אונר"א והחמאס שזורים זו בזה

סוכנות האו"ם שאמורה לסייע ל"פליטים" פלסטינים הפכה למשתפת פעולה עיקרית של ארגון הטרור

ראש אונר"א פיליפ לאזריני בירושלים | צילום מסך מתוך youtube

הדיון סביב הענקת סיוע הומניטרי לתושבי עזה בשיאו ובצדק, אך בואו נדבר על מי שנמצא בצד השני. אני לא מתכוונת לילד העזתי אלא לגוף שמקבל לידיו את הסיוע ומנהל אותו: אונר"א. כן, אותה סוכנות שהשבוע איימה כי אם לא יוכנס דלק לרצועת עזה היא תפסיק את פעילותה. למה דווקא דלק? ומהי בדיוק "פעילותה"? הגיע הזמן להכיר.

אונר"א, או בשמה המלא סוכנות הסעד והתעסוקה של האו"ם לפליטי פלסטין במזרח הקרוב, היא יצור ייחודי. היא מנציחה ומתדלקת את הבעיה בה אמורה לטפל: פליטות פלסטינית תורשתית. מדי כמה זמן אונר"א מרחיבה על דעת עצמה את ההגדרה של "פליט פלסטיני" באופן שאין לו אח ורע. כך, מהקמתה ב-1950 ועד היום, אונר"א הצליחה להרחיב את אוכלוסיית הפליטים הפלסטינים, מ-750 אלף נפש ל-5.8 מיליון.

אין דבר בעולם שיכול לשנות את מעמד הפליטות שמוענק לפלסטינים: לא אזרחות של מדינה אחרת, לא העובדה שאתה עדיין גר על אותה פיסת אדמה ואפילו באותו בית בו נולדת ונולדו אבותיך, ואף לא עובדת לידתך בצד השני של העולם להורים שלא דרכו מימיהם במזרח התיכון. פליטות פלסטינית חזקה יותר מחוקי הטבע, ובטח מכל חוק או היגיון אנושי.

בימים בהם המלחמה בשיאה כל סיוע הומניטרי שנכנס לעזה עובר הישר לידי אונר"א, סוכנות הסעד אשר מנהלת מרכזי סיוע לפלסטינים ברצועה. אך טבעי שהיא זו שתקבל ותחלק את הסיוע ההומניטרי. אז זהו, שלא.

נכון לסוף 2021 אונר"א נהנית מתקציב עתק של 1.118 מיליארד דולר בשנה, המגיע מגופים ומדינות ובראשן ארה"ב, גרמניה, והאיחוד האירופי. חרף תקציב העתק וכוח האדם העצומים העומדים לרשותה, אונר"א אפילו לא מגרדת את קצה ייעודה העיקרי – לפתור את סוגיית הפליטים ולדאוג לקליטתם כאזרחים במדינה כלשהי.

במקום זאת, במשך כל שנות קיומה דאגה אונר"א לטפח, להעמיק ולקבע את מורשת הפליטות, להגדיל את מספר הפליטים הפלסטינים ולמנוע את יישובם מחדש, מתוך התעקשות אידיאולוגית שיש ליישב את כולם אך ורק בתוך מדינת ישראל.

ההתעקשות הזו הופכת את אונר"א לשותפה מלאה לאידיאולוגיה של חמאס ואש"ף אשר חותרת למחיקת הנוכחות היהודית במזרח התיכון והחלפתה באוכלוסייה ערבית. תחת כסות דקיקה של פעילות הומניטרית, היא לוקחת חלק פעיל ב"התנגדות" ושוללת במילים ובמעשים את זכות היהודים לחיות בארצם.

שילוב הזרועות בין אונר"א לחמאס נרחב ועמוק. חמאס שולט באופן מוחלט בבתי הספר של אונר"א המהווים את רוב מוסדות החינוך בעזה, ואתם יכולים לנחש מהי האידאולוגיה השולטת. בתחום העבודה, אונר"א מעסיקה יותר מ-13 אלף עזתים, רבים מהם פעילים ובכירים בחמאס.

בנוסף מחזיקה הסוכנות בנכסים רבים ברצועה – משרדים, מבנים ומתקני אחסון, מרפאות ומבנים רפואיים אחרים. כפי שמדווח מדי יום מגזרת הלחימה, רבים ממתקנים אלו משמשים את חמאס כנקודות גישה למנהרות טרור, אחסון תחמושת ושיגור רקטות, תוך ניצול האוכלוסייה האזרחית כמגן אנושי. גם אמבולנסים של אונר"א נתפסו על חם כאשר הסיעו מבוקשים, אמצעי לחימה ומחבלים בדרכם לבצע פיגועים. הנקודה ברורה: אונר"א והחמאס שזורים זו בזה.

האם לא הגיע הזמן שמדינת ישראל תעמוד במילתה ותקיים את האיום לעצור את משלוחי הסיוע ההומניטרי המועברים דרך אונר"א, אם ברור כי אלה ייפלו לידי חמאס? הסוכנות עצמה הודתה כי זו המציאות. מתי מדינת ישראל ומדינות העולם יתחילו להקשיב ולהאמין לדברי אויבי ישראל? מוטב מאוחר מאשר לעולם לא.


נעמי קאהן היא מנהלת המחלקה הבינלאומית בתנועת רגבים

 

מאמרים נוספים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

5 תגובות למאמר

  1. וחמור מכך, אונר"א מאפשרת לחמאס והרש"פ להשתחרר מעול הניהול האזרחי היומי בשטחיהם
    ובכך לאפשר להם גמישות להילחם עד חורמה בישראל מבלי שהעול הכלכלי האזרחי ייפול על כתפיהם.
    ויתירה מכך – ככל שהלחימה גוברת כך גדל הסיוע הבינלאומי ל"אונר"א" מה שעוזר במישרין להרגעה יחסית של התחום האזרחי והענקת רוח גבית לטרור.

    ישראל חייבת להקריס את אונר"א. ויפה שעה אחת קודם.

  2. לא נתאושש מהטראומה אלא אם כן נכה באויב בכח, באכזריות, ללא חמלה

  3. ואנחנו הבאנו את הקטארים להתחרות באונרא
    נתניהו משתפ של קטאר נאום יגאל כרמון
    נראה כי לנו עדיף אונרא אבל למטכל ולמוסד ולממשלה אינטרסים עצמיים
    לכו בעקבות הכסף זה עיקרון פשוט שעובד

    1. כמה חרטוטים
      אנשים הזויים