איבוד שטח הוא בעיה צבאית, אך איבוד המורל מהווה סכנה לאומה

כיצד משפיעות נסיגות צבאיות על הביטחון הלאומי לאורך זמן

לוחמי 669 מפנים לוחם פצוע במלחמת חרבות ברזל. צילום: דובר צה"ל

מרשל-גנרל ז'אן-דה-דייה סו (Soult) מן המעולים שבמצביאי נפוליאון, פיקד על אחד הקורפוסים שכבשו בסערה את חצי האי האיברי בשנת 1808. אך הודח מתפקידו חמש שנים מאוחר יותר. לאחר שנאלץ לסגת ממדריד לפירנאים, לנוכח האופנסיבה של הצבא האנגלי בפיקודו של ארתור ולסלי, לימים הדוכס מולינגטון. דה-דייה הנעלב, מחה על ההחלטה, והסביר כי הנסיגה שביצע הייתה מחוייבת המציאות. אלא שנפוליאון לא שינה את החלטתו, והבהיר למרשל, שמה שהטריד אותו לא הייתה הנסיגה כשלעצמה, אלא השפעתה על מורל הגייסות בחזית והאזרחים בעורף. אובדן שטח, הוסיף, קל יותר לתקן מאשר לשקם את אמון הציבור. או כדבריו במקום אחר: "…איבוד שטח הוא בעיה צבאית, אך איבוד המורל הוא סכנה לכלל האומה…"

עיון מזדמן במכתבי נפוליאון, מגלה כי הוא הרבה לכתוב על הקשר בין מורל – לנצחון. אחת מקביעותיו המפורסמות היא, שהיחס בין הרוחני לחומרי הוא שלוש לאחד במלחמה. ומכל מקום הערכתו, שלנסיגות נודעת בהכרח השפעה מזיקה על רוח הלחימה, ועל המורל בעורף, מוצאת לה סימוכין במקרה הבוחן הישראלי. על מנת להבטיח דיון ענייני, נצא מנקודת הנחה, שאהוד ברק ואריאל שרון החליטו בשעתם לסגת מלבנון ומרצועת עזה, בתום לב וניקיון כפיים. מתוך כוונה להבטיח לכל אזרחי המדינה, בלי קשר לדפוס הצבעתם, חיים בטוחים משהיו להם קודם. ואחר שהבהרנו זאת נחזור ונשאל, האם נסיגות צה"ל הנזכרות לעיל אכן פגעו במורל הצבא והאומה, כפי שטוען נפוליאון.

הנסיגה מלבנון

כזכור, צה"ל התנגד לתכניות הנסיגה מלבנון של הדרג המדיני, והציע לכרוך אותן בהסכם עם סוריה. אך כאשר המו"מ שניהל רוה"מ ברק מול אסד כשל, המליץ הרמטכ"ל מופז על 'נסיגה טקטית'. שתשאיר בידי ישראל את הרכסים השולטים על ישובי הצפון (מהם חיזבאללה משגר את טילי הנ"ט שלו מזה כמעט שנה) ועל המשך התמיכה בצד"ל. ברק דחה את ההמלצות, הורה על נסיגה מלאה לקו הגבול הבינלאומי, ואיפשר אפילו 'תיקוני גבול', שמזכ"ל האו"ם קופי ענאן (בלחץ חיבזאללה…) דרש ממנו, בתמורה לאישור, שקבע כי ישראל אכן השלימה את נסיגתה מכל אדמת לבנון. יום למחרת הנסיגה נשא נסראללה את נאום 'קורי העכביש' בבינת ג'בייל. בו טען כי 'ההתנגדות' תקרע לגזרים, את צה"ל המפונק והחברה הישראלית המסוכסכת, משל היו קורי עכביש. וחמישה חודשים לאחר מכן ב– 7 באוקטובר, חטפו לוחמיו שלושה חיילי צה"ל בהר דב.

מכאן, ועד מלחמת לבנון השניה, שנסתיימה בחוזה 1701 שלא היה שווה את הנייר עליו נכתב. נהרגו עוד 17 ישראלים בתקריות שיזם נסראללה. עליהם נוספו עוד 10, באינספור התגרויות שכללו ירי נ"ט, שיגור רקטות, וחדירות כטבמ"ים לשיטחנו, בכלל זה איום על אסדות הגז. אשר נענו בתפיסה של 'שקט יענה בשקט'. שהופר על ידי חיזבאללה ב-8 באוקטובר, גרר את פינוי תושבי הצפון ואת מלחמת ההתשה הנוכחית, שסופה לא ישורנה.

