון האליל חוזה המדינה ומקימה העביר החלטה בועד הפועל של תנועת העבודה נגד הפצצה של כבשני אושוויץ בנימוק האומלל שהפצצה כזו תסכן את היהודים הנמצאים באושוויץ. אז מה לנו להלין על רוזוולט? הרפורמים בארה"ב ובראשם סטיפן וייז הכשילו כל ניסיון לסייע ליהודי אירופה האומללים
הפילוסוף יוסף אגסי ידידו של הלל קוק מצטט ומספר איך השמאל הישראלי תנועת העבודה נאבקו להכשיל את פעולות ההצלה שיזם הלל קוק, אז מה לנו להלין על רוזוולט?
אגב, נתניהו בסיום הציטוט שכנראה היה לא מדויק, אע"פ שהמאמר צודק, שבגוף התוכן הציטוט היה נכון, פנה נתניהו לרן דרמר ושאל אותו אם הציטוט נכון, כלומר, נתניהו עצמו לא היה בטוח.
אדם חכם אמר שכלכלנים משתמשים בכלכלה כמו ששיכור משתמש במנורת רחוב: להישענות במקום לאור.
כנראה שזה נכון גם לחוקרים בתחומים אחרים.
יובל,אמת נוקבת. סטיבן וייז," רב " רפורמי ,מנע התארגנות יהודית,להצלת יהודים!
לאחר הכנס המרשים ביאנקי סטאדיום!
יש על שמו אולם בעברית!
בן הכט כתב על כך ספר:" כחש"!
יהודה לייב מגנוס,"רב" רפורמי ,היה,ראש דירקטוריון העברית.
התנגד למדינה יהודית.
עם הכרזת המדינה,יצא לבית הלבן,בו היו לו מהלכים,ואירגן אמברגו נשק על המדינה העוברית,"כדי שהמלחה תיפסק"!!
כלומר כל יהודי ישראל ישחטו.
על שמו אולם בעברית!
– קישרי הסוציאליסטים עם ברית המועצות הופעלו.זו ספקה נשק דרך
צ'כוסלובקיה דאז!
-טרם כתבתי על בן גוריון שעצר את
" עלייה ב'" עם התחלת המלחמה!!
הגרסה המקורית של טור זה ייחסה למר איל באופן מאד מדויק פרשנות עויינת ומכפישה לנתניהו. מר איל? נדב איל הוא ילד עם השכלה מינימלית, עויין נתניהו וחי תוך הסברים דלילים מאד למה נתניהו הוא ילד לא נחמד.