לאחר שורה של מגעים איחד ראש ממשלת הונגריה אורבן מספר רב של מפלגות ימין ריבוניות לסיעה חדשה, שהיא כיום השלישית בגודלה בפרלמנט האירופי. ומה הרווח של ישראל?
שמונה ימים לאחר שקיבל לידיו את הנשיאות התורנית של האיחוד האירופי הצליח ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן, להוציא לפועל מיזם פוליטי שרבים לפניו ניסו להוציא לפועל אך נכשלו: איחוד של כוחות הימין הריבוני באירופה. יממה לפני תחילת הנשיאות ההונגרית קיים אורבן בוינה אירוע משותף עם ראשי "מפלגת החופש" האוסטרית – שר הפנים לשעבר ויו"ר המפלגה הרברט קיקל, וראש סיעת המפלגה באיחוד האירופי, האראלד וילימסקי, וכן עם רה"מ צ'כיה לשעבר ומנהיג מפלגת ANo, אנדרה באביש.
השלושה הכריזו על הקמה של תנועה פוליטית כלל-אירופית חדשה, "פטריוטים למען אירופה", ופרסמו מניפסט משותף שכלל 14 עקרונות יסוד לשותפות ביניהם. היוזמה להקים תנועה אירופית ימנית חדשה משכה תשומת לב רבה מאחר שמאחוריה עמדו מפלגות שהשתייכו לזרמים פוליטיים שונים בפרלמנט האירופי: מפלגתו של אורבן, "פידס", מפלגת השלטון בהונגריה הייתה עד מרץ 2021 חברה ב-EPP, סיעת מפלגות העם השמרניות, ועזבה את שורותיה לנוכח הכוונה לסלק אותה מהסיעה בשל ההאשמות לפגיעה בשלטון החוק ובערכי האיחוד האירופי נגד ממשלת אורבן.
"מפלגת החופש" האוסטרית הייתה שייכת לסיעת הימין הריבוני, "זהות ודמוקרטיה" (ID) מפלגה זו הפכה לראשונה בתולדותיה, בבחירות האחרונות לפרלמנט האירופי שנערכו בתחילת יוני, למפלגה הגדולה ביותר בבחירות כלל-ארציות. "מפלגת החופש" גם מובילה בסקרים לקראת הבחירות הכלליות באוסטריה, שיתקיימו בסוף ספטמבר הקרוב. מפלגתו של באביש הייתה חברה בסיעת המפלגות הליברליות, שאותה מנהיגה מפלגתו של נשיא צרפת, עמנואל מקרון.
המניפסט המשותף ששלוש המפלגות פרסמו, קבע שאומות אירופה מוצאות את עצמן בצומת היסטורית:
"האיחוד האירופי – שהיה פעם מיזם-חלום ששורשיו בשאיפה לפיוס לאחר החורבן שנגרם בשתי מלחמות עולם ובעשורים של חלוקה – הפנה את עצמו נגד האירופאים ומיישם כעת אינטרסים הנוגדים את רצון האומות, האזורים והקהילות הקטנות שמהווים את ביתנו האירופי. מוסדות שאינם מוכרים בדרך כלל לאזרחים האירופאים ומרוחקים מהם – יחד עם כוחות גלובליסטים חזקים, פקידים לא נבחרים, ארגוני לובי וקבוצות אינטרסים הבזים לקול של הרוב ולדמוקרטיה העממית – מתכננים להחליף את האומות. במה? במדינה אירופית מרכזית. הבחירות לפרלמנט האירופי החדש ביוני היו בעלות משמעות דורית וקיומית. כיום קו הגבול הפוליטי אינו חוצץ בין שמרנים וליברלים או בין ימין ושמאל, אלא בין אלא בין תומכי הריכוזיות הדוגלים במדינת-על אירופית חדשה לבין פטריוטים וריבוניים, שלוחמים לשמר ולחזק את אירופה של האומות אותה אנחנו מעריכים. רק באמצעות הניצחון ושיתוף הפעולה של המפלגות הפטריוטיות והריבוניות מכל רחבי היבשת נוכל לערוב לירושת ילדינו".
