מזכיר המדינה היוצא בילה ארבע שנים תמימות בהחלשת אמריקה וחיזוק אויביה בעולם
בימיו האחרונים של ממשל ביידן, בעוד התקשורת מרוכזת בעיקר בשימועי הסנאט עבור שרי הקבינט של דונלד טראמפ, זהו זמן טוב להיזכר עד כמה כושלים היו אלו של הנשיא היוצא. שרת האוצר ג'נט "האינפלציה היא זמנית" ילן, השר לביטחון לאומי אלחנדרו "הגבול בטוח" מאיורקס, שר התחבורה פיט "לא לדאוג" בוטיג'ג', ושר ההגנה אוסטין "הנעדר" לויד היו כמה מהבולטים בכישלונם. שר החינוך מיגל קרדונה הוכתר כ"גרוע ביותר בהיסטוריית המשרד". הוא היה כל כך לא מחובר עד שהשתמש בבדיחה של רונלד רייגן על "אני מהממשלה ובאתי לעזור" כחיזוק לטענת היעילות הממשלתית, מבלי לדעת שהנשיא לשעבר הגדיר את המילים האלו ממש כ"מפחידות ביותר בשפה האנגלית".
אך הגרוע מכולם היה מזכיר המדינה אנתוני בלינקן. מדיניות החוץ הכושלת שלו פגעה קשות במעמד האמריקני ברחבי העולם. "תהליך השלום" שלו לא הוביל לשלום, והתהליכים המדיניים הובילו לשום מקום. ההישג היחידי הגיע לפני כשנתיים, אז בלינקן הקים את 'היוזמה הגלובלית לדיפלומטיית מוזיקה' כעוד הזדמנות עבורו לנגן בגיטרה. "דיפלומטיית הגיטרה", כפי שכינתה זאת התקשורת, לא זכתה להערכה מספקת. כאשר בלינקן צץ לפתע בפאב באוקראינה בחודש מאי אשתקד וניגן את אחד מלהיטיו של ניל יאנג, רבים מצאו את ההופעה (המוזיקלית והדיפלומטית) כמזויפת למדי.
או כפי שסיכם זאת כתב הניו-יורק מגזין, "אנתוני בלינקן הוא נגן גיטרה גרוע וכדאי שיפסיק לנגן". הוא היה גם דיפלומט גרוע, ולמרבה המזל בקרוב יחדל גם מכך.
בדומה לבוס שלו, אנתוני בלינקן היה איש ממשלה במשך קריירה שלמה, החל מימי הנשיא קלינטון אז מילא תפקידים שונים במחלקת המדינה ובמועצה לביטחון לאומי. בזמן ממשל בוש הבן הוא שימש כמנהל ועדת הסנאט לענייני חוץ. בתקופת אובמה היה יועץ לסגן הנשיא ביידן ובהמשך תת-מזכיר המדינה. כאשר ביידן הודיע על מועמדות בלינקן לתפקיד מזכיר המדינה, אתרי שמאל היללו את הניסיון הרב אותו צבר בכל אותן שנים של "שירות הציבור".
בכל אותן שנים, בלינקן התנסה רק לזמן קצר בחיים מחוץ לממשלה, כאשר בין 2017 ל-2019 עמד בראש 'מרכז ביידן לדיפלומטיה' באוניברסיטת פנסילבניה, אותו המקום ממש בו התגלו לפני כשלוש שנים מסמכים מסווגים שסיבכו מאוד את הבית הלבן. במהלך שנותיו של בלינקן באוניברסיטה, סכום התרומות הסיניות למרכז עלה פי שלושה מ-24 מיליון ל-77 מיליון. בהתחשב בנטיית משפחת ביידן להתעשרות הודות לנדיבות זרים, ניתן לתהות כיצד בלינקן עצמו צבר הון עצמי מוערך של כעשרה מיליון דולר.
ב-2020, כאשר היה יועץ בכיר בקמפיין ביידן לנשיאות, בלינקן יזם את המסמך אשר תיאר את פרשת הלפטופ של האנטר ביידן כ"דיסאינפורמציה רוסית" וגייס 51 "אנשי ביון לשעבר" כדי לחתום עליו.
