כך התמוטט אישום השוחד בתיק 4000

עד אחר עד חשף את שיטות הרדיפה שננקטו כדי לבסס את סעיף הדגל של התביעה, שלבסוף הופרך כולו מן היסוד

התובעת תירוש עם עו"ד חן מצוות ההגנה | צילום מסך

בפנים נפולות במיוחד, בישרו בערב חמישי אנשי חדשות 13 כיצד השופטים במשפט נתניהו הצביעו בפני התביעה על קשיים משמעותיים להגיע להרשעה בשוחד בפרשת 4000. כזכור, כתב האישום כולל שלוש פרשות 1000, 2000 ו-4000, כאשר בראשונות מואשם ראש הממשלה בעבירת הפרת האמונים, בעוד בשלישית הוא מואשם בנוסף גם בשוחד. אין ספק שעבירת שוחד עולה בחומרתה על עבירת הפרת אמונים, והסרתה מכתב האישום, אם תקרה, היא התפתחות דרמטית.

דברי השופטים אינם אמורים להפתיע את מי שעוקב אחרי המשפט. החל מפתיחת שלב ההוכחות ועם עלייתו לדוכן של עד התביעה הראשון, מנכ"ל אתר 'וואלה' אילן ישועה, החלו הלבנים ליפול מקיר כתב האישום. די מהר התגלה כי דברים מהותיים שנכתבו בפסקנות רבה בסעיפיו הרבים לא היו ולא נבראו.

לאחר שארבעה עדים שעבדו באתר בתקופה המדוברת חשפו כי מעולם לא היו בקשר עם נתניהו עצמו, ושלושה מהם ניזונו מדברי ישועה אותם הוא עצמו סתר על דוכן העדים, עברה התביעה לנושא הרגולציה של משרד התקשורת. גם שם התברר שהתמונה שהוצגה כאילו המנכ"ל אבי ברגר הודח כדי להביא את ה"המקורב לנתניהו" שלמה פילבר רחוקה מהמציאות.

ברגר התגלה כמי שהפר לכאורה את הוראות המנהל התקין ועיכב את בזק ואת יס מעל שנה מבלי לתת להן כלל תשובות. תוך כדי העדות, וכן בהמשך עם עדותו של עד המדינה פילבר, התחלנו להבין את הנזק הבלתי נתפס, יש האומרים של עשרות מיליארדי שקלים, שנגרם משלל הכתבות והחקירות שהובילו לעיכוב של שנים במעבר לסיבים אופטיים, ובמקום זאת הצמדות לרפורמה שולית בתחום הטלפוניה הקווית.

במקביל להפרכה שיטתית של תזת כתב האישום נחשפנו בעדותו של ניר חפץ, ולאחריה של שני חוקריו, לפרטים מזעזעים על שיטות חקירה חסרות רסן שכל מטרתן הייתה לשבור את יועץ התקשורת של ראש הממשלה ולהפוך אותו לעד מדינה.

כבר בינואר 2022 פרסמתי באתר זה מאמר המסביר כיצד המערכת כולה התכווננה על מנת לייצר עבור ראש הממשלה תמונה לפיה עדי המדינה סוגרים עליו ולכן כדאי שיפרוש מרצונו. החתמתם כעדי מדינה של ראש הסגל ארי הרו, המנכ"ל שלמה פילבר, ולבסוף ניר חפץ, הייתה אמורה להביא לתוצאה המקווה. עם אדם אחד נכשלו החוקרים: שאול אלוביץ' שסירב לעשות שקר בנפשו למרות התעללות פיזית ונפשית שהפעילו עליו החוקרים, כמו גם על אשתו ובנו. אלוביץ' לא הסכים להיות עד מדינה ושילם על כך בהרס כלכלי, נפשי ובריאותי.

אירוע מרכזי בשלב ההוכחות נגע לחקירה הנגדית של שלמה פילבר, שגם חייו נהרסו במסגרת הרדיפה אחר ראש הממשלה. במוקד כתב האישום מצויה פגישה, שנערכה לכאורה ביוני 2015, יום או יומיים לאחר כניסתו של לתפקיד מנכ"ל משרד התקשורת. בפגישה זו, נטען בכתב האישום, נתניהו אמר לפילבר כי "אלוביץ' התלונן בפניו על אופן טיפולו של משרד התקשורת בנוגע לעסקיו, והנחה את פילבר לפעול במסגרת תפקידו כמנכ"ל המשרד באופן שיטיב עמו".

