"אם היינו מותקפים על ידי צבא אמיתי – אין סיכוי שהיינו מוכנים למלחמה"

תחקיר ׳חרבות ברזל׳ של אתר ׳מידה׳ חושף: הכשלים במוכנות ובבניין הכוח שהפכו את צה״ל ללא כשיר למלחמה

שריונרים מתארגנים על הטנק לקראת לחימה. צילום דובר צה"ל

כמו יחידות רבות בצה"ל, לוחמי השריון של חטיבה 4 קיבלו את הודעת הגיוס בבוקרו של יום ה-8.10, וקפצו במהירות ליחידה. חטיבה 4, המשויכת לאוגדה 146 בחזית הצפונית, נחשבת לחטיבת השריון במילואים המתקדמת והטובה ביותר בצה"ל. למרות שמערכי הגיוס וההסעה לא תפקדו בגיוס החירום במלחמה הזו (רבים קיבלו את הודעת החייגן כשכבר היו בעמדות), הלוחמים הגיעו בכוחות עצמם תוך כמה שעות למחסני היחידה והיו מוכנים לעמוד מול האויב.

כאן מתחילה סאגה בעייתית מאוד שתימשך יותר משבועיים אל תוך המלחמה. לוחמי חטיבה 4 הגיעו מהר לבסיס, אבל מה לגבי הטנקים? ובכן, הטנקים של החטיבה – מרכבה סימן 4 – הם בעצם הטנקים שמשמשים בשגרה את בית הספר לשריון בשיזפון. כך שהלוחמים אולי התגייסו במהירות למחנה, אבל הטנקים ויתר הציוד שלהם נמצאים כמעט 400 קילומטר דרומית משם, כ-40 דקות נסיעה מאילת.

מה עושים? במצב רגיל אמורים לעמוד לרשות היחידה אוטובוסים שיסיעו את הלוחמים אל הטנקים, ומשם בתנועה על גבי מובילים הם יחזרו לצפון ויתפסו את גזרת הפעולה שלהם. אבל ב-8 באוקטובר לא נמצאו אוטובוסים פנויים. מערך ההסעות של צה"ל קרס. מפקדי החטיבה לא אמרו נואש, ואחד מהקצינים שמכיר מישהו שמכיר מישהו בחיל האוויר, הצליח לארגן הקפצה באמצעות מטוסי הרקולס. אבל בזה לא נגמרו התלאות.

"הציוד היה במצב ירוד מאוד. כל הטנקים שחוקים, לא מוכנים, וחוסרים לא נורמליים אפילו בדברים בסיסיים", מספר לנו אחד הלוחמים ביחידה. מעבר לציוד הלחימה, פגזים ואמצעי אופטיקה – חוסרים ידועים שכבר פורסמו במקומות רבים – ההפתעה הגדולה הייתה שדווקא דברים אלמנטריים יותר לא היו בנמצא. קסדות ג'נטקס למשל – קסדת שריונאים הכוללת מערכת קשר פנים – כמעט ולא היו. פטיש 5 ק"ג, אמצעי בסיסי לטיפול בטנקים ובזחל, היו מעט מאוד. אביזרים נוספים לטיפול בחוליות ובמנועים היו בחוסר. כמעט כל פריט ציוד שנדרש כדי לאפשר את הפעילות הבסיסית התקינה של הטנקים היה בחוסר או במצב ירוד.

גרוע אף יותר, הטנקים עצמם היו במצב גרוע. אלו טנקים יחסית ישנים, מסדרות הראשונות של ייצור מרכבה סימן 4, שמשמשים באופן קבוע לאימונים בבית הספר לשריון. באחד הגדודים למשל מספרים כי לפחות 10 טנקים היו מושבתים מתחילת המלחמה ועד סופה ללא אפשרות לתיקון. זאת, טנקים נוספים הושבתו לפרקי זמן ממושכים במהלך הלחימה עצמה.

המצב היה בכי רע. רק כעבור ימים ארוכים הצליחו אנשי החטיבה להעמיד את הטנקים בכשירות בסיסית. קסדות ג'נטקס הגיעו רק עם המשלוחים הראשונים מארצות הברית, וזו רק דוגמא אחת. כשבוע אחרי הגיוס החלו ראשוני הטנקים לטפטף אל הגזרה המערבית של חזית הצפון, בה החטיבה אמורה להתפרס, ורק אחרי שבועיים תמימים הצליחה החטיבה להתייצב על הקו.

"זה היה פשוט הזוי" אומר לנו אחד הלוחמים. "אם היינו צריכים להתמודד מול פלישה של צבא סוריה למשל, אין שום סיכוי שהיינו מוכנים בזמן".

הצרות הללו נמשכו אל תוך הלחימה עצמה. גם כאשר החטיבה עברה להתקפה בעזה, הפלוגות תפקדו בחוסרים משמעותיים. בכל רגע נתון היו מספר טנקים מושבתים שיצאו אל העורף לתיקונים וטיפולים. פלוגה תקנית – שאמורים להיות בה 10 טנקים – תפקדה במשך רוב המלחמה עם 6-7 טנקים כשירים בלבד. טנק המ"פ למשל, שיש בו ציוד קשר ואמצעים מיוחדים אחרים, התחלף על בסיס קבוע, והיה צורך לפרק ולהרכיב את הציוד הזה שוב ושוב כל פעם בטנק אחר. חוסר המוכנות של צה"ל פגע קשות בתפקודה של החטיבה.

סיפורה של חטיבה 4, שנחשבת לאחת מחטיבות העילית של כוח המילואים של צה"ל, הוא בקליפת אגוז סיפורו של צה"ל כולו בתחילת מלחמת חרבות ברזל. מצב הכשירות של החטיבה מעיד כאלף עדים על מצב הכשירות של כוחות המילואים של צה"ל ביום פריצת המלחמה.

תחקיר זה מבוסס על שיחות עם לוחמים, קצינים ומפקדים רבים בשלל היחידות והגזרות, מתוך ניסיון לקבל תמונת מצב אמינה ככל שניתן על מצבו של צה"ל. בחלק הנוכחי נעסוק בעיקר בהיבטי מוכנות הכוחות, בניין הכוח וההכשרה.

נזקי ה״חץ המטכ״לי״

בשנים האחרונות חל שינוי דרמטי בבניין הכוח של צה"ל, שיצר פערים קיצוניים ברמת הכשירות של היחידות השונות. מדובר בהחלטה מודעת ומחושבת של צה"ל לתעדף חלק מהיחידות שנחשבות ל"חוד" של צבא היבשה, על חשבון יחידות אחרות, במסגרת מה שמכונה 'החץ המטכ"לי'. זהו חץ שבראשו עומדות יחידות העילית של הצבא הזוכות לציוד, אימונים והקצאות מספקות, בזמן ששאר היחידות נוונו בכוונת מכוון, סבלו מקיצוצים בתקנים ובציוד והוגדרו ככוחות להגנת גבולות וכדומה.

התכנית כללה הגדרה של עוצבות מהירות שיתארגנו במסגרת אוגדת המילואים החדשה 99, שלצד האוגדות הסדירות (162, 36 ו-98) אמורות לעמוד בחוד החנית של צבא היבשה. האוגדות האחרות, 146 הצפונית ו252 הדרומית מקבלות עדיפות נמוכה יותר, ואחריהן בתור מופיעות האוגדות המרחביות, האחראיות על הגנת יישובים וקווי הגבול.

אם נפרק את התיעדוף לחטיבות מילואים, נקבל תיעדוף ליחידות המסופחות לעוצבות הסדירות בקדמת ה"חץ" על חשבון יחידות אחרות. כך למשל חטיבות 55 ו-551, הכפופות לאוגדה 98 הסדירה, זכו יחסית להקצאות אימונים וציוד, וכך גם עציוני (6), הכפופה לאוגדה 36; והשרון (5) הכפופה לאוגדה 162.