בלינקן עמד לצידו של ביידן שנים רבות. הוא סייע לסנאטור ביידן לנסח את התוכנית הפזיזה לחלוקת עיראק לשלוש מדינות שונות, והחזיק בתפקיד בכיר בקמפיין המועמדות הכושל של ביידן ב-2008. הוא גם עזר לברק אובמה לתכנן ולנהל משא מתן להסכם הגרעין הידוע לשמצה עם איראן. אלו הם בוודאי לא הישגים להתפאר בהם.
שר ההגנה לשעבר רוברט גייטס אמר פעם כי ג'ו ביידן "טעה בכל סוגיית מדיניות חוץ וביטחון לאומי בארבעת העשורים האחרונים". יתכן כי תכונתו הדומה של בלינקן משכה אותו דווקא לביידן. בארבע שנותיו כמזכיר מדינה, קשה למצוא נושא בו בלינקן באמת צדק או עצה שימושית כלשהיא אותה סיפק.
כך למשל, בלינקן האשים שוב ושוב את רוסיה ב"הצבת מחיר על ראשם של חיילים אמריקנים" באפגניסטן, אך התעלם או ניסה להמעיט מן העובדה לפיה איראן ממש הורגת חיילים אמריקנים בעיראק ובאפגניסטן, כדי לא להפריע לחיזור אחרי האייתוללות בעוד ניסיון מטופש להחיות את הסכם הגרעין. למעשה, בלינקן אפילו טען לאחר חיסול קאסם סולימאני בתקופת טראמפ כי ההחלטה להיפטר ממי שהיה אחראי לאינספור מקרי רצח של אמריקנים "השאירה אותנו בטוחים פחות".
בלינקן הטיף לשי ג'ינפינג כי תמיכה במלחמת רוסיה נגד אוקראינה אינה אינטרס סיני, כאילו שזה יעזור במשהו. הוא גם הטיף לישראל על כך ש"לא ניתן לחסל את חמאס" והסביר מדוע יש "להפחית את ההסלמה" מול ארגון הטרור. עוד עצות גרועות מכל בחינה.
אך במקום לפרוש מן החיים הציבוריים בשקט, בלינקן החליט לסיים את הקריירה הדיפלומטית בכתבה ארוכה מעל דפי שהיה פעם כתב העת המכובד Foreign Affairs, ובה התרברב בעבודתו בארבע השנים האחרונות. אך גם בראיון הסיכום, כל ההישגים עליהם הוא מדבר נוגעים בעיקר בתהליכים ומציגים אפס תוצאות. בלינקן הוא אמן השיחות, הדיונים והפגישות – כל הדברים שמראים שאתה עסוק. אך ממש לעשות משהו זה כבר עניין אחר. ובכל זאת הוא מכריז ביהירות: "אני לא מתעסק בפוליטיקה אלא במדיניות".
זה רק סמלי שמזכיר המדינה חובב הקטארים וחובב פחות את ישראל מסיים את כהונתו הקלוקלת בהתפארות עצמית מזויפת כזו. בסדרה של הגזמות, עיוותים ושקרים ממש, שירת הברבור של בלינקן מנסה לטשטש כמה מההחלטות היותר אסוניות שקיבל ממשל ביידן, החלטות שבתור מזכיר מדינה הן לגמרי באחריותו.
אחד מאותם עיוותים חסרי יסוד קשור לטענת בלינקן לפיה רמת האינפלציה במהלך כהונת ביידן "צנחה לשיעור מהנמוכים ביותר". כמובן, אין לכך שום קשר למדיניות חוץ, אך כמו מרבית טיעוניו של בלינקן גם זה מתבסס על האמונה המוזרה לפיה ממשל ביידן הציל את אמריקה מהחלטות הממשל שקדם לו.
הלך הרוח הזה מוביל לכמה הצהרות תמוהות ממש, כמו למשל קביעת בלינקן כי האסטרטגיה של ביידן הייתה "להציב את ארה"ב בעמדה גיאופוליטית חזקה בהרבה כיום ממה שהיה לפני ארבע שנים… היא גם הגבירה את האמון באמריקה בקרב ידידינו, וכך הובילה לשותפויות חזקות יותר". אלו הן אשליות. איזו מדינה כיום מכבדת, שלא לומר חוששת, מפני ארה"ב יותר מאשר בתקופת טראמפ?