אלא שעל דוכן העדים הוכיח פרקליטו של נתניהו, עו"ד בעז בן צור, בעזרת ראיות כמו איכונים, הודעות טקסט, ומיילים, כי פגישה זו כלל לא הייתה יכולה להתקיים בשבוע הראשון לכניסתו לתפקיד, ובכך נקטע רצף האירועים שהציגה התביעה. פילבר המופתע הבין בדיעבד כי באותה חקירה חסרת רסן במשטרה נשתלה בזיכרונו פגישה שלא הייתה. ב"אולפן הפתוח" של כנרת בראשי, הסבירה הפסיכיאטרית המשפטית ד"ר טלי וישנה כיצד פועלות טכניקות השתלת זיכרון. התביעה, בניסיון פאתטי להציל את התיק, ביקשה מבית המשפט לתקן בדיעבד את כתב האישום לגבי תאריך הפגישה, אך בית המשפט, בסוג של רמז לבאות, סירב.

עם כל עד נוסף, כולל בכירים כסמנכ"ל משרד התקשורת שמילה מימון, יו"ר הרשות לכבלים ולוויין ד"ר יפעת בן חי-שגב, וראש הסגל לשעבר דוד שרן, נחשפנו הן למופרכות של כתב האישום, והן לשיטות החקירה הנלוזות מול עדים בעלי מעמד מקצועי, אשר לא נעשה כלל ניסיון לברר איתם את האמת. סיכמה זאת ד"ר בן-חי שגב: "החוקרים ציפו ממני לשים את הראש של נתניהו, זה לא קרה והתחילו עם הטעיות".

ניתן לתמצת את ציר הזמן של תיק 4000 כך: מדצמבר 2012, אז נטען כי סוכמה "עסקת השוחד" בארוחת ערב בין הזוג נתניהו והזוג אלוביץ', ועד ינואר 2017. בשנתיים הראשונות שימש כשר התקשורת גלעד ארדן, אשר על דוכן העדים שלל כל מעורבות של נתניהו בענייני בזק. לאחר מעברו של ארדן למשרד הפנים, השאיר נתניהו בתפקיד את המנכ"ל אבי ברגר עוד שישה חודשים, עד לאחר בחירות 2015, וגם בתקופה זו הופרכה מעורבותו בענייני בזק על ידי העדים השונים (למעט חתימה על ניירות שהוגשו לו על ידי הדרגים המקצועיים).

בתקופת פילבר הוא קיבל מנתניהו יד חופשית לפעול, ופילבר הסביר באריכות כיצד מניעיו היו מקצועיים לצורך קידום רפורמת הסיבים וזינוק טכנולוגי משמעותי (רפורמה שכאמור הוכשלה על ידי החקירות, תוך נזק כלכלי עצום למשק). בשנה האחרונה של תקופת ה"שוחד" היה נתניהו מנוע כלל מלעסוק בענייני בזק, לאחר שמבקר המדינה נזעק מכתבה של גידי וייץ ב'הארץ', והמשנה ליועמ"ש דינה זילבר החתימה אותו על מסמך ניגוד עניינים, תוך שהיא מציינת שכל ההחלטות שהתקבלו עד נקודה זו היו מקצועיות ותקינות.

אפשר כבר לסכם כי ההגנה הוכיחה מעל לכל ספק סביר כי עיסוק נתניהו בנושא בזק היה שולי מאד, אם בכלל. ואם כך פני הדברים, הרי שהוא לא היה בניגוד עניינים לגבי אלוביץ', ולכן לא זו בלבד שאין רגליים לטענת השוחד, אלא שגם להפרת אמונים בתיק 4000 אין מקום. וטרם דיברנו על ההפרכה המוחלטת לטענה כאילו "אתר וואלה היה אתר הבית של משפחת נתניהו". סעיף אחר סעיף עבר עו"ד בן צור בקפדנות עם אנשי 'וואלה', והראה להם כיצד האתר היה מוטה דווקא נגד נתניהו ובעד יריביו. העובדה שבין אנשי 'וואלה' יש כאלו הסוברים שאם חולף יום ללא טינוף על נתניהו ומשפחתו אזי חופש העיתונות בסכנה, עדיין איננה בסיס ראוי לכתב אישום.

לאחר כל זאת אין פלא שהשופטים הגיעו למסקנת הביניים הזו וניסו, בעדינות, להניא את התביעה מלהיכנס בקיר. אפשר רק לתמוה מדוע המסקנה הזו באה כה מאוחר, ומדוע עברו השופטים לסדר היום כאשר עבירות בוטות מצד אנשי החוק נפרשו באולם המשפט. פעמים רבות במהלך השידור מהאולם תהינו על היחס המועדף לו זוכה התביעה במשפט, וההדלפה הנוכחית רק מדגישה כמה נואש מצבו של תיק 4000 עד שהדבר חייב את התערבות השופטים.