לאחר הצהרת כוונות מקדימה זו, מפרט המניפסט את 14 העקרונות עליהם "אירופה של האומות" צריכה להיות מושתתת:
- אומות חזקות, גאות ועצמאיות שיהיו חופשיות בהחלטתן לחיות ולשתף פעולה אלו עם אלו.
- האומות הללו יהיו מאוחדות במוסדות בעלי לגיטימציה שתהיה מושרשת בהן, יקבלו מנדט מעמי אירופי ויהיו חייבים בדין וחשבון בפני העמים.
- אירופה תהיה ריבונית ובלתי מתפשרת בהגנה על האינטרסים שלה, חופשיה מתלות שמונעת – מבפנים ומבחוץ – את מימוש רצונן של הקהילות הלאומיות.
- אירופה תהיה מחוייבת לשלום ולדיאלוג ובה בעת מוענה להגן על עצמה מפני כל איום.
- אירופה תגן על הזהות, המסורות והמנהגים האירופיים שהם תוצר של המורשת היוונית-רומית והיהודית-נוצרית.
- אירופה תעריך את הגיוון הקיים בין אומותיה השונות, את ההיסטוריה שלהן ודרך חייהן ותתנגד לתכתיבים לשנות אותן בהתאם לאופנות מתחלפות.
- אירופה תעמוד על כיבוד חירויות אמיתיות, זכויות בסיסיות וכבוד האדם ותתנגד בתקיפות לניסיונות להגביל אותם או להגדיר מחדש את החירויות הללו.
- אירופה תהיה תחרותית, יצרנית, יעילה וגאה בהישגים וביכולות האינטלקטואליים, המדעיים והכלכליים שלה בהיותה יבשת של חדשנות, מצויינות וקדמה.
- אירופה תהיה נחושה להגן על גבולותיה, לעצור הגירה לא חוקית ולשמר את זהותה התרבותית בהתאם לרצונו של רוב מכריע של האזרחים האירופאים.
- אירופה תהיה של אומות המוכנות להגן על עמיהן מפני כל איום הבא מזירות פוליטיות, כלכליות, דתיות ותרבותיות.
- אירופה תכבד את המנדט שקיבלה ואת חוקיה ולא תחרוג מסמכויותיה ותחדל מהתקפותיה על הריבונות הלאומית באמצעות סנקציות כלכליות.
- תופסק העברת סמכויות ריבוניות נוספות למוסדות האירופאים.
- תכובד זכות הוטו של כל האומות.
- כל אומה תוכל לקבל באופן חופשי החלטות בתחום מדיניות החוץ.
העקרונות הללו עומדים בסתירה מוחלטת לתוכניות הממסד האירופי וקואליציית המרכז השלטת במוסדות האיחוד האירופי להאיץ את תהליך הפדרליזציה של האיחוד, בעיקר באמצעות העברת הסמכויות הריבוניות מהמדינות החברות למוסדות האיחוד וכן ביטול עקרון קבלת ההחלטות בתחומים שונים, כמו מדיניות החוץ, פה אחד. המניפסט מפרט תוכנית רפורמות מרחיקות לכת, שישנו את פני האיחוד, ינטרלו את המגמות הפרוגרסיביות, הנתפסות כיום כ"ערכי יסוד" של האיחוד ויעצרו את שטף המהגרים – בעיקר ממדינות מוסלמיות, שמאיימת על מחיקת זהותם הדתית והתרבותית של עמי אירופה.