לאילו מדינות בלינקן מתייחס כאשר הוא טוען כי "בשנתו הראשונה של ממשל ביידן, ביצענו התקדמות מרשימה בהעמקת הקשרים עם בעלות ברית ושותפות"? רק אם הכוונה לקטאר או טורקיה, אם כי לא מדובר ממש בבעלות ברית או שותפות – קטאר מארחת את ראשי חמאס ומפיצה אסלאמיזם ברחבי העולם; טורקיה היא מדינה סוררת הנשלטת בידי בריון הנהנה מהגנת נאט"ו. הישג דיפלומטי אמיתי היה למשל פינוי הפיקוד הצבאי האמריקני מקטאר או הרחקת טורקיה מנאט"ו.
כמובן, בלינקן אינו שופך אור חדש על כמה מכישלונותיו החמורים ביותר. ישנו אזכור קצר בלבד לנסיגה מאפגניסטן, בפסקה העוסקת ברוסיה ובה הוא טוען כי הממשל "למד את הלקחים מן הנסיגה האמריקנית ההכרחית אך קשה מאפגניסטן, לקחים על הכל החל מתכנון נכון ועד לתיאום עם בעלות ברית, שאותם יישמנו". מהם הלקחים? לא ברור כלל.
בעדותו בפני הקונגרס בחודש דצמבר, בלינקן הגן על ההחלטה להחזיק את השגרירות האמריקנית בקאבול פתוחה, בטענה כי עשה זאת "משום שאף אחד לא צפה שהממשלה האפגנית וכוחות הצבא יקרסו במהירות כזו". ובכן, מי שלא הצליח לצפות מראש דבר ברור כל כך, ראוי שלא יכהן בממשלה ובמיוחד לא במחלקת המדינה.
באופן מדהים למדי, בלינקן מתגאה מאוד בכישלונות ממשל ביידן מול רוסיה, כמובן מבלי להודות שהצהרות מוזרות מפי הבוס שלו ככל הנראה שיכנעו את פוטין כי תוקפנות באוקראינה תתקל בעיקר במילים ריקות.
עוד טוען בלינקן כי נעשתה התקדמות משמעותית בכל הקשור ל"שכנוע בנות-הברית באירופה ובאסיה" לראות את סין יותר "יריבה שיטתית" ופחות "שותפה כלכלית". גם כאן, השפה הגבוהה אינה מתכתבת עם המציאות ובוודאי שאינה משכנעת את הקורא. למעשה, די מדהים לחשוב שבלינקן מבקש קרדיט על שהצליח לשכנע מדינות המאוימות בידי התוקפנות הסינית להיפגש ולדבר עם הסינים. הדבר דומה לתלמיד הדורש ציון רק כי רשם את שמו בראש דף המבחן.
לקראת סיום הראיון בלינקן מזכיר ביובש את החטופים המוחזקים בידי חמאס בעזה, ללא שום רמז לכעס כלשהו על עצם חטיפתם. אין גם שום רמז לכך שהוא בכלל מחויב לשחרור אותם חטופים, לפחות כפי שהיה מחויב לכפות על ישראל נסיגה מהרצועה.
במקום זאת, לבלינקן יש עוד החוצפה להתגאות בהתקדמות שנעשתה בכהונתו לקראת "אינטגרציה ונורמליזציה" במזרח התיכון, "כולל בין ישראל לסעודיה". זהו כבר אבסורד ממש. הדיפלומט החובב ג'ארד קושניר השיג בזמנו הקצר בממשל טראמפ פי כמה יותר מאשר איש המקצוע הוותיק בלינקן השיג בקריירה שלמה.
תחת הנהגת בלינקן, מחלקת המדינה החלה ב-2021 לדחוף להקמת מדינה פלסטינית והמשיכה בכך בכל הכוח מאז. רק לאחרונה בלינקן התעקש כי הדרך היחידה לנורמליזציה בין סעודיה לישראל עוברת בהקמת מדינה פלסטינית. הזמן יגיד האם הוא טועה כמו שטעה בעבר מזכיר המדינה ג'ון קרי, שב-2016 אמר כי ללא הסכם שלום מקיף בין ישראל לפלסטינים "לא יהיה שלום בין ישראל והעולם הערבי. הסכמי אברהם בהובלת קושנר הפריכו כמובן את האמירה המנותקת הזו.
בנאומו האחרון בתפקיד בשבוע שעבר, בלינקן האשים את ישראל בכך ש"באופן שיטתי חתרה תחת היכולת והלגיטימציה של החלופה היחידה לחמאס: הרשות הפלסטינית".