כמה מילים על הפרשות הנוספות בכתב האישום. אנו נמצאים ערב עדותו של ארנון מילצ'ן, עדות שערורייתית בה אזרח ישראלי ייחקר בווידאו מרחוק, במקום להתייצב בבית המשפט כפי שנדרש בנהלי דין תקינים. גם אם בעדות זו יפזר מילצ'ן רכילות שתפגע בנתניהו ומשפחתו, עדיין העובדה הבסיסית עומדת: אין ראיות חפציות (איכונים, הודעות, מסמכים, רישומי כניסה) המבססות אפילו עשרה אחוזים מהמספר הפנטסטי של שמפניות וסיגרים הנטען בכתב האישום.

יתרה מזו: המשטרה הודתה שכלל לא חיפשה כאלו ופשוט "האמינה" לחבורה של הדס קליין, יונתן חסון ועובדת צעירה נוספת. עדים נוספים שהיו יכולים לאמת (או להפריך) את המספרים כלל לא נחקרו או שלא הוכנסו לרשימת העדים, כי לדברי החוקר "לא היו קואופרטיביים". גם אותן "פעולות שלטוניות" אותן ביצע לכאורה נתניהו עבור מילצ'ן נראות קלושות ביותר, ורק מדגישות את האכיפה הבררנית כאשר יאיר לפיד, שעשה למען מילצ'ן כשר האוצר הרבה יותר, כלל לא נחקר באזהרה.

הספקנו גם לשמוע את עדותו של ארי הרו, העד הראשי וכמעט היחיד בתיק 2000, למעט נתניהו ונוני מוזס. גם שם ראינו את עוצמת המכבש שהרס את חייו של העד הרו, והבנו כיצד לקחו מספר משפטים תלושים מתוך שיחה של שעתיים (החוקרים לא נתנו לנאשמים לראות את תמליל השיחה כולה ולהגיב), וניתקו אותם מתוך ההקשר הכולל של אירועי חוק 'ישראל היום'. פרשת 2000 היא בדיחה עצובה המעידה יותר מכל עד כמה הייתה גדולה השאיפה להפיל את נתניהו, גם אם מדובר בהפללה של יחסים שגרתיים בין פוליטיקאים לתקשורת.

אם תבחר התביעה להתעלם מאזהרת השופטים ולהמשיך ולהתקדם (יש עוד כמאתיים עדי תביעה ברשימה, אם כי יצוין שרוב העדים שיכלו לעזור לתביעה כבר נשמעו), היא צריכה להביא בחשבון כי במסגרת פרשת ההגנה ירצו מן הסתם הסנגורים להביא לדוכן גם את אלו שיצרו את התיקים: שי ניצן, רוני אלשיך, מני יצחקי וכנראה גם אביחי מנדלבליט. בהמשך לחשיפה מערב חמישי, זו לא תהיה שעתם היפה ביותר.

מאמרים נוספים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

9 תגובות למאמר

  1. לא ברור לי המושג:"קשיים משמעותיים להגיע להרשעה". האם השופטים מאשרים לתביעה לבדוק את עצמם ולתקן את כתב התביעה? הדעת נותנת שכתב התביעה שהוגש לשופטים הוא חד משמעי, ערוך, חתום וסופי. אם אינו מביא להרשעה, משמע הנתבע ייצא זכאי. כל אפשרות אחרת אינה באה בחשבון.

    1. דרך לשופטים להכין את השטח לכל האפשרויות: הם עדיין יכולים להרשיע, הם יכולים לזכות, הם יכולים להרשיע אבל רק בהפרת אמונים(דרך האמצע).
      הכול תלוי למי הם יחשבו שכדאי ללקק.
      אגב, עצם העובדה שזה כבר לא ברור מאליו שלשמאל זה הישג חשוב לימין. גם אם לא הישג רצוי(היינו רוצים שופטים ישרים וחסרי התחנפויות ופחדים).

    2. בהליך פלילי זהו כתב אישום.

      כתב תביעה זה בהליך אזרחי (בגדול). לעצם העניין, בכתב אישום מפרטים את העובדות (השם טיפה מטעה), שהתביעה מתכוונת להוכיח בהמלך המשפט.