הנסיגה מלבנון העצימה לאין שיעור את כוחו של חיזבאללה. הפכה את נאסרללה 'מגן לבנון', דמות נערצת עבור מאות מליוני מוסלמים ברחבי העולם. העמיקה את הקשר בינו לאיראן, שהפכה לספקית הנשק העקרית שלו, העמידה לרשותו נשק שובר שויון. והעניקה לו עורף אסטרטגי, רשת ביטחון חומרית והכוונה איסטרטגית, אשר הפכו את הארגון לחיל החלוץ ב- 'ציר ההתנגדות' האיראני. ובה בעת לישות תת-מדינתית רבת עוצמה, אשר פוררה את המעטפת המדינתית הלבנונית, ותפסה את מקומה כריבון בארץ הארזים. כל הנסיונות הישראליים לייצר הרתעה יציבה ואמינה מול כוחו המתעצם של חזבאללה, בכללן דוקטרינת 'דאחייה' משכבר, הפכו ל-'משחק סכום שלילי' (Lose-Lose). בעקבות הצטיידותו המסיבית בטילים מדוייקים, שאיימו על תל אביב, ועוררו נרפות ואזלת יד בלתי נתפסים – שנדון בהם מיד – מצידנו. אבל לפני כן נבחן את השלכות הנסיגה מרצועה על צה"ל ומדינת ישראל.

הנסיגה מרצועת עזה

ההתיישבות ברצועה הייתה פועל יוצא מתכנית 'חמש האצבעות', שאישרה ממשלתה של גולדה מאיר בשנת 1970, בהשראת רעיון שהעלה במקור אלוף פד"ם באותם ימים, אריק שרון. לנעוץ 'אצבעות יהודיות', שיפצלו את הרצועה ויקלו על המאבק בטרור הפלסטיני. למשימה הוקצו מפקדת אוגדה ושלוש חטיבות מרחביות, שאבטחו את יישובי התוחמת הצפונית, דרום הרצועה ומרכזה, וצירים המובילים אליהם. לאורך 38 שנות שלטונה של ישראל על הרצועה נהרגו בה 282 ישראלים, מתישבים וחיילים כאחד, מה שהוביל את רוה"מ שרון ליזום – בתיאום עם נשיא ארה"ב – אך בלי לשתף את מערכת הבטחון, את הנסיגה, שהושלמה ב-11 בספטמבר 2005. הדעות במערכת הבטחון היו חלוקות בהתחלה. אך הצמרת הצבאית התיישרה מהר עם האוטוריטה שהקרין המצביא שרון, וסיפקה לו את הגיבוי הנדרש. למעט אחד, הרמטכ"ל יעלון שהתנגד נחרצות וטען כי "…במקום שבו מוצב גדוד יהיה צורך מחר באוגדה כדי לשמור על הרצועה…" מה שזירז את החלפתו, בדן חלוץ שתמך בנסיגה.

חמאס הבהיר גם הוא את עמדתו בנושא, בתאריך 24 בספטמבר 2005. פחות משבועיים לאחר הפינוי, שיגר לעבר העיר שדרות את מטח הרקטות הכבד ביותר בתולדותיה. הירי שנמשך יומיים, הוביל את צה"ל למבצע 'גשם ראשון', שדפוס הפעולה שלו, תקיפות עקרות מהאויר, עתיד היה לחזור על עצמו לאורך 18 השנים הבאות. המצב רק החמיר, משעה שאיראן פרסה את חסותה על חמאס, והעצימה את יכולותיו הכלכליות והצבאיות. מה שאילץ את מדינת ישראל מנגד, להשקיע מיליארדים בפרויקטים הגנתיים ומבצעים התקפיים, מהם יצא סינוואר הבלתי מנוצח לשיטתו, בתור 'מגן אל-אקצה'. סמל 'ההתנגדות האלימה' בין הנהר לים, נערץ לא רק ברצועה אלא גם בקרב כל הציבור פלסתינאי, בכלל זה בשטחי יו"ש. שיכור מהצלחותיו העז סינוואר לצאת למבול אל אקצה' ב-7 באוקטובר ולטבוח בתושבי העוטף. מתוך הערכה שגם אם ישראל תכבוש את הרצועה, היא תאלץ – כהרגלה – לסגת ממנה ולהותירו בשלטון.

