סערה בוועדת חוץ וביטחון בעקבות השעייתו של חה״כ עמית הלוי. חברי הוועדה זועמים: "הוועדה הפכה לקרקס. אין פיקוח אמיתי לחברי כנסת לא על הצבא ולא על מערכת הביטחון"

הדרמה אתמול בוועדת חוץ וביטחון, שהובילה להשעייתו של חבר הכנסת עמית הלוי מהוועדה, חושפת כשלים חמורים בתפקודה של הוועדה ובהתנהלות המערכות השלטוניות בישראל. שוחחנו עם רבים מחברי הכנסת בוועדה, ורובם תמימי דעים: התנהלותו של חה"כ הלוי עניינית ומקצועית, והשעייתו מהווה פגיעה ביעילותה של הוועדה.
הדיון אתמול בנוכחות שר הביטחון נועד לאשר את הארכת צווי ה-8 למילואימניקים לקראת הרחבת הפעולה הקרקעית ברצועת עזה. חה"כ הלוי, שמבקר באופן רציני ומיודע את האסטרטגיה של צה״ל והדרג המדיני מתחילת המלחמה, הקשה על התכניות שהוצגו בפני החברים, הפנה שאלות לשר הביטחון, דרש לקבל תשובות, ומשאלו לא הגיעו לוועדה, החליט להצביע נגד.
לאחר ההצבעה הזו יו"ר סיעת הליכוד חה"כ אופיר כץ השעה את הלוי מהוועדה, ורק היום אישרה הוועדה את הארכת צווי ה-8, וגם זאת בחודו של קול.
חברי כנסת רבים החברים בוועדת חוץ וביטחון, בהסכמה נדירה מאוד של קואליציה ואופוזיציה, מביעים תרעומת על ההחלטה. בדבריהם ל'מידה' הם חושפים את האופן הלא ראוי שבו מתנהלת מערכת הביטחון וראשיה בוועדה, ואת חשיבותו הרבה של עמית הלוי בדיונים.
"גם אני קמתי ויצאתי באמצע הדיון הזה. אני לא חותמת גומי" אומר לנו חבר הוועדה חנוך מילביצקי. "נציגי הצבא מתחמקים פעמים רבות מהשאלות שלנו, אבל הפעם הם פשוט אמרו 'אני לא יכול לענות לך'. זה חריג מאוד וחציה שם קו אדום נוסף״. מילביצקי גם מעיד על תפקודו הרציני והמסור של הלוי בוועדה: "באים אליו המון אנשים, הוא מקבל מידע מאנשים בשטח והוא מביא דברים מאוד חדים ונוקבים בדיונים בוועדה. הוא לא שובר את הכללים הוא תמיד פועל בצינורות המקובלים, באמת מנסה להביא שינוי לא ישר רץ החוצה לפרסם ולעשות כותרות. בתחילת הדרך היה לי קשה עם הקו הביקורתי שלו, אבל אחרי ה-7 באוקטובר הבנתי שהוא צודק".
גם בנוגע לתכניות המבצעיות של 'מרכבות גדעון' מילביצקי סבור שהביקורת במקום: "גם אני ואחרים שותפים לעמדה שאין באמת שינוי משמעותי בדרך שבה צה"ל פועל, ושהולכים לעשות עוד מאותו דבר. לא התקבלה החלטה לכבוש את הרצועה ולהשמיד את חמאס, אלא לעשות פעולות צבאיות על מנת להביא לעסקה", הוא אומר. "אם זו המטרה, צריך להתאים את שיטת הלחימה: לעשות כתר משמעותי ולא להכניס חיילים פנימה ולעבור פיר פיר, בשטח שבו עדיין נמצא אויב". לדבריו, המקרה הזה חושף את הכשל המערכתי: "מה שהכי מדאיג אותי שלוועדת חוץ וביטחון אין כלים לבצע את מה שהיא אמורה לעשות: לפקח על המערכות הביטחוניות. או שאתה חותמת גומי של הצבא או שמחליפים אותך".