      את ה*ראיות* מציגים במהלך המשפט (בין אם זה עדים, חפצים, מז"פ) והשופטים מתרשמים האם ע"ב נתונים אלה אכן ניתן להסיק כי הכתוב הפך ל*עובדה* (מכאן הבלבול, עובדה היא מילה שמורה אך במשפטים החליטו לייחס לה עוד משמעות שלא בדיוק תואמת את משמעותה המקורית) או שמה כשלה התביעה עצמה בהוכחה ו/או הסנגור סתר את ראיות התביעה ו/או פעל בכל דרך אחרת (למשל, באמצעות העלאת גרסה חלופית) להוריד את טענות התביעה אל מתחת לספק סביר (רף ההרשעה בדין הפלילי).

      אז במקרה שלפנינו, אמנם תוכן השיחה לא פורסם (אני "מאמין" לדיווחי התשקורת בעניין זה, כמו שאני "מאמין" לדיווחי החמאס – שניהם הרוויחו זאת ב"יושר"), ככל הנראה כוונת השופטים כי התביעה רחוקה שנות פגסוס מהוכחת אשמה.

      לא ניתן לתקן כתב אישור לאחר תחילת המשפט (לאחר הקראתו) אלא בהסכמת ביהמ"ש (ס' 92 לחסד"פ).

      נקודה מעניינת משפטית (וכנראה כרגע, גם ציבורית) היא הסיבה לחקיקה לעיל. הרעיון המסדר הוא, כי לאחר הגשתו של כתב האישום – כל חומרי החקירה נמסרים להגנה, ע"מ שזו תוכל להתחיל את עבודתה. זה נראה תמים והגיוני אך המשמעות המהותית של האמור, היא כי החקירה הסתיימה! בעצם, אם חושבים על זה, זה ברור – אין מנהלים את החקירה, אוספים עדויות וחוקרים עדים, לאחר שמסרנו (אם אנחנו התביעה) כביכול "הכל", להגנה.

      אך כמובן בתיק 4000 טובי בנינו בכנופיית ה"חוק" המשיכו כאילו שלא קרא כלום – לדוגמא: https://news.walla.co.il/item/3457078 – וגם אם אינני טעון שזה נעשה מאחורי גבה של ההגנה (כמו שאיזה סמולני לא יקר עלול היה "להבין" מדבריי), מה שאני כן טוען – זה שהשלמת החקירה היא גם לטובתה של התביעה. קרי – במדינה מסודרת, אתה לא רץ להאשים מישהו במשהו, כל עוד לא אספת את כל המידע שאתה תיאורטית יכול וע"י כך גיבשת את התמונה המלאה ביותר שניתן, אודות מה שקרה. זה רק ברפובליקת "חוק" אתה קודם צריך להאשים ואחרי זה נחליט במה.

      אני יכול להבין שבמתארים מורכבים, קשה לפעמים לראות את הצורך לברר משהו מורכב. אבל בחאיית – לוודא את משמעות תוכן השיחה עם 2 הצדדים לשיחה ולא רק עם צד 1, זה כנראה מוגזם עבור פגסוסינו.

  2. בעניין תגובת הפרקליטות שהיא מצפה שעדי ההגנה יפיחו רוח חיים באישום השוחד, מן הראוי לצטט את דברי עו"ד גיא בוסי : זה כמו לצפות שקבוצת כדור-רגל המובילה 2:0 במחצית, תבקיע 6 גולים במחצית השניה.

  3. סוף סוף כתבה שעושה סדר בראש בעניין הזה.
    יישר כח.

  4. חשוב לציין שעל מכתב השופטים חתומים כל השלושה, כלומר זה פה אחד.
    סביר שגם בשאר האישומים רוב השופטים היו מוציאים מכתבים.
    בנוסף, השופטים עושים רק טובה לפרקליטות, במקום סטירות הלחי הצפויות למשטרה ולפרקליטות בפסק דין הזיכוי, אם יינתן.

  5. שוב הכותב חוזר לנושא סרק חסר משמעות של שיטות החקירה.
    שיטות החקירה מעניינות רק את הכותב. לא את בית המשפט לא את המשפט ולא את עם ישראל לענ"ד היודע ששיטות החקירה לא יזכו ולא ישנו את הפסיקה. כשם שלעינויים לא היה משקל של ממש במשפט אוליאל.
    בשיטת המשפט הישראלית הנאורה הדרך שבה הגעת לאינפורציה אינה רלוונטית ואינה מעניינת באמת.
    חבל שקוברסקי חוזר שוב ושוב לשיטות החקירה. זה לא מעניין את אף אחד וזה גם לא רלוונטי לפסיקה. בשום שלב. והוא יודע את זה עם גישתו הנבונה והיסודית