השפעות על המורל הלאומי

במבט לאחור, אי אפשר להפריז בכובד המחיר שאזרחי ישראל שילמו עבור הנסיגות הנזכרות. פרשנים מוסמכים טוענים  כי היציאה מלבנון המריצה את ערפאת לפתוח ב-'אינתיפאדה השנייה', שגבתה את חייהם של 1300 בני אדם בין השנים 2000-2005 ודחפה את שרון על פי גירסת בנו גלעד, ליזום את ההתנתקות. שהשלימה את  ליכוד זירות הטרור מצפון, דרום ומזרח, והפכה אותן לאיום קיומי. ההבנה המייאשת שגם סיום ה-'כיבוש' הרע והמשחית, לא ריכך את לב אויבינו… פגעה במורל הלאומי והולידה הלך רוח תבוסתני וריפיון, שכמותו לא ידעה המדינה מאז הקמתה. לגרמנים יש מילה גשיכטסמודה (Geschichts-mude) שנועדה לבטא תשישות קיומית. כזו שהדרך היחידה להתגבר עליה, היא באמצעות ניתוק מהמציאות וטמינת הראש בחול. מה שאכן אירע אצלנו בהמשך להתלכדות אינטרסים בין הדרג הפוליטי – שהיה זקוק לשקט, על מנת להמשיך ולהחזיק בהגה השלטון. הדרג הבטחוני – שהבין לאשורה את גודל הבעיה, אבל העדיף לדחות את הקץ. והאליטות הישראליות – שטיפחו מודל חדש של ישראליות, חילונית, אגואיסטית ונרקיסיסטית הסובבת כולה סביב הפרט הנהנתן. המשוחרר מחובות ונאמנויות לקולקטיב – זולת אותן המפורטות במפורש בחוק.

בראיה אסטרטגית ציינו הנסיגות את העברת סדר העדיפות הממלכתי מן הכלל- לפרט. ומשיקולי בטחון לאומי (הגנת תושבי הנגב המערבי והגליל) לשיקולי בטחון אישי (שמירת חיי הילדים של כולנו). נוף חדש של ערכים, שהתבטא בתכניות הריאליטי הפופולריות כמו 'האח הגדול', 'השרדות' ודומיהן, שצצו, הפלא ופלא, במקביל להתנתקות, העלו על הבמה את גיבורי התרבות החדשים. טיפוסים נכלוליים, מניפולטיביים ובוגדניים, המוכנים לכל נבלה, רק על מנת לזכות בפרס. אם גיבורי האומה של פעם היו אלו שהפכו במותם ל- 'מגש הכסף'…הסלבס החדשים היו כאלה שהצליחו לעשות כסף, ונשארו בחיים על מנת להפוך מודל לחיקוי לאחרים.

צה"ל, מעצם היותו צבא עם, נאלץ להתאים עצמו לרוח התבוסתנית. רוח זו מצאה את ביטויה בקושי לגייס מלש"בים, בני האליטה הישראלית, ליחידות המסתערות. הללו בחרו לשרת ביחידות הטכנולוגיות של חיל המודיעין, עם עתיד מבטיח באזרחות. אלוף אלעזר שטרן, ראש אכ"א שהתריע על כך בשנת 2006, חטף קיתון של רותחין, על שהעז להוציא את האמת לאור. ממשיכיו הבינו את הרמז והעדיפו לשתוק. הטענות לגבי אובדן רוח הלחימה של צה"ל וכשירותו, שהאלוף בריק העלה, יותר מעשור לפני ה-7 באוקטובר, לא היו אלא תימרות עשן, שהעידו על הר הגעש שפלט אותן, המטכ"ל של צה"ל. שקץ גם הוא במלחמות והציע כחלופה 'הגנה הורגת'. קונץ פטנט טכנולוגי, הכולל בינה מלאכותית, ליבה מודיעינית אחודה, מערכות ניטור מולטידיסיפלינריות ביבשה, בים, באויר ובסייבר שיאפשרו למרכזי האש בפיקודים להשמיד את האויב מרחוק.

מלחמה היא שעת מבחן מאתגרת ומרגשת, שמפקדים קרביים מצפים לה כמו ששחקני כדורגל מצפים למשחק גמר. אולם מה שאירע לצה"ל בעקבות הנסיגות מלבנון והרצועה, הוא ההיפך הגמור. שתי הדקות שבהן אל"מ רומן גופמן מח"ט 7 שטח את מרי ליבו בפני הרמטכ"ל גדי אייזנקוט, בטקס הפרידה ממנו, מספרות את הסיפור כולו: "…הרמטכ"ל רציתי ראשית להגיד לך, שאנחנו מוכנים ורוצים להילחם. אומר שנית, מוכנים ורוצים להילחם! אבל יש בעיה אחת, אתם לא מפעילים אותנו. לאורך זמן יש כאן דפוס מאוד בעייתי שמתפתח, הימנעות מהפעלת צבא היבשה…" שתי הדקות הללו מספרות סיפור שלם, על בעיית המוטיבציה לשירות קרבי, החשש מנפגעים, מוכנות כוחות היבשה, והיעדר רוח הלחימה בדרג הפוקד. אלופי המטכ"ל גיחכו במבוכה והכתבים הצבאיים התיחסו לדברים כפיקנטריה. אך מבקר התרבות של 'הארץ', בטאון האליטה הישראלית קבע בכותרתו: 'תדע כל אם עברייה: יש מח"ט בשריון שסוחר בגאווה בחיי חייליו ורוצה דם'.