הביקורת על ההחלטה להשעות את הלוי קשה וגורפת גם מצד אוהד טל, חבר ועדה ויו"ר סיעת 'הציונות הדתית': "בושה וחרפה. אני בוש ונכלם", הוא אומר. "העובדה שליו"ר קואליציה יש כוח כזה להעיף בן אדם מוועדת חוץ וביטחון רק בגלל שהוא מותח ביקורת ולא מוכן להיות חותמת גומי, זו הזיה שאין כדוגמתה. במקום לנהל שיח, לראות איך אפשר לתת מענה לשאלות הללו, מחליטים להשעות, זו התנהלות דורסנית וברוטאלית. הוא אחד הח"כים הרציניים. משקיע, מקצועי, מגיע מוכן. אין פה משהו פוליטי. יש ויכוח סופר לגיטימי, זו חובתו של ח"כ להביע את דעתו. אם הוא לא יכול לדבר בוועדה זו שערוריה". גם טל סבור שיש כאן בעיה עמוקה יותר: "הוועדה הפכה לקרקס. האירוע הזה הפך להצגה רק לסמן וי שיש את המסגרת הזאת. אין פיקוח אמיתי לחברי כנסת לא על הצבא ולא על מערכת הביטחון".
חה״כ דן אילוז, שגם הוא הושעה מוועדת חוץ וביטחון לאחר שסירב להצביע בעד חוק הגיוס, מסכים גם כן שמדובר בשערורייה. "יש חוקה לליכוד, ושם נאמר שרק הסיעה יכולה לקבל החלטות לגבי איוש של חברי כנסת בוועדות. שוב ושוב לא פועלים לפי החוקה. אנחנו מתגאים בהיותנו מפלגה דמוקרטית אבל למעשה לא עומדים בזה", הוא אומר. לדבריו הוא היה אמור להיות מושעה רק עד סוף כנס החורף, "והנה אתה רואה שעדיין לא החזירו אותי. אנחנו אמורים להיות מסוגלים להכיל מגוון קולות כזה בעיקר קולות ביקורתיים ולא צריך לפחד מזה“.
חברת הכנסת טלי גוטליב מעידה גם היא על מגמה של התחמקות מצידה של המערכת: "המוצא הקל כשלא רוצים להשיב לנו תשובות זה להגיד שזה ייאמר בוועדת המשנה. לדעתי זה מוזיל את הערך החשוב של וועדת חוץ וביטחון". לדבריה, "יש דברים שלא אומרים לנו, ומי שרוצה לדעת אותם יכול לדרוש אותם בכל מיני אופנים, וללמוד את האמת בדרכו".
גוטליב סבורה שאחד האחראים לכשל בוועדה הוא היו"ר, חה"כ יולי אדלשטיין. "כיו"ר הועדה הוא הודיע לנו שהוא לא יזמין את הרמטכ"ל לדיונים בוועדה כי יצעקו עליו. זה לא מקובל, הוא עושה שימוש לרעה בסמכות שלו כשהוא מורה לרמטכ"ל או לבכירים אחרים לא להגיע. תפקידנו לשאול שאלות נוקבות, ולא שיוציאו אותי בקריאה שלישית כי אני שואלת את הרמטכ״ל שאלות קשות".
לצד זאת, גוטליב סבורה שהשעייתו של הלוי מוצדקת "אנחנו לא יכולים להתנות הסכמה או אי הסכמה לתכנית לחימה על דרך הצבעה על צווי 8. אנחנו במלחמת קיום ואי הסכמה לצווי 8 זה מערער את החוסן. ההשעיה היא סנקציה פרלמנטרית מתבקשת, ואני מקווה שהיא תהיה זמנית ויחזור במהרה".
באופוזיציה מסכימים שיש בעיה מבנית בהתנהלות הוועדה, ואפילו על חשיבותו של הלוי לתפקוד הוועדה. "מבקשים מהוועדה להצביע בנושאים הרי עולם, אבל לא מספקים לנו תשובות לשאלות בסיסיות" אומר לנו חה״כ מאיר כהן. "גם אנחנו שאלנו שאלות ושלחנו מכתב הבהרות. אנחנו ביקשנו כחברי ועדה לקבל תשובות ולהבין. לא ברמה של קבינט, אבל לפחות לקבל תשובות מסוימות והבהרות. אתה מבקש את זה, ונכנס אחרי שעתיים ומגלה שכל ההחלטות עוברות".
לדברי כהן, למרות המחלוקת הפוליטית, הביקורת של חה״כ הלוי ראויה להתייחסות. "במקרה הזה עמית הלוי שאל שאלה טובה מבחינתו. לעמית יש ביקורת קשה מאוד על צה"ל ועל מהלך המלחמה. הוא דורש יותר נחישות ודברים שאני מתנגד להם. אבל התשובות לא מספקות. גם אותנו. כל מי שיושב בוועדה מבין שהתשובות לא מספקות. זה הופך להיות קרקס".