יחידות הכפופות לאוגדות המילואים זכו לתיעדוף פחות, בהתאם למיקומן בחץ. בראש עומדות חטיבות אוגדה 99 שנחשבת לאוגדה קלה לפריסה מהירה: חטיבות יפתח (11), שועלי מרום (646), ראם (179). אחריהן חטיבות אוגדה 146: חטיבות כרמלי (2), 228, 226 ו-קרייתי (4), השייכות לאוגדה 146. ולבסוף חטיבות אוגדת סיני (252): הראל (10), הנגב (12), ירושלים (16) והמחץ (14).

החטיבות בראש החץ זכו לאימונים תכופים, נועדו להצטייד בציוד מתקדם כמו נגמ"שי נמ"ר, ברק, מרגמות קשת וזכו לתיעדוף בציוד החירום. וככל שיורדים במורד החץ, המצב מידרדר.

לפחות על הנייר היחידות בראש החץ היו אמורות להיות מוכנות למלחמה ומצוידות כהלכה. ככל שביררנו, בחלק ניכר מיחידות המילואים הכפופות לאוגדות הסדירות, המצב אכן היה משביע רצון, אם כי גם כאן דווח לנו על ציוד שהתבלה במחסנים – כמו תיקי 'לואו' שהתפוררו. אולם בתמונה הכללית יחידות אלו הגיעו למלחמה ברמת מוכנות סבירה.

הבעיה היא ככל שהדברים נוגעים לכוחות השייכים לאוגדות המילואים של צה"ל, המצב היה מתחת לכל ביקורת. בראש המחדל הזה עומדת ההערכה של צה"ל שראש החץ הוא הכוח האמתי הנחוץ, וכל השאר מיועדים למשימות לא מבצעיות, מחוץ לקו האש. במלים אחרות, צה"ל לא התכונן אפילו לתרחיש אמיתי של מלחמה מול חיזבאללה וחמאס, אלא למבצעים מוגברים, והתוצאה היא שרק האוגדות שהוא חשב שיבצעו את הפעילות הזו הצליחו לשמור על כשירות מבצעית.

כבר תיארנו את הסאגה הבלתי סבירה של חטיבה 4, שבסיס הגיוס שלה והטנקים שלה מצויים במרחק של 400 קילומטר זה מזה. אולם גם ביחידות אחרות, שהתגייסו למחסני החירום שבבסיס צאלים – 20 דקות נסיעה מזירות הקרב של ה-7.10 – המצב היה חמור מאוד.

לוחמי השריון מספרים כי במשך השנים אנשי התחזוקה האמונים על שמירת הציוד הציבו מראש רף נמוך יחסית של כשירות בכלים ברגע הגיוס. אולם ברגע האמת התברר כי גם המספר הנמוך הזה הוא דמיוני ומנותק מהמציאות. באחת היחידות דיווחו על סדר גודל של טנק או שניים לפלוגה שהיו בכשירות מלאה. בסופו של דבר אחרי שעות ארוכות הצליחו להשמיש רק כ-18 טנקים בגדוד (מתוך 26 על הנייר), אך עם חוסרים דרמטיים בציוד כמו אמצעי ראיית לילה, אמצעי קשר ותקשורת וכדומה. לעיתים היה קשר מוצפן תקין אחד לפלוגה בלבד. כך שאם היה נפגע טנק המ"פ, לא היה קשר לכל הפלוגה עם הגדוד.

המצב היה על הפנים. זחלים, מערכת בקרה – כל המערכות בטנקים לא עבדו. הכל היה במצב מאוד גרוע. עכשיו לך תשיג חלפים. הצבא גם אומר לך לפעמים – "אין". אין לו להביא לך כל כך הרבה, ואתה בלחץ. אתה צריך לצאת. אתה מגדיר כל פעם ש' ירידה ואתה לא מצליח לצאת מהימ"ח. אתה כל פעם מוריד את הרף שאתה אומר שבלי זה לא יוצאים, ואז אתה מבין שאוקיי, טוב, גם בלי זה יוצאים. העיקר שיניע, העיקר שיצטרף.

לפי הנאמר לנו לקח לאותה יחידה בין שבועיים לשלושה להביא את מוכנות הכלים לרמה המינימלית הנדרשת. בתשובה לשאלה האם במצב הנוכחי היחידה הייתה מסוגלת לבלום את הצבא המצרי, במידה וזה היה תרחיש ההפעלה של האוגדה, נאמר לנו "ברור שלא היה שום סיכוי".

מבירורים שערכנו עם גורמים המכירים את תמונת המצב הכללית בצה"ל, מסתבר שזה פחות או יותר היה לוח הזמנים של רוב חטיבות השריון במילואים. בזמן שראשי מערכת הביטחון הוליכו את הציבור שולל שהצבא מוכן ואין שום חוסרים, בפועל לקחו 3 שבועות ארוכים של הצטיידות, רכש ואלתורים עד שניתן היה להכריז שכלל חטיבות הטנקים של צה״ל מוכנות לפעולה, בהגדרות המינימליות ועם ציוד שחלקו במצב גרוע, אלתורים, "השלמות" ותרומות. מדובר במחדל נוראי, סכנה ממשית לביטחון הלאומי.

המצב בכוחות החי"ר במילואים לא היה פחות גרוע. כוחות של יחידות החרמ"ש (חיל רגלים משוריין, הפועל בצמוד לכוחות שריון) לא היו כלים בסיסיים רבים. לא היו מקלעי נגב, היו חוסרים בנשק קלעים, רובי M16 היו ללא כוונות אופטיות, לא היו אמצעי ראיית לילה, ולא היו אמצעי חבלה ופק"לים אחרים. לא היו האמרים אורגניים ליחידות הסיור וגם יחידות המרגמות לא היו מצוידות כהלכה.

ביחידה אחרת, הפרוסה בהגנת גבולות, נרשמו חוסרים בתחומי הקלעים. בפלוגה אחת היו 7 מתוך 36 נשקי הקלעים שרשומים לה על פי תקן. חוסרים דומים נרשמו בתחום האפודים היעודיים, ובתחום המדים. מסתבר שבמשך השנים נלקחו זוגות מדים מתוך התיקים של הלוחמים במחסנים והוחלפו במדים לא טובים, זוגות במידות גדולות ולא במצב טוב. שקיות השתייה היו בלויות והתפוצצו אחרי שימוש אחד.

יחידת מילואים של כוחות סיור, הנחשבת לאחת מיחידות החוד המטכ"ליות ואף כפופה למערך הסדיר, גילתה בעיות קשות במחסני הציוד. היחידה מתגייסת לבסיס גיוס וקליטה בצפון, ונשענת על ציוד המשמש בשגרה לאימונים באחד הבסיסים בדרום הארץ. כך שבזמן ההקפצה הם מגיעים לימ"ח עם ציוד חלקי בלבד, והנגמ"שים, הטילים, אמצעי ראיית לילה וכדומה, צריכים לעשות את כל הדרך לצפון.

לא רק זה, רמת הציוד התגלתה כבעייתית מאוד: מדובר בציוד טכנולוגי מתקדם ששימש את כל הצבא לאימונים, וכך הגיע בכשירות נמוכה מאוד וחייב את הלוחמים לאלתר פתרונות על בסיס קבוע. לוחמים בעלי ידע טכני ומקצועי עובדים ללא הרף בטיפול בציוד ובמערכות הנשק כדי להצליח להעמיד את הציוד בכשירות בסיסית. "אני מביא לבחור הזה 5 מערכות והוא מצליח לחלץ משם איזה 3 מערכות עובדות. הוא מהנדס חשמל עם ידיים מבורכות אבל זה באמת הכי מאולתר שיש".