גופמן, היום אלוף והמזכיר הצבאי של רוה"מ אמר בסיום דבריו, שכאשר לא מפעילים שרירים הם מתרפים. אמירה המתכתבת עם זו של נפוליאון לפיה: "…הדרך להבטיח שיהיו לאומה חיילים טובים, היא להצעיד אותם לשדה הקרב…". ומכל מקום מן הנסיגות של צה"ל בדור האחרון ניתן לגזור שלוש מסקנות. הראשונה – שהמעבר מנסיגה להתקפה ניצחת, מהווה אתגר מדיני וצבאי קשה מאין כמוהו. ההסטוריה הצבאית מכירה רק מקרים ספורים כאלה. השניה – צד שכפה על יריבו נסיגה, רק הופך רעב להישגים נוספים – ההיפך קורה לצד השני. שכן מדובר במשחק סכום אפס שבו כל ויתור של צד אחד מתפרש כרווח של הצד השני. והאחרון – שמי שבורח ממלחמה, עתיד לגלות שהיא רודפת אחריו ביתר שאת. נטען על דוד בן גוריון אשר טבע את הביטוי הזה, שהוא רצה להדגיש את חשיבות העמידה האיתנה מול אתגרים ביטחוניים, ולהבהיר שניסיון להתחמק, בכל מחיר, מעימות בהווה, עלול להוביל לתוצאות גרועות בהרבה בעתיד. ספק אם בן גוריון (שפינה את צה"ל המנצח מסיני, בניגוד לרצונו במרץ 1957, בעקבות אולטימטום מצד ארה"ב וברה"מ) שיער בשעתו, כי נסיגות מרצון, עלולות להוביל לדמורליזציה, אסקפיזם והיעדר רוח לחימה מן הסוג שחווינו. אבל משעה שברור לנו שזו התוצאה, כדאי להדוף בתוקף את שלל ההצעות ההזויות, לעצור את המלחמה כבר עכשיו ולסגת מהרצועה, בלי להשלים את השגת מטרות 'חרבות ברזל', עד האחרונה שבהן.


אל"מ (מיל') משה (בנדה) בן דוד הוא ד"ר להיסטוריה ופילוסופיה של הרעיונות, איש הייטק וסמנכ"ל לשעבר בחברת אמדוקס. מילא מגוון תפקידי פיקוד ומטה במערך החי"ר, ומייסד פו"ם 'אפק' להכשרה בינזרועית בצה"ל.

מאמרים נוספים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

11 תגובות למאמר

  1. הכותב שוכח שאנחנו לא מעצמה,לא חיים בעולם מושלם אם אידיאלי ובעיקר מדינה קטנה מוגבלת מבחינת כוח אדם .

    ברור שאידיאלי לשלוט בכמה שיותר שטח אבל זה לא אומר שאתה יכול לעמוד בזה

    1. נכון, אבל בעקרון צריך לשלוט בעיקר בהיקף. בנק' החיכוך. צה"ל לא אמור להיות במרכזי ערים, ובתוך האוכלוסיה. אז להיות על ציר גבול אחד או אחר לא אמור להיות משנה יותר מידי אלא אם הגבול מתארך באופן מהותי. לשוג', אם היינו מחליטים לשמור על סיני, לא היינו צריכים להציב חיילים בכל חצי האי, אלא רק לאורך הגבול. במקרה של סיני אכן מדובר בגבול ארוך מאוד וצריך לשקול כיצד עושים זאת. במקרה של עזה – צה"ל הצליח לשלוט על המקום 38 שנים. המקום לא השתנה ב-2005. אז לא רואה את הבעיה כ"כ…

  2. הכותב שוכח שאנחנו לא מעצמה,לא חיים בעולם מושלם אם אידיאלי ובעיקר מדינה קטנה מוגבלת מבחינת כוח אדם .