כל כך מושקע היה מזכיר המדינה ברעיון יצירת מדינה פלסטינית באמצעות רשות פלסטינית "מחודשת", עד שדו"ח הטרור האחרון של מחלקת המדינה מציין כי "הנשיא עבאס שמר על עמדה פומבית נגד הסתה לאלימות וטרור והדגיש את מחויבותו לפתרון שתי המדינות. זה נמשך גם לאחר ה-7 באוקטובר, למרות שלא גינה במפורש את המתקפה לאחר שהתרחשה".
תצוגה מרשימה זו של לוליינות רטורית מתעלמת כמובן מן העובדות הברורות. בתחילה, עבאס הכחיש את העובדה לפיה חמאס תקף את ישראל ב-7 באוקטובר. מפלגתו לא רק שיבחה את המתקפה אלא גם השתתפה בה. כאשר חוסל יחיא סינוואר, אדריכל ה-7.10, הפת"ח התאבל על מותו כשהאיד. כאשר במחלקת המדינה טוענים כי עבאס "לא גינה במפורש" את הטבח, הם מכוונים לאפשרות שאולי גינה אותו במרומז. רק דיפלומט אמיתי יכול להתחמק כך מהמציאות תוך שהוא שומר על פרצוף רציני.
לשון נקיה כזו יכולה גם לשמש לתיאור הולם לכהונתו של בלינקן כמזכיר המדינה: הוא הצליח לא להשמיד לחלוטין את שאריות המוניטין האמריקני. הוא לא מסר במפורש את אפגניסטן לידי הטאליבן. הוא לא מכר לחלוטין את ישראל לידי אויביה.
הסכם הפסקת האש שהוכרז בשבוע שעבר בידי ראש ממשלת קטאר נכנס לתוקף ימים ספורים לאחר מכן. בלינקן הגדיר את העסקה כ"הזדמנות היסטורית עבור האזור ומעבר לו". ההסכם אמנם נחתם אך הסיכוי שהפלסטינים יעמדו בו במלואו נראה קלוש. ממש ביום ההכרזה, אחד מבכירי חמאס הנותרים, חליל אל-חיה, נשבע להמשיך את "הג'יהאד וההתנגדות". בהמשך, ילדים עזתיים התאספו וקראו בעד מעשי טבח נוספים, ואם פלסטינית אחת הבטיחה עוד שבעה באוקטובר "מדי שנה".
בהנחה לפיה השלב הראשון בהסכם יעבור באופן חלק, וכך גם השלבים הבאים, ישראל תשחרר (שוב) אלפי מחבלים פלסטינים ותיסוג (שוב) מרצועת עזה. חמאס ישרוד וישתקם, והדיבורים בירושלים על ניצחון מוחלט יישארו בגדר חלום בהקיץ. יתכן כי זו מטרתה הסופית של מורשת בלינקן.
ומה צופן העתיד לאנתוני בלינקן? אולי כעת יתפנה להקים מחדש את להקת הרוק הישנה שלו (הידועה בשם “ABlinken” – הבנתם?) ולכפות על העולם עוד מוזיקה גרועה. תסריט סביר יותר יוביל למשרת הוראה מפנקת (בה לא ממש עוסקים בהוראה) באחת מאוניברסיטאות העילית. שם הוא יוכל להמתין בסבלנות לנשיא הדמוקרטי הבא בתקווה לחדש את מה שהוא עושה הכי טוב – להחליש את אמריקה ולחזק את אויביה.
גרסה מלאה של המאמר התפרסמה באתר נשיונל רוויו.
שלום בדורנו,
"שלום בדורנו" או "שלום בזמננו" (באנגלית: Peace for Our Time) הוא כינוי לנאום שנישא ב-30 בספטמבר 1938 על ידי ראש הממשלה הבריטי, נוויל צ'מברלין, על אודות הסכם מינכן, ובו הכריז כי הביא "שלום בדורנו".
כך מתחיל הערך בויקיפדיה, אודות נאומו הידוע של נוויל צ'מברלין, לאחר חתימתה של ועידת מינכן (אשר דנה בסיפוח חבל הסודטים, אשר לא היה שטח בריבונות גרמנית ומאז הסכמי השלום בתום מלחמת העולם הראשונה היה תחת ריבונותה של צ'כוסלובקיה).
