איראן מכוונת לפצצה לפני נובמבר

דיוויד וו, אנליסט וחוקר, מנתח בפודקאסט חדש את הזירה האזורית ואת השלכות המלחמה בישראל על העולם

נשיא סין שי ג'ינגפינג והמנהיג העליון חמינאי. צילום: Khamenei.ir

האם אנחנו בדרך למלחמת עולם? האם העימות במזרח התיכון יגרור אחריו עימותים אחרים? דיווד וו, אסטרטג מאקרו לשעבר בוול סטריט, מבקש להשיב בפודקאסט שלו על השאלות הללו בראייה אזורית וגלובלית. וו מתאר את עלייתו של סדר עולמי חדש המאתגר את ההגמוניה האמריקנית שהתרגלנו אליה בעשורים האחרונים. כאשר מי שמובילים אותה הם רוסיה, איראן וסין.

״רוסיה היא ספקית ותיקה של נשק לאיראן. מלחמת רוסיה-אוקראינה קירבה מאוד בין שתי המדינות. הסנקציות הכלכליות המערביות נגד רוסיה העמיקו את הקשרים הכלכליים בין שתי המדינות, בשעה שרוסיה מחפשת דרכים לעקוף את הסנקציות. הסחר בין שתי המדינות עלה ב-48 אחוזים ברבעון הראשון של השנה. שתי המדינות חתמו על הסכם שיחבר את מערכת הבנקאות האיראנית "שטאב" למערכת הבנקאות הרוסית עד סוף החודש״.

וו מציג נתונים רבים על הסחר בין המדינות והתיאום המתפתח ביניהן, שיש לו גם השלכה ביטחונית: ״למען שיתוף הפעולה הביטחוני שתי המדינות התקדמו מעבר ליחסי הלקוח-פטרון ששררו ביניהן, וכעת איראן היא ספקית גדולה של נשק לרוסיה מאז מלחמת אוקראינה. לפי דיווח עדכני, רוסיה רכשה לפחות 6,000 כטב"מי שאהד 136 מפרוץ המלחמה״.

כך גם לגבי היחסים עם סין: ״בדומה לרוסיה, סין היא ספקית נשק ותיקה של איראן. סין הייתה ספקית עיקרית של טכנולוגיה גרעינית לאיראן עד שנות ה-90, והיא ממשיכה לספק סיוע לתוכנית פיתוח הטילים שלה. אומנם באופן רשמי סין לא ייבאה נפט איראני מאז אמצע 2022, אבל רוב ייצוא הנפט האיראני מגיע לסין, לפי נתונים שאספה "קלפר", חברה המתמחה במעקב אחר שילוח עולמי״.

גם סין מסייעת למשטר האיראני בפיתוח כלי נשק ובדרכים אחרות, והם מהווים יחד ציר ברור המתפתח במהירות. שלוש המדינות הללו מתחמשות באגרסיביות ומכינות את עצמן לקראת עימות. 

כל ההתפתחויות הללו מתכנסות לחודשים המכריעים הבאים: ואיראן, כך התחזית של וו, תנסה להגיע לפצצה גרעינית עוד לפני הבחירות בארצות הברית. 

"בשעה שאיראן מנהלת מלחמה בלתי מוכרזת נגד ישראל, היא האיצה את קצב העשרת האורניום שלה". אומר וו. "יש יסוד לחשוב שהמלחמה נגד ישראל נועדה להיות הסחת דעת שתעניק לאיראן הזדמנות לחצות את הסף הגרעיני. איראן נמצאת ככל הנראה במרחק חודש בלבד מייצור כמה ראשי קרב גרעיניים".

לדעתו הקירבה לבחירות מספקת לטהרן מוטיבציה למהר להגיע ל"חסינות גרעינית" וזאת משתי סיבות: ראשית, בתקופה זו ניתן להניח שלא יהיו תוצאות קשות מצידה של ארצות הברית "בטהרן עשויים לחשוב שהם יכולים לעשות זאת בלי לשאת בהשלכות ממשיות. אולי הם חושבים שוושינגטון עוד פחות מוכנה לפעול ובכך להעלות את מחירי הנפט לקראת הבחירות לנשיאות". ושנית, בשל החשש מכהונה שניה של טראמפ, ייתכן ובטהרן ירצו להגשים את השאיפות הגרעיניות לפני שהוא יכנס לבית הלבן.

וו מתאר את המגמות הללו בפודקאסט שלו ומעריך שמדיניות הנשיא ביידן מקרבת אותנו למלחמת עולם שלישית יותר מאי פעם. 

האזנה נעימה!

מאמרים נוספים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

3 תגובות למאמר

  1. זה לא פודקסט, הוא לא אומר שום דבר חדש ולא נראה שהוא מבין בכלל בתחום.
    לא ברור למה הבאתם את זה

  2. איראן חוששת מאד משיגור טילים מישראל מפוזרים לא מכוונים עם פוטנציאל פגיעה בסכרי המים הענקיים, בבארות הנפט, ובמתקנים הגרעיניים ובוודאי במרכזי אוכלוסיה. משום מה אין מערך טילים התקפיים בישראל, הגייס החמישי השמאל העסיק את כולם עם הרפורמה המשפטית,

    להקים יחידת טילים עם מפקד נועז וחזק