מעבר לכך תיקי הלואו שמספק הצבא מתבלים מהר מאוד במחסנים. אמנם היו תיקים חדשים על פי התקן, אבל בשימוש הראשון התברר שהרצועות מתפוררות במהירות ורבים מהתיקים לא תקינים. "זה היה ידוע מראש והתרענו על זה ואמרנו שחייבים לעשות עם זה משהו, אבל לא עשו עם זה כלום". גם בתחומי הפק"לים, קלעים, מטולים מקלעים וכדומה התגלתה תופעה דומה. הכלים היו קיימים על פי תקן, אבל במצב לא כשיר. במידה והייתה הפעלת חירום לגזרת לבנון, ולא המתנה של 3 שבועות לקראת הפעלה בעזה, היחידה האמורה לא הייתה יכולה לפעול: "זו יחידה שאמורה להיות בהפעלה של "שין" פלוס 36 שעות, אז אין סיכוי. אתה פשוט הולך עם ציוד בלאי". מפקד פלוגה באחת היחידות העיד בפני האלוף במילואים יצחק בריק על מצב ציוד דומה.

באופן מפתיע נרשמו גם פערים חמורים במוכנות של חלק מהיחידות המיוחדות. ביחידה מיוחדת אחת התברר כי כלי הרכב שהונפקו להם מיושנים ולא מתאימים למשימה. הכלים תקולים, מושבתים במקרים רבים תוך כדי תנועה ותרגילים, ומחייבים אלתור ותיקונים בשטח מצד הלוחמים. בנוסף גם שם נרשמו חוסרים חמורים בחימושים ובמהלך הלחימה היחידה נאלצה להפעיל אמצעים שונים מאלו שהיא אמורה להשתמש בהם על פי תורת הלחימה שלה.

דילול כוחות

בשנים שקדמו למלחמה התבצעו מספר שינויים בבניין הכוח בזרוע היבשה שהשפיעו באופן ישיר על המוכנות. בשריון בוצע דילול פנימי של תקני המחלקות ופלוגות הטנקים, באופן כזה שהשאיר על הנייר את מספר החטיבות והגדודים, אבל בפועל כוחן דולל משמעותית.

על פי תורת הלחימה בשריון שהייתה בתוקף עד לפני כעשור, מחלקת טנקים כללה 3 טנקים, פלוגה 11 טנקים, ובהתאם כוחו של גדוד עמד על כ-36 טנקים. אחרי הדילול מחלקות השריון עמדו על 2 טנקים, בהתאם כוחה של פלוגה צומצם ל-8 טנקים, וגדוד לכ-26 טנקים. במילים אחרות מדובר על דילול של כשליש מכוח השריון של צה"ל, בלי שהדבר יבוא לידי ביטוי למעשה במרשמי הכוחות.

בחלק מהיחידות הסדירות הכוח צומצם בצורה שונה. במקום 3 פלוגות טנקים, גדוד מנה 2 פלוגות בלבד, לצד פלוגה נוספת במילואים ועוד פלוגת חרמ"ש במילואים. המשמעות היא שכוח השריון הסדיר של צה"ל, שעל פניו בנוי מ"חטיבות" ו"גדודים" כלל בפועל כוח מצומצם בלבד ביחס לעבר.

במהלך המלחמה הבינו בצה"ל כי הדילול היה משגה, ופעלו לשנות זאת באמצעות הוספת מחלקה נוספת לכל פלוגה, כך שהן יכילו 4 מחלקות של 2 טנקים כל אחת, ובסך הכל כוחן יעמוד על 11 טנקים (לעומת 12 במבנה הקודם).

גם יחידות החרמ"ש, (החי"ר המשוריין) שאמורות לשמש חיפוי וסיוע צמוד לטנקים, סבלו מהזנחה חמורה. במשך השנים לא התקבלו החלטות ברורות כיצד לנהוג בהן, והן נותרו בין הכסאות. יחידות החרמ"ש ששוחחנו עימן סבלו מחוסרים בציוד ובכשירות. בשנת 2012 דובר על הסבה של חלק מהחרמשים לנמ"ר יחד עם הסבת השריון למרכבה 4 ביחידות מסוימות, אך הדבר לא יצא אל הפועל. החרמ"שים עדיין מצויידים ברובם בנגמ"שי M133 מיושנים, ובמלחמה בעזה פעלו על בסיס כלים אחרים ש"הושאלו" להם (בלי שיש להם הכשרה וניסיון איתם) או כחי"ר רגיל שהובל במשאיות לנקודות הכינוס.

כוחות חי"ר אחרים שעברו דילול משמעותי הן יחידות הכפופות לאוגדות מרחביות בגבולות הארץ. מדובר בחטיבות חי"ר המוזנות מיחידות חי"ר סדירות רגילות בלוחמים בעלי הכשרת חי"ר של רובאי 07 וכדומה, אך בהחלטה מכוונת רידדו את היכולות המבצעיות שלהן. נלקח מהן הנשק המסייע (מרגמות, מקלעים), יחידות הסיור הגדודיות, ועוד. כיום מדובר בפלוגות רובאים בלבד, המסוגלים לבצע משימות שמירה וסיורי גבולות ולא מעבר לכך. כך איבד צה"ל באופן מודע ובכוונת מכוון מספר רב של גדודי חי"ר איכותיים, שיכלו להיות רלוונטיים גם לתמרון ומבצעים התקפיים, אך הפכו ליחידות בט"ש (ביטחון שוטף) מנוונות.

יחידות נוספות שסבלו משינויי תקינה היו יחידות הנדסה. בגדודי ההנדסה הוחלט על הגדלת המסגרות הגדודיות מ-3 פלוגות ל-4, אבל לצד הקצאת כוח האדם לא הוקצה הציוד המתאים. באחת היחידות דווח על חוסר בנגמ"שי פיקוד (פומה מ"פ), היו חסרים אמצעי פיקוד ושליטה כמו משואות, וציוד אחר. כלומר יש תו"ל חדש שכולל עבודה ב-4 פלוגות הנדסה, אבל בפועל מתוקננות רק 3 פלוגות. 'חלם' ממש.

רמת האימונים

 בכל הנוגע לאימונים, נראה שנוהלה בצה"ל מדיניות לא אחידה ולא ברורה, או שלא הייתה כלל מדיניות.

נניח לרגע בצד את היחידות המוגדרות כחוד. חיילים ומפקדים רבים מספרים שיחידות המילואים שלהם לא התאמנו כהלכה בשנים האחרונות. למשל, חטיבת טנקים מסוימת קיימה אימון באש בפעם האחרונה לפני 5 שנים. ביחידות אחרות מדובר על אימון גדודי או חטיבתי אחת ל-3 שנים, כאשר לעיתים התקיימו אימונים שלדיים נוספים למפקדים בלבד. במתווים שכאלה אין מה לדבר על כשירות למלחמה.

מצד שני, חלק מהחיילים והמפקדים מספרים שהתאמנו בתדירות גבוהה יותר. ישנה כאן חוסר אחידות בולטת. גורמים ששוחנו איתם סבורים שהיקפי האימונים הם פעמים רבות פרי יוזמה ודחיפה של מפקדי היחידות והמסגרות. מי מהם שהפעיל לחצים על המערכות הצליח לעיתים להתאמן יותר מיחידות אחרות.

למרבה ההפתעה, גם ביחידות מיוחדות ניכרת הזנחה של האימונים. יחידה המסופחת ליחידה סדירה המתמקצעת בירי טילים מדווחת על אימונים מאוד לא מספקים, שכללו בעיקר שימוש בסימולטור, ללא ירי טילים חיים, וגם זה רק לחלק מכוח האדם של היחידה, ובניצול חלקי ביותר של ימי האימון.