רבים מזכירים נאום זה, כלעג למדיניות שהאיש אשר נשא את הנאום – ביצע. בראשה/חלקה (איך שתרצו) של מדיניות זו, נמצאת מדיניות הפיוס כלפי גרמניה הנאצית בכלל והיטלר בפרט.
הביטוי "שלום בדורנו", הפך במרוצת השנים, לידוע לשמצה – סמל לפיוס של דיקטטורים צמאי דם, אשר גם לא מונע לבסוף, את מחירה הנורא של המלחמה.
אך זהו לא *כל* הסיפור ואת החצי השני, לא כולם מכירים.
אין ספק, הסכם מינכן יזכר לדיראון עולם. ווינסטון צ'רצ'יל סיכם זאת באופן קולע (כהרגלו), בביטויו אודות חרפה ומלחמה (כן, יש ספיקות לגבי האופן המדויק בו זה נאמר) וההיסטוריונים ימשיכו להתווכח, האם מהלך ההיסטוריה היה שונה – לו תשובתו של נוויל צ'מברלין להיטלר (ישמל שמו) היית שונה או אם ווינסטון צ'רצ'יל היה בשלטון (אם כי, המרחק בין היה קורה אם x לבין משאלת לב, קצר מאוד – כאשר מדובר בהיסטוריה). אך זהו כאמור, לא כל הסיפור.
אז מהו *כל* הסיפור, אם כך?
אז בשנות ה-30 המאוחרות, הבין נוויל צ'מברלין (ראש הממשלת בריטיניה, דאז), שפני יבשת אירופה למלחמה נוספת ו**מה שהרבה יותר חשוב לעניינינו** (!), להגיד שבריטניה לא מוכנה – יהיה לומר זאת באופן עדין מאוד (דווקא בסוף דבריי אני מאמין, שתבינו עד כמה אבחנה זו היית *נכונה* וגם *חשובה*).
אז נכון, צ'מברלין דגל בפציפיזם קיצוני אל מול הסכנה בפתח.
זו לא חוכמה בדיעבד. בסוף שנות ה-30, גרמניה הנאצית *לא הסתירה* את כוחה הצבאי – ברור שבניגוד להסכמי ורסאי, אבל למי אכפת – ולמעשה, המחשבה בבסיס מדיניות הפיוס, היית כמובן, למנוע מלחמה – בדיוק *מפאת* ההכרה בכוחו של הצבא הגרמני. בין השאר (כדוגמא, אבל חשובה מאוד בהמשך דבריי) גם של לופטוואפה (חיל האוויר הגרמני).
אך לצד מדינות הפיוס, הניע נוויל צ'מברלין תהליך התחמשות ענק, אשר היה זה עליו *נשען* ווינסטון צ'רצ'יל (אשר כיהן החל מ-10 למאי 1940, נחשו לבד מה קרה במלחה"ע ה-2 *לפני* תאריך זה)! למעשה, דברים רבים אשר אנו מזהים למשל עם ה"קרב על בריטניה" (אשר בוצע באופן בלעדי ע"י לופטוואפה) – ופתחו/הואצו/יוצרו/רכשו צוותים מאומנים, בדיוק בתקופה זו. לא מעטות אגב, מבחירותיו של צ'מברלין, היו *בניגוד* להמלצות חיל האוויר המלכותי. מטוס הקרב ספיטפייר – כדוגמא מובהקת לכך.
(חיל האוויר המלכותי אגב, העדיף באופן מובהק מפציצים אסטרטגיים ארוכי טווח על פני מטוסי קרב ואף ווינסטון צ'רצ'יל היה בעד מטוסים מסוג שונה מאוד, ממטוסי קרב חד מושביים וזריזים)
היה זה בתקופתו של של נוויל צ'מברלין, בדיוק במועד חתימתו של הסכם מינכן – לרשת מנהלת הקרב של חייל האוורי המלכותי, עמדו 25 טייסות של הספיטפייר בלבד. ספיטפייר, הינו אולי המטוס המזוהה ביותר עם ה"קרב על בריטניה". אז בזמן בו קרב זה התרחש, עמדו לרשות חיל האוויר המלכותי – 58 טייסות של מטוס זה! עם צוותים מיומנים (גם אוויר, גם קרקע וגם הלוגיסטיקה עבור כולם).
ומטוסים לא גדלים על עצים.