גם העמידה על מימוש האינטרסים הלאומיים אמורה להוות תפנית משמעותית בעמדות האירופיות הנוכחיות, בעיקר בכל הקשור לגישה כלפי רוסיה. שלוש המפלגות המייסדות של "פטריוטים למען אירופה" בעלות קשרים טובים עם הממשל הרוסי ומתנגדות למדיניות העימות עם רוסיה, שאימצו מוסדות האיחוד האירופי וממשלות מובילות בו. ביקורו של אורבן בסוף השבוע האחרון אצל ולדימיר פוטין במוסקבה עורר ביקורת חריפה ביותר באיחוד האירופי, למרות שאורבן הבהיר שהוא קיים את הביקור כרה"מ הונגריה ולא כנשיא התורן של האיחוד האירופי, והנסיעה – לדבריו, נועדה לקדם יוזמת שלום להפסקת המלחמה באוקראינה. לפני נסיעתו למוסקבה פגש אורבן את הנשיא וולודימיר זלנסקי בקייב, כחלק ממאמציו של אורבן לקדם יוזמת שלום משלו.
בשבוע שלאחר פרסום "המניפסט הפטריוטי" בוינה ועם תחילת כהונתה של הונגריה כנשיאה התורנית של האיחוד החלו בזו אחר זו מפלגות ימין ריבוני מרחבי אירופה להצטרף לתנועה החדשה: מפלגת "צ'גה" מפורטוגל, "VOX" הספרדית שעזבה את שורות סיעת "האירופאים השמרנים והרפורמיסטים" בראשה עומדת מפלגת "אחי איטליה" של ג'יורג'יה מלוני, "מפלגת החופש" ההולנדית של חירט וילדרס, "מפלגת העם" הדנית ו"האינטרס הפלמי" מבלגיה עזבו את שורות סיעת הימין הריבוני, "זהות ודמוקרטיה". יום לאחר סיבוב הבחירות השני לפרלמנט הצרפתי הודיעו גם מפלגת "האיחוד הלאומי" הצרפתית ו"ליגה" של מתאו סלביני על הצטרפותן ל"פטריוטים של אירופה" ובכך הוכרז על פירוקה של סיעת "זהות ודמוקרטיה". "פטריוטים למען אירופה", עם 84 צירים בפרלמנט האירופי, הפכה לסיעה השלישית בגודלה בפרלמנט, אחרי סיעת מפלגות העם והסיעה הסוציאליסטית, כשמאחוריהן סיעת "השמרנים והרפורמיסטים" וסיעת המפלגות הליברליות עם 76 צירים.
בראש הסיעה החדשה יעמוד ראש המפלגה הגדולה ביותר בשורותיה – ז'ורדן ברדלה, מנהיג "האיחוד הלאומי" הצרפתי, שמביא עמו 29 צירים. ברדלה נמנע מלהכריז על הצטרפות לסיעה החדשה כל עוד היה בקמפיין בחירות, כדי שלא להעניק ליריביו הפוליטיים תחמושת לפגוע בתדמיתה של מפלגתו. עם היוודע ניצחון השמאל בבחירות לפרלמנט הצרפתי, הוסרו המגבלות האלקטורליות למהלך האיחוד.
מפלגת השלטון הפולנית לשעבר, "חוק וצדק" סירבה להצטרף לסיעה החדשה והיא תישאר בשורות "השמרנים והרפורמיסטים". עבור האולטרה-שמרנים הפולנים הקרבה למוסקבה של רוב המפלגות החברות ב"פטריוטים למען אירופה" מהווה בעיה גדולה מאוד. למרות שהתקיימו מגעים בין ה"פטריוטים" למפלגת "אלטרנטיבה לגרמניה" שסולקה משורות "זהות ודמוקרטיה" לפני הבחירות האחרונות לפרלמנט האירופי, לא נראה שהמפלגה ו-15 ציריה תצטרף לסיעה החדשה, אלא תנסה להקים סיעת ימין משלה.