    ברור שאידיאלי לשלוט בכמה שיותר שטח אבל זה לא אומר שאתה יכול לעמוד בזה

  3. הכתבה הכי טובה שקראתי באתר הזה , מדוייקת להפליא בלי מילים מפוצצות ובלי הסברים בלתי נגמרים .
    איבדנו את המצפן שלנו , התורה הקדושה נותנת לנו כלים לחיות נכון והיא רק שלנו ורק אנחנו בשיא טיפשותנו מתעלמים ממנה כאילו הייתה דף עיתון

  4. ואולי להבדיל, בתחילת מלחמת יום הכיפורים תפש הצבא המצרי שטח ממזרח לתעלת סואץ. לאחר מכן צה"ל צלח את התעלה מערבה, ובעיצומה של המלחמה הודח הרמטכ"ל המצרי.
    סאדאת דחה את הצעתו של הרמטכ"ל המצרי, להעביר כוחות מהצד המזרחי של התעלה לצורך הלחימה ממערב לתעלה, משום שהבין את חשיבות האחיזה בשטח שממזרח לתעלה, לשיקום הכבוד המצרי, אשר נפגע קשות במלחמת ששת הימים.

  5. נהדר כתבות על צה"ל מענינות חדשניות מאלפות.חבל.כל מנ שקרה יעול היה גם לא לקרות אך העצלנות נצחה בראש.

  6. הבעיה בישראל היא שמה שהכי פוגע המורל זה חיילים הרוגים ולכן בוצעה הנסיגה בלבנון

  7. אל"מ בן-דוד כותב טוב אבל מה שהוא אומר זה טריוויאלי – התחושה שלא נותנים לישראל לנצח מביאה לדמורליזציה. את הדוגמאות הרבות אפשר לסכם בטבלה ולחסוך את כל הכתבה הארוכה.

    לא האל"מ ולא אחרים אפילו לא מנסים להסביר את התופעה של נסיגות אחרי נצחונות צבאיים. איך זה יכול להיות שמדינת ישראל לא נהנתה מפירות נצחונותיה זה כ-60 שנה?
    ובכן, לי יש הסבר. המדינה נשלטה מאז ומעולם על ידי השמאל שאף פעם לא באמת האמין בצדקת דרך היהודים ה"לבנים" שעושקים את הפראים החומים האצילים גוזלים את אדמתם. לכן אלה שאמת שולטים לא רוצים שישראל תנצח כי למה שמדינת עושקת אנשי צבע תנצח? זה לא הוגן!
    הנצחון הגדול של מלחמת ששת הימים הוא למעשה טעות, A GLITCH IN THE MATRIX, ולראיה, פירות הניצחון ההוא לא מומשו. הר הבית ניתן לאויב, החוק הישראלי מעולם לא הוחל על יו"ש וסיני וכו' וכו'

    אני לא טוען שיש "יד נעלמה" או קשר שמאלני במכשחים שמונע ניצחון או ממוסס נצחון אפילו אם הוא מושג. אבל השמאל כן פועל כעדר, כ-ZEITGEIST כדי שישראל לא תנצח. רואים את זה בצורה אקוטית במלחמה העכשוית שבה השמאל ששולט ב-100% מהערכות הלא נבחרות של ישראל (כולל צה"ל, שב"כ, מע' המשפט, האקדמיה, התקשורת, התרבות, מדינת העומק של השרות הציבורי) נלחם בציפורניו כדי להכנע למוסלמים ולא לנצח.

    מתי התובנה הזו תתגלה אצל הכותבים הנכבדים ב"מידה"?

    1. הצד השמאלי של המפה בישראל האמין תמיד באוטופיה של שלום ואחוות עמים, שאם אזרחי האוייב ישגשגו, או לפחות האליטה המושחתת של האוייב תשגשג, הם לא ירצו להלחם.
      הם מכחישים גורמים כדוגמת רגשות לאומיים, קנאות דתית, ומנהיגים שוחרי תהילה או נקם אצל האוייב. לכך מתווספות השפעות חתרניות זרות, שמספקות נשק ותמיכה לאוייב, כמו ברית המועצות בעבר ואיראן היום.

    2. @דן. לא, טענתך שאלה ששולטים בנו פשוט נאיביים טובי לב ואני טוען שהם מרושעים ורוצים להתאבד אבל יחד עם כל היהודים בארץ ישראל.
      אני טוען לבגידה במובן של גרירת רגליים וחבלה רכה ביכולת להגן על המדינה וחסימת הניצחון ולא רק במחלחמה הזו, אלא מאז שנות השישים.
      אם לא מבינים את הרשע האובדני הזה, לא מבינים את העיקר.