רבים ממטוסים אלה לא היו קיימים (מיוצרים) ו/או נעדרי צוותי אוויר מאומנים – ללא דחיפתו של צ'מברלין, להאיץ את הייצור, חימוש ואימון הצוותים המתאימים.
ומה בדבר מוכנות בריטניה וצרפת למלחמה עם גרמניה, בשנת 1938? אלמנטרי: את התשובה כולנו קיבלנו, בשנת 1940 (!) בחופי דנקרק (מבצע דינמו, אשר הצליח רק מפאת העובדה שהגרמנים השעו את המתקפה הקרקעית, תקפו בעיקר מן האוויר ובפועל נמנעו מלחסל את שארית הכוח הבריטי והצרפתי).
כלומר, המעט שבעלות הברית (אז בראשות בריטניה) יכלו לעשות, כשנתיים לאחר חתימת ההסכם – זה להציל את שארית הפליטה של כוחותיהם מחופי צרפת באמצעות ספינות סוחר, ספינות דיג, יאכטות וספינות הצלה ואף סירות הכיבוי של התמזה. ועוד, זאת רק "הודות" לטעותם של הגרמנים, אשר בחרו לא לתקוף קרקעית. לפיכך, לומר ששנתיים קודם לכן, היו בעלות הברית (בריטניה בתוכן), לא מוכנים להתמודד עם הצבא הגרמני – יהיה נוסח עדין?
בנוסף לייצור הציוד הפיזי והכנת הכוח האנושי, האיץ צ'מברלין גם פיתוח טכנולוגיות חדשות – כמו מכ"מ, אשר היה הכרחי ביותר ב"קרה על בריטניה".
למעשה, אלה בדיוק הדברים (אם חושבים על זה), אשר ווינסטון צ'רצ'יל סיכם אותם במשפט קולע (כהרגלו) – "מעולם לא חבו רבים כל כך, הרבה כל כך, למעטים כל כך". ווינסטון צ'רצ'יל דיבר כך כמובן, בזכותו של ה-RAF (אשר ללא שרשרת המכ"מ על החוף הבריטי, לא היה יודע איפה ומתי לתקוף את גלי המפציצים הגרמנים).
לא כל הדברים, קרו כמובן רק בזכותו של צ'מברלין, אך אין מחלוקת היסטורית שיש לו חלק מכובד ביותר, בייצור המציאות – אשר תחילה, הגנה על בריטניה ולבסוף, ניצחה את הנאצים. לא מייצרים 33 טייסות ספיטפייר (58-25=33, ההפרש לעיל), כאשר הכוחות כבר נצורים על חופי דנקרק, לא מאמנים צוותי אוויר, טנקים וחיל רגלים, רק כאשר מפציצי לופטוואפה כבר טסים מעל הראש.
אז יש לנוויל צ'מברלין, לא מעט אשמה בהתפתחות הסכנה הנאצית וגדילתה עד פריצת מלחמת עולם נוספת ואיומה אך יש לו גם כמה נקודות זכות, על הבנה מוקדמת (גם אם באיחור) של סכנה זו ונטיעת הזרעים, אשר גדלו לבסוף להצלחה ב-1945. נסו בעצם לחשוב, מה היה קורה, אם כל זה *לא* היה קורה ורק מ-10 למאי 1940, היה צריך ווינסטון צ'רצ'יל להתחיל לחמש את החייל הבריטי).
אז ההיסטוריה, כאמור, אינה מאפשרת שאלות מן הסוג "מה היה קורה אם" (כלומר, לשאול מותר אבל התשובה תהיה ניחוש – למי מושכל יותר, למי פחות), אך כפי שאתם מבינים – דמותו של נוויל צ'מברלין, מורכבת הרבה יותר מאשר "המפייס הגרמני".
אך למה זה חשוב לעניינינו? הרי אנו עוסקים במאמר, הדן במורשתו של מזכיר המדינה האמריקאי היוצא, אנתוני בלינקן.
אז מה שאני רוצה לומר, זה שאפילו דמות כמו נוויל צ'מברלין, מתבררת כמורכבת הרבה יותר ולמרות נאום מופרך וביטוי, אשר הפך לסמל שלילי (לאי מניעת מלחמה, מהאיומות ביותר שהאנושות ידעה, כמות צער שכול הרס וחורבן, בלתי נתפסים) נוויל צ'מברלין היה גם בין מניחי התשתית להגנה על בריטניה (תחילה) ולאחר שזה קרה – למעבר להתקפה ולבסוף, הכרעתה של גרמניה (ולכן, גם לנצחון בעקיפין).