עם זאת, עדיין מתנהלים מגעים לצירופן של מפלגות מסלובניה, סלובקיה ופולין לשורות "הפטריוטים". הקמת "הפטריוטים למען אירופה" מהווה מכה קשה לרה"מ איטליה, ג'יורג'יה מלוני, שקיוותה לאחד מאחורי הנהגתה את הימין החדש והימין הריבוני בפרלמנט האירופי. זו מהלומה שנייה שמלוני סופגת לאחר שנשיא צרפת, עמנואל מקרון, בלם את ניסיונותיהם של השמרנים האירופאיים להתקרב למלוני וסיעתה ולהציע לרה"מ איטליה תפקיד בכיר במוסדות האיחוד. מלוני, שקיוותה למינוי כזה, הכשילה את המגעים לצירופה של "פידס" ההונגרית לסיעת "השמרנים והרפורמיסטים", מאחר שאורבן מהווה סדין אדום בעיניהם של מנהיגי קואליציית המרכז באיחוד האירופי.
הקמת "פטריוטים למען אירופה" היא חדשה טובה מאוד לישראל – בשורותיה של הסיעה החדשה ניתן למצוא את ידידיה הטובים ביותר באיחוד האירופי. ישנן עדיין כמה מפלגות ימין ריבוני שישראל הרשמית לא נמצאת עימן בקשר אך פעילותו הנמרצת של שר התפוצות והמאבק באנטישמיות עמיחי שיקלי, להידוק הקשר עם מפלגות הימין הריבוני באירופה היא ללא ספק הליכה בכיוון הנכון. שיקלי הסיר את החרם הרשמי מעל "האיחוד הלאומי" הצרפתי ומארין לה פן, מעל מפלגת "VOX" הספרדית, נועד עם נציגי "השבדים הדמוקרטים" ומפלגות נוספות והשתתף בכנסים בבריסל, בבודפשט ובמדריד שהניחו את היסודות המעשיים והרעיוניים להקמת תנועת וסיעת "הפטריוטים".
אחד מבכירי "VOX" עדכן את שיקלי לפני ימים ספורים באופן אישי על ההתארגנות וכתב:
"מה שהניע אותנו לקחת את הצעד הזה הוא הצורך לבטא רוב רחב של כוחות שמרניים ופטריוטיים בתוך הפרלמנט האירופי, המייצג את המציאות לאחר הבחירות שהתקיימו ב-9 ביוני. המטרה שלנו תהיה לעבוד על הקבוצה הגדולה הזו, כך שרעיונות החירות, הריבונות של אומות והציביליזציה המערבית יתחזקו וייצגו את מיליוני האירופאים שדורשים מאיתנו אלטרנטיבה למדינות המגבילה והמעייפת של מפלגות העם והסוציאליסטים יחדיו. הקשר שלנו עם סיעת 'האירופאים השמרנים והרפורמיסטים' ועם 'אחי איטליה' הוא בלתי ניתן לערעור ושיתוף הפעולה יישמר."
הבכיר הספרדי התחייב לפעול במסגרת הסיעה החדשה לחיזוק התמיכה בישראל. גם בבלגיה נרשמה בשבוע האחרון התקדמות ביחסה של מפלגת "האינטרס הפלמי" כלפי ישראל והקהילה היהודית המקומית: המפלגה החליטה להציב את חבר הקהילה היהודית, דוד רוזנברג, ברשימתה לבחירות למועצת העיר אנטוורפן, בירת פלנדריה, שייערכו באוקטובר הקרוב. ראשי המפלגה התחייבו להתנגד לכל יוזמה לאסור ברית מילה, לכל חקיקה שתאפשר חרם כלשהו על ישראל, בכלל זה העברת נשק לישראל דרך נמל אנטוורפן, לתמוך בלחימת ישראל בחמאס ובחיזבאללה וכן להתנגד להקמתה של מדינה פלסטינית כל עוד החמאס שולט ברצועת עזה ולהימנע ממהלך הכרה שיתפרש כפרס לטרור הפלסטיני.
והנה האיחוד האירופי רוצה לקחת מאורבן את נשיאות הפרלמנט האירופי ומנע ממנו לנאום בפעם הראשונה כנשיא הפרלמנט.
מעניין למה…