כמינוי של רגב היועמ"שים עיכבו אותי שנתיים, אך כשהגיע טרופר אישרו אותי ברגע

היועצים המשפטיים הפכו משרתי ציבור לשומרי סף בררניים המעכבים מינויים של שרים 'לא נכונים'. הגיע הזמן לשינוי המערכת

משרד המשפטים ברחוב צלאח א דין. צילום: יועמ"ש, CC BY-SA 4.0

יש דיפ-סטייט? ועוד איך! מאיפה אני יודע? מניסיון אישי, וגם מעשרות סיפורים שאני מכיר מקרוב.

אסתפק בסיפור שלי הקטן על תפקיד קטן עוד יותר ואת המסקנה אשאיר לסוף. אי שם כשמירי רגב הייתה שרת התרבות (אפריל 2018), הוצע לי להצטרף כנציג ציבור למדור מחקר ומורשת. מדובר על תפקיד בתשלום סמלי מאוד, עם השפעה מאוד-לא גדולה. הסכמתי להצטרף כדי לתרום מהידע שלי, וגם כדי לקבל פרספקטיבה נוספת על אחורי הקלעים של קבלת החלטות בממשלת ישראל.

מילאתי את כל הטפסים שהייתי צריך למלא וציפיתי לבאות. הבאות לא הגיעו ומדי כמה חודשים שלחתי מייל לדרוש בשלום המינוי הזוטר שקיבלתי. התשובה הקבועה שקיבלתי: ממתינים לאישור הלשכה המשפטית. בחודש מאי 2020 התפרסמה ידיעה חדשותית המלגלגת על ניגריה, ואני ניצלתי את ההזדמנות לספר לעולם שאצלנו המצב לא הרבה יותר טוב.

זמן קצר לאחר מכן התחלפה השרה מהליכוד, והשר חילי טרופר ממפלגה שאינה הליכוד נכנס לתפקיד. עם כניסתו לתפקיד התעוררו החברים בלשכה המשפטית, החלו לעבוד ובתוך חודשים ספורים אושר המינוי המיוחל. אני לא יודע אם אושרתי בזכות היכרות קודמת עם השר החדש וחלק מאנשי צוותו, אבל לישיבה השנייה של המדור כבר הגיעו גם כל המינויים החדשים (והראויים, למען הסר ספק) של השר החדש.

אז מה קרה כאן בעצם? ייעוץ משפטי שממנה את עצמו להיות שומר סף במקום למלא את תפקידו הבסיסי כמשרת ציבור, מחליט באופן שרירותי לתקוע מקלות בגלגלים בכל יוזמה או מינוי (אפילו זוטר) של שר (או שרה) שלא בא לו טוב בעין. למה? ככה. השרה מוכרזת כאויב והיועץ המשפטי נהפך לו לרועץ.

במדינת ישראל, כל שר שנכנס לתפקיד יודע לומר שהיכולת שלו לקדם מדיניות תלויה בשיתוף הפעולה שלו עם הדרג המקצועי. מלבד מספר מוגבל של משרות אמון, רובו הגדול של עמדות המפתח והביצוע במשרד הממשלתי מאויש על ידי הדרג המקצועי, דרג שאמור להוציא לפועל את מדיניות השר. מילת המפתח היא אמור. בפועל, יותר ויותר פקידים לוקחים לעצמם את החופש להחליט עם איזה שר ואיזו תוכנית הם משתפים פעולה, ובאילו מקרים הם גוררים רגליים.

תודות לממשלת השינוי – ממשלת האחים של בנט-לפיד, זכיתי להיחשף להבדלים הדרמטיים של הייעוץ המשפטי לשתי הממשלות. ראיתי זאת מקרוב במינויים ראויים של ממשלות נתניהו שסוכלו אחד אחרי השני, וראיתי זאת במינויים לא יותר ראויים של ממשלת בנט שאושרו עם אפס קלאס ואפס מאמץ. אני מדבר על כל התפקידים מרמת מנכ"ל משרד ממשלתי ומטה. תבדקו מה היה הרזומה של מנכ"לית משרד ראש הממשלה של יאיר לפיד ותבינו את הסיפור כולו.