מדובר בתופעה בעייתית מאוד, שיוצרת חוסר אחידות ופערים גדולים במוכנות הכוחות. במקרה של המלחמה הנוכחית, שבה צה"ל החליט איך ומתי להגיב, היו לנו 4-3 שבועות להתארגנות ואימונים. במקרה של מתקפת פתע אסטרטגית שמחייבת פעולה מהירה של כלל כוחות המילואים – כפי שהיה קורה למשל לו חיזבאללה היה מצטרף להתקפה – מצבן של יחידות רבות מאוד היה בכי רע.

כשירות ההנדסה

אחד הנושאים שעלה באופן סדרתי בתחקיר הוא מחסור חמור בכלי הנדסה, ובעיקר בדחפור D9. הלחימה בגזרת עזה הייתה 'מלחמת ה-D9', ששימש לחישוף צירים, שטחים פתוחים ומנהרות והרס בתים. בשל השריון הכבד שלו ה-D9 גם שימש ככלי שפותח תנועה ומסוגל לספוג מטענים וטילי נ"ט. משום כך מבצעים בשטח דורשים D9, ובשל חוסרים במקרים רבים היה עיכוב בהוצאתם של מבצעים.

מעבר לחוסר הבסיסי במספר הכלים, התגלתה גם בעיה ברמת התחזוקה והכשירות. באחת מיחידות ההנדסה דיווחו לנו על כשירות נמוכה ברמה של 50 אחוז לאורך כל המלחמה. לכך נוספה בעיה בכשירות מפעילי הכלים שבשל חוסר ניסיון גרמו לעיתים לפגיעות בכלי, למשל כאשר קיר מתמוטט בזווית מסוימת שגורמת לחבלה בבוכנות וכדומה. אימוני הצמ"ה הנעשים בשטחי צאלים כוללים העברה של חול וסלעים, אבל אין מספיק אימונים בהפלת קירות ומבנים, ייעוד מרכזי במלחמה בשטח בנוי. כך שהצוותים למעשה לא היו מוכשרים כהלכה לביצוע אחת המשימות העיקריות שלהם בשטח.

מכיוון שבמקרה של תקלה יש צורך ב-D9 נוסף כדי לגרור את הכלי התקול, במקרים רבים תקלות בכלי ההנדסה יצרו עיכובים משמעותיים, במסגרתם הכוח נדרש לאבטח כלי תקול בשטח עד שיגיע כלי נוסף לגרירה.

חוסרים ובעיות דומות ישנם גם בכלים הנדסיים אחרים, שופלים, באגרים וכדומה. התוצאה היא עיכוב גדול בביצוע משימות. "אתה רואה את הצבא נעצר, עומד במקום על דברים", נאמר לנו. משימתה של אוגדה 252 בצפון הרצועה למשל התעכבה במשך כשבוע בשל חוסר בכלי הנדסה.

תקלה נוספת שהתגלתה נובעת מכך שכלי ההנדסה אינם אורגניים ליחידות הלוחמות והם מוקצים להם על ידי האוגדה והחטיבות. בתחום הזה היו קשיים רבים וחוסר שליטה של הפיקוד בנעשה בשטח. אחת התופעות שחזרה על עצמה היא מריבה ומתיחות בין כוחות בהקצאת כלי ההנדסה, בין מפקדי פלוגות וגדודים, ועיכובים רבים בשימוש ובהוצאה לפועל של פעילות. כך תיאר זאת אחד המרואיינים: "אתה אמור להיכנס ולפרוץ גדר בשעה 6 בבוקר. אתה אמור לקבל את ה-D9 שלך ב-4 לפנות בוקר. ההנחה היא שאתה פשוט לא תראה את ה-D9 שלך באותו יום".

כשירות המפקדות

נושא חשוב נוסף הוא כשירות המפקדות, בעיקר מפקדות החטיבה והאוגדה. מהתחקיר עולה כי היו פערים רבים בתחום מוכנות המפקדות. חלק מהמרואיינים מדווחים על מיעוט אימונים של מסגרות המפקדה, וחמור לא פחות, חוסר בציוד רלוונטי. בחטיבה דרומית דווח על כך שביום הגיוס היו רק 5 משואות תקינות, מתוך כ-20 הנדרשות על פי התקן ושהיו במפקדה בהמשך המלחמה, ופערים בתחום האימונים של הסגל המאייש את המפקדות. בחלק מהמקרים אחוז ניכר מהצוות לא עברו אימוני מפקדות. אלו פערים שהושלמו תוך כדי המלחמה, אבל בפועל, ברגע האמת, בזמן קריאת החירום, רבות מהמפקדות לא היו כשירות ברמת כוח האדם.

גם פה ניכרים הבדלים על פי 'החץ הצה"לי'. כפי שדווח לנו, החטיבות המתמרנות, הנמצאות בראש החץ, עשו 40-30 ימי מילואים בחמשת השנים האחרונות של אימוני מפקדות, תרגילי חטיבה וכדומה, ואילו יחידות בקצה השני של החץ עשו הרבה פחות אימונים, וגם הם לא כללו תרגילי חטיבה מלאים. "אנחנו עשינו אולי אימון אחד שהיה שילדי לפני שנתיים אבל גם אז זה היה רק שבוע. לא התאמנו, אמרו לנו שזה בגלל שהצבא משקיע את המשאבים שלו בגוף שמתמרן בצפון". אומר לנו קצין באחת החטיבות הדרומיות.

"חלק ניכר מהאנשים במפקדה לא עשו אימונים" אומר לנו קצין אחר ששירת באחת החטיבה שלחמו בעזה, "התרשמתי שבהתחלה היה הרבה כאוס שנבע פשוט מחוסר ידע בסיסי של עבודת המפקדה".

גם חטיבת הקומנדו, לכאורה בקצה החד של החץ הצה"לי, חלק מאוגדה 98 הסדירה, לא הייתה כשירה ברמת המפקדה. זו חטיבה שמורכבת למעשה מיחידות מיוחדות שמתורגלות ומתוכננות לפעול כיחידות בודדות בעומק השטח ולא כחטיבות מתמרנות. זו חטיבה שאין לה את המעטפת החטיבתית ולא נועדה להפעיל צק"ח.

"בסוף החטיבה הזאת לא יודעת לעבוד כצק"ח (צוות קרב חטיבתי) במסגרתו מצטרפים אליה שריונרים, מצטרפים כוחות של הנדסה, של יהלום" כך שבתחילת המלחמה, בה חטיבת הקומנדו פעלה לראשונה במתכונת כזו היו פערים גדולים ביכולות: "בהתחלה הרגישו את הפער, שלא באמת יודעים איך לעבוד עם די-9 ועם שריון, ואיך לנצל את הכוח כמו שצריך. מ"פ ומג"ד צריכים להבין עכשיו שיש חבר'ה תחתיהם של שריון והנדסה שצריך לדאוג להם – מבחינה לוגיסטית ואבטחה. היו המון פערים, ולאט לאט האסימון נפל".

באחד המקרים מפעילי D9 שהיו מסופחים לחטיבה חזרו מיוזמתם לגבול כי לטענתם לא אובטחו ולא הופעלו כהלכה. במשך הזמן החטיבה למדה כיצד להתנהל והדברים השתפרו. אבל בשורה התחתונה, ברגע ההפעלה, מדובר בחטיבה הנחשבת לחטיבת עילית, שלמעשה הייתה בכשירות לוקה כמסגרת חטיבתית.