"זה נכון שפעמים רבות לא מקבלים תשובות מנציגי הצבא בוועדה", מאשר לנו חה"כ אלעזר שטרן. "זה קורה בנושאים רבים. הדברים נכונים גם לגבי מה שאנחנו שומעים על נתוני ההתייצבות של המילואים. מציגים לנו תמונה מסוימת, אבל אנחנו יודעים מהשטח שהמצב אחר. לפעמים אתה מקבל תשובות שאולי הן נכונות אבל מתברר שהן אופטימיות מדי ולא משקפות את המציאות האמיתית".
"יאמר לזכותו שהוא שואל שאלות קשות. זו תכונה טובה, בטח אחרי השביעי באוקטובר חלק מהתפקיד שלנו הוא לשאול שאלות נכונות", אומר ל'מידה' חה״כ משה "קינלי" טור-פז. "אני חושב שהעמדות שלו הן לא מוסריות. אני מתנגד לרעיון שאפשר להרעיב אוכלוסיה למען הניצחון". הלוי, לשיטתו עקבי בביקורת על המערכת: "הוא תמיד מביע הסתייגויות מכל מיני תכניות, מאוד יסודי מאוד חכם, אבל לומר לך שזה תמיד נכון? זו עמדה קלה להיות בצד הקטגורי". בכל הנוגע לשיתוף הפעולה של הצבא, גם טור פז מסכים שיש מקום לשיפור: "הרשות המבצעת לא אוהבת לתת דין וחשבון איפה שהיא לא חייבת. אתה צריך לבוא מוכן ומקצועי. והרבה תלוי באמון עם חברי הקבינט, דבר שתלוי גם בהתנהגות שלהם בוועדה, בנורמות של הדלפות וכדומה. גם לחברי הכנסת יש מה לשפר".
ומה אומר הלוי?
"האצבע שלי היא לא חותמת גומי להחלטות הצבא והקבינט" אומר הלוי בשיחה עם 'מידה'. "אחרי ששאלתי שוב ושוב, ביקשתי הבהרות והבעתי את דעתי ולא קיבלתי תשובות מספקות, החלטתי שאני לא יכול יותר להיות חתום על המשך ההתנהלות הכושלת הזו". לדברי חה"כ הלוי, "לא יעלה על הדעת שאחרי 20 חודשים של תכנית כושלת, שגבתה מחיר דמים עצום ולא הביאה להישג הנדרש, שהוא השמדת היכולות הצבאיות והשלטוניות של החמאס כפי שקבע הקבינט, אחנו ממשיכים ועושים שוב עוד מאותו דבר".
הדרך היחידה להגשים את המטרות הללו, אומר הלוי, היא באמצעות שליטה בשטח ובאוכלוסיה. "אי אפשר לנצח גרילה כשאתה הורג 100 מחבלים והם שולטים בשטח ובאוכלוסיה ומגייסים 200 באותו יום. אתה נכנס לשטח ואז יוצא ממנו, והם חוזרים לשם, מחדשים את המנהרות את התשתיות. בינתיים יש לחמאס דלק, יש להם מזון, יש להם חשמל, המערכת עובדת".
הלוי מסביר שהוא ציפה להפקת לקחים ולשינויים מהותיים בתכניות: "חיכינו לתכנית חדשה, לרמטכ"ל חדש, ואנחנו מקבלים פחות או יותר עוד מאותו דבר. למרות השינוי בטכניקה של חלוקת הסיוע, המהות לא השתנתה: החמאס ימשיך לשלוט באוכלוסיה וימשיך לשים את ידו על הסיוע. התכנית לא מחסלת את מקורות הכוח שלו, ולא תביא להכרעה".
לדברי הלוי, "הדברים שאני מעלה בוועדה הם דברים שאומרים לי מפקדים ולוחמים בשטח. הם מוכנים ורוצים להילחם, מוכנים לסכן את עצמם, אבל צריכים לדעת שזה נעשה לתכלית מבצעית נכונה ואפקטיבית. במצב הזה, ולנוכח העובדה שלא קיבלנו תשובות ראויות, החלטתי להצביע נגד".
מיו"ר ועדת החוץ והביטחון, ח"כ יולי אדלשטיין, נמסר:
"עמית הלוי הוא פרלמנטר חרוץ, שקדן ודעתן. כך היה ותרם גם כחבר ועדת חוץ וביטחון וחבר בוועדות המשנה של הוועדות. כולי תקווה כי סיעת הליכוד, מי שממנה את חברי הכנסת לתפקידם בוועדות השונות תחזיר את ח"כ הלוי לתפקידו כחבר בוועדת החוץ והביטחון. כיו"ר הוועדה, אקבל אותו בחפץ לב".