הערה חשובה: זה שיש דיפ-סטייט, לא אומר שכל עובד במגזר הציבורי הוא חלק מאותו דיפ-סטייט. הדיפ-סטייט הם שכבה דקה של בעלי תפקידים (בעיקר יועמ"שים, אבל לא רק) בשירות הציבורי, שמינו את עצמם להיות שומרי סף שנועדו למנוע מנבחרי הציבור הלא נכונים לשלוט ולמשול. כל עוד זה תלוי בהם, הם דואגים לקדם רק את מי שחושבים כמוהם, ולתקוע את מי שלא. ראיתי בחיי גם בעלי תפקידים שלא אוחזים בדעות הנכונות אבל מבינים היטב באיזה צד מרוחה הגבינה, ולשם הקידום "המקצועי" העתידי עושים ניתוח להחלפת עמוד שדרה.

במציאות כזו, לא פלא שאנו מגיעים למצב בו 99 אחוז מהיועצים המשפטיים בשירות הציבורי מוציאים שם רע לכל השאר. למצב הנורא הזה יש פתרון אחד: הפיכת תפקיד הייעוץ המשפטי למשרת אמון של נבחרי הציבור. השר ימנה את היועצים המשפטיים כשייכנס לתפקיד והם יסיימו את כהונתם בסיום הקדנציה של השר. כל עוד זהו לא המצב, כל יועץ משפטי הוא מלך שיכול להחליט אילו החלטות הוא מעכב, אם באמצעות שביתה שקטה, ואם באמצעות המצאת "מניעה משפטית" כיד הדמיון.

זה לא אומר שצריך לוותר על מוסד שומרי הסף, אבל אותו צריך יהיה להגדיר באופן חד וברור. שומרי הסף צריכים להיות מבקר המדינה וגם החשב המשרדי. אפשר לשקול גם בעלי תפקידים נוספים. כאשר שלטון המשפטנים יואיל בטובו לאפשר את פיצול תפקיד התובע הכללי ולהפקיע את סמכויות התביעה מהיועץ המשפטי לממשלה, אפשר בהחלט יהיה להוסיף גם את התביעה הכללית לרשימה החיונית של שומרי הסף, שכן איננו מעוניינים בנבחרי ציבור שיפעלו באופן שאינו חוקי. תפקידו של התובע הכללי הוא להעמיד לדין במידת הצורך שרים, פקידים ושאר מקבלי החלטות שפעלו בניגוד לחוק.

כדי שכל השינויים הללו יקרו, הציבור בישראל צריך להכיר בקיומו של הדיפ-סטייט שפועל במחשכים. כדי לפעול נגד מי שפועל במחשכים, צריך לפתוח את התריסים ולאפשר לאור השמש לשמש כחומר החיטוי הטוב ביותר של המגזר הציבורי.

 

עדי ארבל הוא מנהל הפורום לחברה האזרחית וסמנכ"ל פורום קהלת

מאמרים נוספים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

6 תגובות למאמר

  1. ואיפה היתה השרה ?
    ציירה סמיילים על פלקטים ? ארגנה טקסים ? טסה לחו"ל ?
    רבה עם כל העולם ?
    היא ניסתה לקדם את המינוי שלך ?
    איפה היה המנכ"ל שלה ?

  2. נתניהו לא פיטר את היועמ"שית ברגע כינון הממשלה——————————————&&&—————-

    תארו לכם מצב, ביום כינון הממשלה, נתניהו מכנס את הממשלה, היועמ"שית לא עוברת את סף הדלת תחת הכרזה את לא רצויה בעת הזו בחדר הממשלה.