חוסר המוכנות של צה"ל ברמת המפקדות בא לידי ביטוי בחוסר מטריד בבעלי תפקידים מקצועיים לאיוש עמדות בחמ"לים ומכלולים שונים. קציני סיוע אווירי וקציני סיוע מסוקים למשל, היו בחוסר מוחלט ובתחילת המלחמה חיל האוויר ביצע הכשרות בזק לעשרות רבות של טייסים במילואים, שהוקפצו לאייש את העמדות. ניתן לראות בחטיבות השונות אנשים בגילאי 60 ומעלה ששימשו בתפקידים מסוג זה.

קיים חוסר גם בבעלי תפקידים אחרים. קציני מודיעין, ארטילריה, אג"ם, רפואה ועוד. חטיבות מילואים ששירתו מספר סבבים בשנה האחרונה מצאו את עצמן מקוששות קצינים לתפקידים אלו – לא פעם בהפצה ברשתות חברתיות ובקבוצות ווטסאפ; חטיבה כך וכך מחפשת קמ"ן, חטיבה אחרת צריכה קציני אש וכדומה, אלו בקשות שהופצו במשך התקופה במעגלים רחבים. המפקדות לא הגיעו למלחמה עם כוח אדם מתאים, לא בהכשרה ולא במספר.

חמור מכך, למעט חיל האוויר, שמנהל את כוח האדם שלו ומשבץ אותם למשימות, אף חיל מקצועי אחר לא ניהל זאת בצורה מסודרת. מפקדי מכלולים חיפשו בעלי תפקידים דרך חברים ומכרים, מאחר והחילות לא סיפקו את כוח האדם. גם כאן, תקופת ההמתנה הארוכה אפשרה לצה"ל להתגבר על הפערים ולהכשיר או לרענן את מי שצריך, אך מדובר בהחלט באחד המחדלים הגדולים של הכנת הכוח למלחמה.

אחד הביטויים לחוסר המוכנות בתחום המפקדות הוא הציוד הנלווה הנדרש לתפקודן. מדובר בדברים לכאורה שוליים, ולא בליבת התפקוד המבצעי, אבל הם מעידים על חוסר המוכנות של המערכות ויש להם גם השלכה על תפקודם של החיילים. לצה"ל אין ככל הנראה ציוד תקני לפריסת מפקדות בשטח. חיילים מספרים לנו על תנאים לא תנאים. במשך שבועות ארוכים לא היו סידורי לינה בחלק מהמקומות, כולל בבסיסי קבע במרכז הארץ של יחידות חוד צה"ליות. בחטיבה 551, חטיבת הניוד המטכ"לית, חיילי הקדמית – כולל קצינים בדרגת סגן אלוף ואלוף משנה – ישנו במכוניות שלהם במשך שבועות רבים. ומכלולי החטיבה פעלו בתוך סככות רעועות וישנות, חשופות ומלוכלכות.

זהו ביטוי חשוב הממחיש את הזלזול וחוסר המוכנות של צה"ל לקיים שגרת לחימה ברמה גבוהה במפקדות החטיבתיות והאוגדתיות. בהמשך התנאים השתפרו – אבל במקרים רבים בעיקר בזכות תורמים ותרומות שדאגו לאוהלים גדולים, ריהוט משרדי, מזרנים וכדומה. רק בשלב מתקדם נפרסו מתחמי מפקדות גדולים בצאלים, אורים, שדה תימן ואחרים שכללו בינוי משמעותי ומסודר.

תרבות השקר

בשנים שלפני פרוץ המלחמה נמתחה ביקורת ציבורית על רמת המוכנות של צה"ל, הציוד במחסני החירום, הכשירות והאימונים. כשעמדו מול הביקורת הזו ראשי הצבא ומערכת הביטחון הדפו אותה נחרצות.

כאשר פורסם בשנת 2017 'דו"ח בריק' שחיבר נציב קבילות החיילים האלוף (במיל') יצחק בריק והתריע מפני חוסר מוכנות של הצבא, ובעיקר צבא המילואים, הרמטכ"ל דאז גדי אייזנקוט דחה זאת על הסף:

אני מבקר באימונים ורואה את הפעילות המבצעית שמוכיחה שצה"ל מצוי ביכולת גבוהה ובמוכנות טובה… נעשתה קפיצת מדרגה משמעותית בהבטחת מוכנות צה"ל למלחמה.

גם ועדה מיוחדת של הכנסת בראשות חה״כ עומר בר-לב, שבחנה לעומק את מוכנות צבא המילואים, הצטרפה לטענות השווא: "לנוכח הטענה שצה"ל אינו מוכן למלחמה, אני קובע שרמת המוכנות לאין ערוך גבוה יותר מאשר הייתה בצוק איתן או ערב צוק איתן" אמר בר-לב "כאשר מסתכלים קדימה על צה"ל, תפיסת התמרון היבשתית הנוכחית לא תהיה רלוונטית עוד מספר שנים".

דברים דומים גם טען השר גלנט בתחילת המלחמה, כשאמר בדיון של ועדת חוץ וביטחון כי בניין הכוח של צה"ל "עמד במבחן".

לנוכח שרשרת המחדלים והכשלים שנחשפו עם תחילת המלחמה, שרק חלק קטן מהם מתואר כאן, האמת ברורה לכל בר דעת. צה"ל כשל בבניין הכוח שלו, בהצטיידות, באימונים ובשמירת הכשירות. בשורה התחתונה, כוח המחץ של ישראל, שאמור להגן עליה בשעת צרה, היה מנוון ולא כשיר. מאות אלפי חיילי המילואים שהתגייסו בהפתעה לפני שנה למערכה הארוכה בתולדות ישראל, נחשפו לאמת המרה הזאת באופן ישיר.

תיקון הכשלים הללו הוא צו השעה, והבסיס הוא בהוקעת תרבות השקר והכסת"ח שמונעת דיון ציבורי בסוגיות היסוד של הביטחון הלאומי.

תגובת דובר צה"ל:

צה"ל מתחקר את אירועי השבעה באוקטובר ומה שקדם להם.
מטרת התחקירים הינה למידה והפקת לקחים להמשך הלחימה. התחקירים מתבצעים בימים אלו ולכשיסוכמו יוצגו הממצאים בשקיפות לציבור.

מאמרים נוספים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

26 תגובות למאמר

  1. על חשבון מה חשבתם,

    החליט ראש "אמ"ן" חליווה, למקד את החיל באחריותו (רק כדוגמא) בלחימה במשבר האקלים?

    כיצד זה קשור? אלמנטרי: יש לנו עודף ממשהו? בעשרות השנים האחרונות, פועלת מערכת כלשהי במדינת ישראל (תהי זו רפואה, השכלה (גבוהה או יסודית), או אפילו בטחון), עם עודף במשהו והיה אפשר להפנות עודף זה למשימות נוספות?

    מדוע, אם מכבי אש יחליטו להשקיע את זמן אנשיהם במשחקים בליגה הישראלית לכדרוסל ובסוף יגיעו לשריפה ללא כבאית, ללא ציוד ולא ידעו איך לכבות שריפה – תאשימו את הכבאים אבל ראש "אמ"ן" לא? ועוד אי אלו ראשים בצה"ל?

    מה משותף בין 2 המקרים? מה המשל, בעצם? אלמנטרי: תפקידך לכבות שריפות? תגיע ל-100% בכל המדדים – מוכנות, ציוד, אימונים וכל מדד אחר שניתן לחשוב עליו – נדבר על כדורסל.

    אבל היות ולא צריך תואר 5 מקפלן ע"מ לדעת שבמציאות הישראלית, השגת 100% במשהו בלתי אפשרית (זו דווקא לא תלונה בפני עצמה, תתפלאו. בכל מדינה מערבית למעט ארה"ב העשירה מכולן ובוודאי במגזר הפרטי, זה דווקא בסדר גמור לנסות ולבצע את המקסימום, עם מה שיש), אז במציאות זו – איזה שכל נתן למר חליווה אישור להתמקד במשהו, שאינו משימת הבסיס של "אמ"ן"?