מורשתו של אנתוני בלינקן, לעומת זאת, לא ניכר שכוללת שום דבר חיובי. למשל (וזו רק דוגמא ראשונה), נוויל צ'מברלין פעל לחזק (כאמור) את הצבא הבריטי לאורה של הסכנה. אנתוני בלינקן והממשל שהיה חלק ממנו, פעלו להחליף את ערכי הצבא האמריקאי בקומוניזם, במקומה של השאיפה לנצחון.
קומוניזם, אשר מטרתו היחידה הינה לסכסך בין האמריקאים, במטרה להחלישם (הפרד ומשול קלאסי – כן, כן, אני יודע: מיעטים, דמוקרטיה, התחממות גלובלית של מקררים פלורליסטיים. בטח ובטח)
לכן, לדעתי ולפי מיטב המידע הקיים ברשותי (כפי שאתם מבינים, אני משתדל באופן פעיל, להכיר כמה שניתן יותר פרטים עד העולם מסביבי), מורשתו של אנתוני בלינקן תיחשב ככל הנראה, עוד נמוך יותר ממורשתו של נוויל צ'מברלין.
וזהו רף נמוך במיוחד.
נב. בל נשכח, שקהל אשר קנה את הזיותיו של בלינקן (ושאר הממשל), לא הלך לשום מקום. לא רק שהם ככל הנראה, הולכים להתסיס עתה את תומכיהם.
(למיטב זכרוני, זכייתו הראשונה של טרמפ, לא הובילה להרבה retrospection מצד הקומוניסטים האמריקאים. אם כבר, הם הפכו לנואשים ולקיצונים יותר. הוכחות? אלמנטרי: לא רק שהם הקריבו הכל ו"זכו" בניצחון פירוס ע"מ להמליך את ביידן אלא למיטב ידיעתי, בסבב הבחירות הנוכחי נשבר *שיא* של ניסיונות התנקשות במועמד לנשיאות ארה"ב (מקור: https://sgp.fas.org/crs/misc/RS20821.pdf))
אלא חכו לקדוש פלויד הבא. הוא עוד לא יודע שהוא קדוש, אבל עיתונאי סורוס כבר מוכנים עם הפמפלטים. הם רק טרם יודעים, איזה שם לכתוב בהם.
לסיכום, יש לנו 4 שנים לרפא כמה שיותר אנשים מחיידק הקומוניזם. בדגש על ביצוע ללא מוסדות השכלה "גבוהה" ובתמיכה מסוייגמת מאוד-מאוד של כיכר העיר החדשה (יוטוב וטוויטר, שם המצב יתר טוב).
חלק כלשהו מהקומוניסטים ילך ויקצין עוד, אף כנראה לרמת Weather Underground (ניסיונות ההתנקשות בטראמפ, ממש לא מבשרות טובה, לבריאותו של השמאל האמריקאי) וגם משפחת סורוס, הולכת להשקיע כל הונה בסכסוך האמריקאים והחדרת רעיונות קומוניסטיים בדרך זו (גם לא תמיד בתמיכה מלאה של אוכולוסיה אלא לעיתים, ב"תמיכת" קבוצה רעשנית של קורבנות מקצועיים).
מדוע זה חשוב? כי לצד זריקת הממשל הקודם בארה"ב, לפח הזבל בו נמצאים קובה, בריה"מ, גרמניה המזרחית ושאר הדמוקרטיות (מה היה השם המלא של המדינה, בה גוף הבטחון היה שטאזי?) יש לזכור/להזכיר שפנינו צריכות להיות פונות קדימה.
אנתוני בלינקן, כבר לא חלק משום ממשל באף מדינה. אנשים שבחרו במחנה שלו ובהזיותיו, גם בבחירות *האחרונות* – כאן. חשוב לפעול לריפוי, כמה שיותר אנשים מחיידק הקומוניזם ולא רק (אני לא טוען שזה לא נעשה, זה רק מטבע לשון) Make America Great Again. אחרת ניפגש כאן, בבחירות 2028 והזמן עובר מהר.
אידיוט מקצועי.
טיפש חרוץ זה הכי גרוע