    ביום הראשון, רוה"מ מציג בפני הממשלה יועמ"ש מטעמו. הוא מבקש להצביע על העברת היועמ"שית של השלטון הקודם מתפקידה. ומיד לאחר מכן, להצביע על מנוי יועמ"ש מטעם הממשלה הנבחרת.

    היה מוגש בג"ץ. היה מגיע לדיון שר המשפטים. אומר שבסמכות הממשלה, לא נתון לשאלה של ביהמ"ש. לא מגיש שום נייר. יוצא מאולם. בג"ץ היה מוציא צו מניעה. הכנסת היתה מתכנסת ומגנה על הממשלה מפלישת המערכת המשפטית לקרבי הממשלה.

    היועמ"ש החדש ביום הראשון שלו בעבודה מפטר מהיום להיום 100-300 עובדי פרקליטות וממנה את אנשיו.

    כל שרה, היה מביא מנכ"ל והיועמ"ש כרצונו המשרות אמון שהממשלה היתה מאשרת.

    בשבוע השני, נתניהו היה מדיח את הרמטכ"ל הרצי שמינו על ראשו שבוע לפני הבחירות וממנה את זמיר מהיום להיום .

    עם רמטכ"ל אחר כל טבח שמחת תורה אולי לא היה קורה או לא בהיקף הזה.

    אבל נתניהו כמו נתניהו ……

    1. נו באמת…
      אתה הרי לא מאמין בעצמך בשטויות שכתבת.
      רק תאר לעצמך את תגובת חבורת הנוחבות הקפלניסטיות (שאתה כנראה נמנה עליהן) בתמיכת החונטה המשפטית והצמרת הבטחונית באותו זמן…

    2. לסוציולוג (1),

      זה בדיוק העניין, ה"קפלינסטים" בעצם פועלים בביריוניות כי אין להם רב ומסיבות דמוגרפיות כוחם עוד יחלש מהאנשים ונשים שכבר נולדו

      להערכתי, אם נתניהו היה מטפל בדים סטייט בדגש על הדיפ סטייט המשפטי, הוא לא היה היום במשפטים שעלולים לאוצר המדינה כמיליון שח ליום דיונים ולו אישית כנראה כמה מיליונים בשנה

      ליועמ"ש שהיה ממנה בסמכות הממשלה ואם צריך תחת הגנת הכנסת יש סמכות חוקית לדחות משפט ללא נימוק. אבל גם תחת נימוק של מלחמה ב7 חזיתות, רוה"מ צריך מדינה במלחמה לנהל. אני משתמשת בזמכותי לפי סעיף כך וכך לחוק ועוצרת את כל ההליכים המשפטיים בעת הזו.

      ומה ביהמ"ש היה עושה? שולח את משמר בתי המשפט לעצור את היועמ"ש שמונה ע"י הממשלה?

      ומה היה קורה כשפלוגת מג"ב היתה מתייצבת מול המשמר בקני רובה מכוונים אליהם ומורים על עזיבת המקום.

      בדיוק כפי שהנשיא לינקולן טיפל בשרפים של שופט ביהמ"ש חבר המפלגה האחרת שהפסיד בבחירות ומינה את עצמו לביהמ"ש העליון לכל החיים.

      גם אז, לינקולן, טיפל בשופט השתן לדבריו עלה לו לראש

    3. ״הכנסת היתה מגינה על הממשלה מפלישת המערכת המשפטית לקרבי הממשלה״-
      אני מבין שחיית בשנים האחרונות מתחת לסלע ולא ראית שחצי מחברי הכנסת לא רק שלא מגינים על זה אלא תומכים אקטיבית בהתנהלות כזו מצד בג״ץ והיעוץ המשפטי.

  3. אולי אנחנו נמצאים בתקופה של הרס עצמי נרחב. כמו שאומרים, וזה לא נכון, על מחלות 'אוטואימוניות'.
    בכל מקרה, נראה לי ראוי לפתח שיח מזן חדש. יש מצב שצעירים מחפשים הצעות למשהו איכותי.