    עכשיו אתם מבינים, לשם מה מתמקדים ב"משבר האקלים", "הדתה" והשקר האחרון – גיוס חרדים לצבא? לא, אינני מדבר האם העיתוי נכון. אני שואל, באיזה מחיר? תמורת מה? וכוונתי, ממש לא לכסף.

    הסיסמאות הנבובות מהמילון לסמולן הפומפוזי, נחוצות בדיוק – על מנת להפחית מיכולתו של צה"ל לנצח (אם מישהו "לא הבין", כוונתי: ממשימת הבסיס שלו, פשוט פירטתי אותה, אם מישהו "לא הבין"). אפילו בן גוריון, הבין את זה. אפשר להגיד הרבה דברים על ההסדר עם חרדים שקבע (בואו נשאר צמודים לאופנה של הנוכלים המוצאים במה עוד צה"ל צריך לעסוק, חוץ מלנצח) אבל בן גוריון הבין שמטרתו – לנצח!

    לנצח, למעם קיומה של מדינת ישראל. ולא לזכות בסיקור אוהד בפמפלט של שוקן, על "איך הכשרנו את המטבח ועכשיו הדוסים האלה יכולים לבוא". ממה שאתה משקיע בו, ניתן *להסיק* (לוגיקה, מר חליווה, לוגיקה) את מטרתך. בן גוריון בחר לנצח. במה התמקד מר חליווה ושאר "צמרת" צה"ל? תחליטו אתם.

    בייחוד כאשר לא הצבא הסובייטי, תקף את פיקוד דרום ב-7.10. כמה מאות פרחחים על אופנועים, גמלים וטנדרים של טויוטה. פשוט כך רצה האל, שזה מה שיצליח להבקיע את גבול הדרום?

    או שיותר סביר להניח שהצבא לא היה מוכן? ולא, הדגש אינו על כך שלא היה מוכן. את זה כולם יודעים. אלא, מה אתם חושבים, חיילים שהתגייסו שיחקו ששבש ופלייסטיישן כל היום? לא – זמנם הופנה למשהו אחר וציודם, איך נאמר … לחימוש הנגב. כי מה אתם חושבים, מדינה שאנשיה מצליחים להחדיר ביפרים ממולכדים לכל חזירי חזבאללה, פשוט "לא מסוגלת" לעצור כמה טרקטורונים בצאלים?

    לא יותר סביר להניח, שכמה אנשים (לא בהכרח בכוחות הבטחון, על תקופות המאסר ומעצר, איך נאמר … כמה חברה בגלימות מחליטים – אסור לבקר אותם, פן מר ויזל וחבורותו לא יסגור לכם חנויות ואז תצטרכו ללכת ללא בגדים. מה חשבתם, בדמוקרטיה אסלה מלאה בכסף, היא לא נימוק?) אז לא יותר סביר להניח, שזה פשוט תואם מטרה מסוימת, שכמה אנשים הציבו? ו"לעצום עניים", כתבות תמיד וסיקור אוהד, היו רק הדרך לבצע את מטרתם? לא? הכל קרה במקרה? פשוט ככה רצה האל?

    תבינו, כלום, כמעט כלום לא קורה בחיים האלה "כי ככה". מי שאגדות על אריאלה ממפעל הפיס עובדות עליו, מוזמן להפסיק לקרוא ברגע זה. דברים העולים בחשיבותם על ארוחת צהריים, קורים כי אלה מטרות שאנשים מציבים.

    מי שמציב את "משבר האקלים" לפני בטחון ישראל, יקבל משבר לפני בטחון ישראל (לא בהכרח אקלים). מדוע לפני? כי איך לא, במערכת הפועלת בחוסר?

    חוסר כשלעצמו, כמו שכתבתי, הוא לא אוטומטית רע. אבל איזה משבר ושל איזה אקלים, אם יחידת הדגל של מר חליווה הפסיקה להאזין לחזירים מהחמאס?

    מי שקובע מטרות נוספות, לפני שהשלים את מטרת הבסיס שלו, לשמה ארגונו בכלל קיים, לא עושה זאת "במקרה". עבור שיקום היקום או כל סיסמא פומפוזים שאובמבה פלט שלשום לפני אתמול. מטרתו מודעת – להחליש את צה"ל, מדינת ישראל או לכרסם בה קצת (כמו במקרה של מה שניתן להסיק כמטרתם, של *כל* משתתפי סאגת צאלים – ואלה ממש לא רק הגנבים עצמם).

    אז מה הדבר המדויק עליו אני מצביע? על כך שהיו כשלים? את זה כולם יודעים. המאמר כולו עוסק בזה והדוגמאות בו מפורטות, יותר מדוגמאות שלי. אני רוצה לומר שנדרש לתקן? ברור, כל זה ברור ממה שכבר כתבתי קודם.

    אז לא, זו לא המטרה וזו בדיוק התוספת שלי, על מה שנאמר במאמר – הבעיה היא בראש. לא, לא ראש ממשלה כמו שכמה סוכנים של איראן מנסים לטעון. אם ראש ממשלה אחראי שצבא המיליארדים (לא רק בפנסיות תקציביות) לא הצליח לעצור כמה גמלים עם קאלאצ', אז ראש עיר החולדות אחראי אישית על כל סיכול ממוקד של הולך רגל על מדרכה בעירו, באמצעות קורקינט שטס נמוך.

    הבעיה אינה "עם הראש", הבעיה "בראש" שקובע מטרות ויעדים, אשר גם אם מקבלות סיקור אוהד בפמפלט של שוקן – קרובות הרבה יותר למטרות ויעדים של חזירי החמאס, מאשר למטרות ויעדים של אזרחי ישראל ובטחונם. הבעיה במטרות וביעדים. לא בחוסרים. אלה, הם רק התוצאה של מי שמטרתו היא העשרת האמל"ח שבט בדואי בנגב ולא של טנקי צה"ל.

    גם אם בעלי פוקס, ביג ובנק לאומי אומרים לכם – שאם עוד פעם אחת תגידו זאת, הם ישללו מכם אישור שאתם דמוקרטיים.

  2. מה פשוט יותר מלחפש ברהט ופזורה בתל שבע היו מוצאים את כל החוסרים

    1. דאגו יופי לפנסיה שלהם .
      מישהו צריך להענש והכי חשוב שלא נגיע יותר למצב כזה.

    2. אם יש משהו שהמלחמה הוכיחה זה שהאלוף (במיל' !!!) דווקא טעה.

      הטיעון העיקרי שלו היה שמשקיעים בחיל האוויר ובמודיעין וטכנולוגיה, וכך לא מנצחים מלחמות.
      בסוף התברר שהכשל המהותי היה דווקא במודיעין ובחיל האוויר, ששניהם לא ביצעוו את התפקיד העיקרי שלהם בהקשר של "פרוץ מלחמה".
      צבא היבשה, שאכן לאל תוקצב כראוי, עבר מהר מאד מאד לכשירות מלאה, ומילא את משימותיו באופן מרשים.

      בריק, אגב, ממשיך לטעות בכל ההערכות והאזהרות שלו, בשלל הראיונות שלו, מאז ה-7.10.
      כך עובדת התקשורת בישראל: סוס מבולבל ומפסיד לא מחליפים.

  3. אני רוצה לתאר תמונה קצת פחות קודרת מנקודת מבטי הצרה.
    אני חייל מילואים בפלוגת מתנדבים מבוגרים בחיל תובלה.
    בשביעי לאוקטובר הוצאנו משאיות ישנו מהימ"חים (פרייטליינר). כמעט כולן הניעו והיו במצב תחזוקתי סביר.
    מעבר לכך היו ביגורי לינה נאותים לכל החיילים הרבים מאד שגויסו, וכן גם מזון טוב ונשק לכל מי שצריך.
    בקיצור, נראה שהתמונה לא אחידה. יש יחידות ברמות כשירות שונות ולדעתי הרבה הרבה תלוי ברמת החריצות והרצינות של מפקדי המילואים.

  4. ולא לשכוח את העובדה שצה״ל שיודע היטב להתווכח עם הדרג המדיני שמימין לנתניהו שתק כאשר גנץ ובנט החליטו לרוקן מחסנים ולשלוח לאוקראינה בידיעה שאין לנו יכולת למלא מחדש בעצמנו.
    חשוב לציין לצד שמות הפשלנים האחרים: רא״ל הרצי הלוי, אלוף ירון פינקלמן(מפקד פירוד דרום), אלוף אהרן חליוה(ראש אמ״ן) ואלוף שלומי בינדר(ראש אמ״ץ) גם את אלוף מישל ינקו(ראש אט״ל=אגף טכנולוגיה ולוגיסטיקה). עצוב שהוא מצליח להתחמק אפילו מהרד״ר של כלי תקשורת ימנים.

  5. מזעזע !
    לא רק העובדה המחרידה הנחשפת לגבי מוכנות הצבא, אלא יותר מזה – הכיסוי השקרי שנעשה ע״י ראשי המערכת הבטחונית !!!
    כשאתה רואה שגם פגעו בכשירות הצבא וגם כיסו על זה בשקרים, המסקנה היא שהייתה כאן בגידה במדינה !!!!

  6. יש כאן שאלה ותיקה אשר צריכה להשאל בשנית.
    לנוכח העובדה שתקציב הבטחון רק עולה משנה לשנה
    ואילו רמת המוכנות והכשירות של צה"ל בכי רע כל כך: איפה הכסף?

    1. הולך למשכורות ודברים מיותרים.תוספות למיניהן

    2. בזבזו את הכסף בצורה לא יעילה, רוב הכסף הלך לחייל האוויר לקניית מטוסים, במקום לחלק אותו באופן הגיוני בין כל החיילות. ובמקום לצבור תחמושת ומיירטים. איך לחיזבאללה יש 100 אלף טילים ולנו יש איזה 10 אלף מירטיים. היינו צריכים להגדיל את היצור הנשק בארץ ולבנות כלי מלחמה פה כמו מטוסי קרב וכדומה

  7. מכיר את צה"ל מאז 1971..לצערי מה שהיה, זה מה שיהיה..אין לישראל כלכלה מספיק או מנטליות נכונה לתקן את המחדלים..על מנת להילחם מול אויבי ישראל בעתיד יידרשו עוד אוגדות, ציוד חדיש, אימונים תקופתיים, מיגון תת קרקעי לחיל האויר, טילי ק"ק,הסברה טובה, אחרת בפעם הבאה, זה יהיה סופה

  8. צהל כושל כמו כל הצבאות בעולם ואפילו יתכן וצהל בעדיפות מסויימת . הפתרון לדעתי הקמת צבא מתחרה או לפצל את צהל ל3 .

  9. פשוט מאוד
    הכסף מוגבל
    וכאשר מחפשים טייסת f35 חדשה אין כסף לצבא המילואים
    כאשר רוצים לדאוג לטכנולוגיה עילית מפספסים טכנולוגיה בסיסית….

  10. מזעזע וזהו פשע! מה לא היה ברור לקצינים הבכירים? באין ציוד מתאים, באין אימונים, באין אנשים מתאימים, כיצד הצבא יהיה מוכן למלחמה? לא למדו שום דבר מאז מלחמת יום הכיפורים. זהו הסיפור של תא"ל גיא חזות בספרו "חיל הייטק וחיל הפרשים".

  11. תרבות השקר ותפיסת הביטחון של ראשי המערכת הם שורש הרע….כל הקצינים האחראיים צריכים לשלם על המחדל והסיכון שהשיתו עלינו ..רפורמה בתפיסה וסילוק כל הקצונה הבכירה כולל הרמטכל …חיזוק והגברת הביקורת על התנהלות צהל על ידי גורם חיצוני (כמו בריק) ומעקב אחרי תיקון הליקויים במבנה ובהתנהלות של צהל

    1. פיטורין? כאשר תישלל הפנסיה של אותם קצינים שכשלו באופן מובהק בהכנה, בהתרעה ופיקוד ב-7 באוקטובר, יתחילו המחליפים שלהם לשנות חשיבה והרגלים.
      פרישה כפויה מצמרת הצבא לא נעימה, אך היא 'מרופדת' כלכלית, הייטב באופן המעודד קונפורמיות ארגונית ומחשבתית- (שם נרדף לרדידות ביצועית).
      ברגע שתונף, ע"י חקיקה, חרב כלכלית שתהיה שמורה בידי גוף ביקורת חיצוני; רק אז תיווצר המוטיבציה הקריטית לתפקוד מיטבי.

  12. מאמר חשוב ומעורר מחשבה.
    העיסוק ב"מוכנות הצבא" במנותק מכל שאר הכשלים, שהם במהותם תפיסתיים ונובעים מקונספציות של השקפת עולם פוליטית מנותקת, ראוי שיהיה מקצועי וטכני עד כמה שאפשר.

    לאחר שאמרנו זאת, אין מנוס מלקבוע שהמאמר מתעלם מכמה נקודות חשובות שהן לוז העניין:

    א. אין מולנו איום מ"צבא אמיתי" – צבא סוריה חלש ועסוק במלחמה הפנימית, וכך צבא לבנון. מול שאר השכנות אנחנו בהסכם שלום.

    ב. היערכות של "צבא אמיתי" גם היא לוקחת זמן רב מאד ועושה רעש. לכן, מול "צבא אמיתי" היה ניתן לזהות היערכות שבועות רבים מראש. כפי שאכן היה בכל מלחמות העבר מול צבאות ערב. כל מי שהיה אפילו במקרה במזרח התיכון ידע זמן רב מראש שהם מתכוננים למלחמה.

    ג. לצבא רציני בעל גודל ועוצמה, כמו צה"ל, תמיד ייקח זמן להתארגן. ותכניות ההיערכות לוקחות את זה בחשבון. הטנקים היו בשיזפון, כי לא היה צפי סביר לכך שיידרשו להם בצפון (ואכן לא נדרשו בפועל). זה בסדר.

    ד. מאחר ולצבא רציני לוקח זמן להתארגן, יש לנו חיל אוויר…. וזה בעצם כל הסיפור במשפט אחד. זה תפקידו המהותי והבסיסי ביותר של חיל האוויר… רק את התפקיד הזה – של "לבלום את כוחות האויב עד להתארגנות מספקת של כוחות צבא היבשה למרכיביו" – אף כוח אחר של הצבא וכוחות הביטחון אינו יכול להחליף. צריך לצעוק את זה מיליון פעם, בקולי קולות ועד שהגרון ניחר: זה תפקידו של חיל האוויר!

    וממילא נשארנו עם שאלה אחת אמיתית, שהיא לדעתי השאלה המהותית היחידה ביחס לסוגיית "מוכנות" הצבא למלחמה: איפה (לעזאזל!) היה חיל האוויר?!

    1. הערכות של צבא אויב ניתן תמיד לזהות זמן רב מראש?
      אתה בטוח בכך?
      גם ב 1973 זה עבד?
      או במבצע ברברוסה?
      נו באמת.
      הענין הוא אחר לגמרי. כל מערכת צריכה לקחת בחשבון שאויב נחוש ועיקש יצליח להפתיע אותה. ההתארגנות צריכה להיות כזו שגם כאשר קו ראשון נפרץ, יש תמיד מרחב הגנה מספק כדי לקום שוב על הרגלים.
      בניסוח אחר, את האויב יש לשפוט לפי יכולותיו ולא לפי הערכת כוונותיו.
      זהניקר ומסובך אבל ככה זה בחיים…

    2. תשובה למוקי:

      א. כן. תמיד אפשר לראות. ב-1973, ערב מלחמת יום כיפור, ידע כל בר-דעת שצבאות מצרים וסוריה מתכוננים למלחמה.
      קרא את הספרים המקצועיים שנכתבו על המלחמה ועל המחדל וגם אתה תבין זאת. מה שמנע את
      ההיערכות היתה תפיסת מציאות מנותקת (כמו היום, אגב).

      ב. אכן צריך להיות מוכנים. אבל תפקידו של חיל האוויר לאפשר תא זמן ההיערכות המלא הנצרך.
      אי אפשר, ולעולם לא יהיה אפשר, להות ערוכים ב-100 אחוז כל הזמן. כי אז לא יהיה למדינה
      כסף להפעיל את מערכות החינוך והבריאות, לסלול כבישים ולהחזיק את המשטרה.

    3. כפי שהתריע האלוף בריק הרבה לפני המלחמה וכפי שהוכח לאחר שצה"ל נכנס ללבנון, החיזבאללה היה ערוך למעבר להתקפה ופשיטה על הישובים והמוצבים תוך זמן קצר. ולכן לא היה זמן להתכונן ולהשלים.
      ה"צבא האמיתי" בימינו הוא כוחות מסודרים של חיזבאללה ולזה לא הייתה בפועל הערכות מתאימה. קרה לנו נס שהם לא הצטרפו לחמאס.
      במידה וחיזבאללה היה מצטרף מסלולי הטיסה היו מופגזים ומושבתים. וכך ח"א היה נשאר עם מסוקים בלבד.
      מתוך המאמר נגלה המצב העגום שהצבא לא "רציני". עצוב שהכל היה ידוע אבל ראשי הצבא שיקרו.
      יש לדרוש שועדת החקירה תחקור גם את מוכנות הצבא למלחמה מאז 2006

  13. קורא את הכתבה מסכים עם רוב הדברים ומבין את הליקוי מגוף הכתבה עצמה. עד כמה החטיבה שלי נשכחת חטיבה 205 חלק מאוגדה 146. וגם התמונה היא לא של טנק.
    המצב פה היה ואולי עדיין יותר גרוע מחטיבה 4. בסוף יש מי שעשייתם וחייהם שונים יותר.

  14. איפה כוכבי נעלמו עקבותיו צריך להעמיד לדין את את כול הקצונה הבכירה בצבא בעשור האחרון על ההפקרות באסון לא להסתפק בהדחות בלבד. הם סירסו את בצבא וגם שיקרו במצח נחושה לדרג המדיני.הרסו את מערך אנשי הקבע בזה שאין עתיד כלכלי בצה"ל שאחרי שבע שנות קבע מפוטרים אז מי נשאר במערכת האנשים הפחות טובים . זה משליך על מוכנות בימחים שרוב הנגדים הבכירים והמקצועיים פוטרו בהמוניהם בעשור האחרון ואותם קצינים הזויים נתנו לזה יד אחר כך מתפלאים למה הגיעו למצב הנוכחי. וקיבלנו את הפצצה לפנים בשביעי לאוקטובר פשוט בושה איך הופקרו התושבים והחיילים בגזרות השונות ומה שמדהים שאותם קצינים שהם עדיין במערכת ושיא החוצפה חלקם עוד מקודמים לתפקידים האחרים פשוט שחיתות אחת גדולה.

  15. כרגיל, אצהיר שאני מנוי על "מידה" ותומך באמצעי הלא גדולים בתקשורת עצמאית. אשמח אם כל מי שמגיב באתר יעשה גם הוא/היא יצהירו כמוני. כרגיל גם אתלונן על האזור של התגובות שנראה כאילו משנות ה-70, אינו מאפשר תיקונים ודירוג. וגם אתלונן על כך שאיני מבין יותר את הקשר בין גדי טאוב המצוין למנוי על אתר מידה – האם גדי כרגע התנתק לחלוטין ממידה ומנוי/תרומה ל"מידה" אינם מגיעים אליו?

    ולעניין. מאמר/מחקר רציני אבל מסקנת ה"פשט" זה שהצבא טיפש, אנשי קבע עצלנים והמערכת לא עובדת, התצפיתנית הלכה להשתין ולא ראתה את האויב וכו'.
    ה"דרש" שלי הוא שבלגן תמיד יהיה, אבל יש רובד יותר עמוק. במשך עשורים, צמרת כוחות הבטחון נחטפה על ידי אנשים שלא מאמינים בצדקת דרכה ש ישראל. וכשאתה לא מאמין בצדקתך, הדרך למה שאני קורא "חבלה רכה" הוא קצר.
    דוגמה טובה זה ארבעה ראשי שב"כ שחושבים שאין דרך "לשלוט על עם אחר". אז למה לנסות ולדלות מידע על אותו "עם אחר" – הרי הוא, הוא, ה"אחר" צודק ואנחנו הכובשים, העושקים. ואז מתחילה, כמעט בתת מודע, הרצון לא לקחת את ההחלטות הנכונות אלא "כמעט נכונות", כמו "לזנוח את ייצור פגזי 155ממ למשטר עוין (אובמה), לקצץ קשות בנשק החשוב ביותר – טנקים ונגמשים ובמקום זה לבזבז את הכסף על 8200 ו F-35. למשל, לא ללמוד מהניסיון העצום של האוקראינים בלוחמה מודרנית של רחפנים, כטבנים, יירוט טילים באליסטיים שאת הנסיון הזה אפשר היה לקנות במחיר מנוע אחד של F-35

    כלומר, ההסבר הכנה, האמיץ הוא צמרת צה"ל, שב"כ ומערכות לא נבחרות אחרות ומוקדי כוח חדורים באנשים שלא רוצים שמדינה ה"לא צודקת" מבחינתם תנצח, אפילו תשרוד. זה לא קל להגן על תזה שכזו כי זו בגידה אובדנית, אבל התזה הזו מסבירה הרבה יותר מ"נאיביות", "תבוסתנות", "פנסיות" וכו'.

  16. זה המצב וזה מה שיהיה במערכה הבאה.

    כל הנחה של פריצת אירוע ביטחוני צריכה להניח כי מובילי צבא הקבע הם מנהלים קטנים מאוד, מזלזלים בלוגיסטיקה ורבים מהם אנשים בינוניים – ולהשקיע במה שיתמודד עם המצב הזה.

    הכשרת לוחמים בכלל, זמינות כלים בסיסיים עם מינימום צורך בתחזוקה, ואימונים שבהם אתה עם רבע ממה שנדרש … זה המפתח להתמודדות.

    ולצד זה חייבים סמנכ'ל במשרד הביטחון שעוסק רק ברמת כשירות הצבא.

    ההסתמכות על חיל האויר שיגיע מהר הסתברה גם היא כטעות קולוסאלית (הגורם השלישי שכשל בשביעי לאוקטובר) וחייבים תפיסה אחרת כמו ביזור והגנה מרחבית (ואם יש חשש לגניבת נשקים שירדפו ויכלאו את כל מי שעוסק בכך).

    ועכשיו תבינו למה ראש ממשלה כמו ביבי היה הצלה לכולנו, בעוד מישהו כמו גלנט שרצה להסתער על לבנון היה מפיל אותנו בענק.