ספרי לימוד שמעודדים אנטשימיות, תקיפת יהודים, האשמת ישראל ברצח עם – שנאת ישראל באירלנד בשיאים חדשים
לאחרונה עלתה אירלנד לכותרות כאשר נשמעו בה קולות שקראו למחות את זכרו של הנשיא חיים הרצוג שהונצח בפארק בדבלין הבירה ולהסב את שם הפארק ל"פלסטין החופשית". הרי מי ראוי להכרה יותר מן הפלסטינים, במיוחד אחרי טבח השבעה באוקטובר ובמיוחד על חשבון זכרו של נשיא מדינת ישראל לשעבר? מירושלים יצאה תגובה מבית הנשיא הנוכחי, הלא הוא בנו של הנשיא המדובר: "אנו עוקבים בדאגה בנוגע לכוונה לפגוע במורשתו של הנשיא השישי של מדינת ישראל… חיים הרצוג היה מגיבורי המערכה לשחרור אירופה מהנאצים והקדיש את חייו לביסוס ערכי החירות, הסובלנות והחתירה לשלום. אביו, הרב אייזיק הרצוג, כיהן כרב הראשי הראשון של אירלנד החופשית… קריאת הפארק על שמו ביטאה את ההוקרה למורשתו… מחיקת שמו תהיה צעד מצער ומביש". שרת החוץ של אירלנד גינתה את ההצעה להעניק מתנה משמעותית כזו לפלסטינים, לא לפני שהזכירה שמדינתה מבקרת באופן גלוי את המדיניות ואת הפעולות של ממשלת ישראל. גם שגריר ארה"ב בישראל מייק האקבי קרא "לעצור את הטירוף".
היסטוריה של אנטישמיות
לאנטישמיות באירלנד שורשים עמוקים. היה זה ראש ממשלת אירלנד, איימון דה ואלירה, שבזמן מלחמת העולם השניה טרח להתייצב אצל השגריר הגרמני כדי לנחם אותו על מותו של היטלר. דה ואלירה גם התנגד לעונשי המוות במשפטי נירנברג. בימינו האנטישמיות הזו מתלבשת בלבוש "אנטי ישראלי" בשלל צורות: ראשית, אירלנד היא חובבת BDS ידועה וכבר לפני עשור בערך קידם הפרלמנט שלה חוק שאוסר על יבוא ומכירה של מוצרים ישראליים מיהודה ושומרון. למזלנו החוק לא יושם אז אולם בימים אלה הוא חוזר אל שולחן הדיונים, כנראה במתכונת מצומצמת לגבי יבוא בלבד.
הצביעות האירית לגבי ישראל והפלסטינים זועקת גם מהתגובות שלה לטבח ולמלחמה. בהודעת הגינוי הראשונה שפרסמה ממשלת אירלנד היא הביעה "דאגה עמוקה מההסלמה באזור". האירים טרחו לאורך כל התקופה להביע את חששותיהם לגבי הסיוע ההומניטרי לעזה ואף להעביר כספים בעצמם, גם כאשר עלה בידם לגנות את פשעי חמאס היה זה גינוי רפה שמלווה מיד בהאשמה הדדית של ״שני הצדדים״. גם באו"ם שומרת אירלנד על עקביות ומרבה להצביע בעד החלטות שתוקפות את ישראל על התנהלותה. נשיא אירלנד לשעבר אף שיגר "מכתב נימוסין" לרגל כניסתו לתפקיד של נשיא איראן פזשכיאן (לאחר שקודמו נהרג בהתרסקות מסוק).
תהליכים של שנות ה-30 באירופה
בתקופה האחרונה נרשמו באירלנד מספר אירועים אנטישמיים שמזכירים את שנות ה-30 של המאה ה-20 באירופה, טרום מלחמת העולם השניה. שתי צעירות איריות גידפו תייר ישראלי וירקו עליו כאשר גילו שהוא שירת בצה"ל. תושב אירי תקף יהודי שנסע באוטובוס, חבט בו וקרא לו "יהודי רוצח עם". בטקס יום השואה הממלכתי באירלנד האשים הנשיא היוצא מייקל היגינס את ישראל בביצוע רצח עם ויהודים שמחו על דבריו הוצאו בכח מהאולם. דו"ח של "המכון לניטור שלום וסובלנות בספרי לימוד" מנובמבר 2024 חשף תופעות מדאיגות מאוד בספרי הלימוד באירלנד: היהודים מתוארים כרוצחי ישו; היהדות היא דת אלימה במהותה (לעומת האסלאם שמאמין אך ורק ב"הגנה עצמית"); ההיסטוריה של הסכסוך הישראלי־פלסטיני מוצגת בצורה מעוותת ומסולפת; אושוויץ מתואר כ"מחנה אסירים", וזה רק על קצה המזלג. לאחרונה אמר הרב יוני וידר, רבה הראשי של אירלנד כי "הנרטיב האנטי-ישראלי באירלנד הפך כל כך מעוות ונרחב עד שהוא יוצר הקשר שבו האנטישמיות יכולה לשגשג". דנה ארליך, שגרירת ישראל באירלנד אמרה בראיון: "לצערנו, באירלנד אין חופש דעה… כל אדם שמקושר לישראל נמצא תחת מתקפה… הממשלה מקדמת באופן חד-צדדי צעדים אנטי-ישראליים… אין באירלנד אף קול מאוזן שאומר שההסתה הספציפית נגד שגרירות ישראל באירלנד, או נגד הקהילה היהודית, צריכה להפסק". עוד הוסיפה ש"אירלנד היא אחת המדינות הבודדות בעולם שלא אימצו את הגדרות IHRA (כח המשימה הבינלאומי להנצחת זכר השואה) לאנטישמיות". ממש לפני כמה ימים פרשה אירלנד מתחרות האירוויזיון משום שישראל משתתפת בתחרות.
אירלנד והפלסטינים
ייתכן שההזדהות של האירים עם הפלסטינים נובעת (בטעות) מהמחשבה כי לשני העמים יש סיפור משותף של "שחרור מעול הכיבוש". בחודש מאי 2024 הכירה אירלנד במדינה פלסטינית ולאחרונה הצטרפה לתביעה בבית הדין הבינלאומי בהאג, האשימה את ישראל בביצוע רצח עם ופשעי מלחמה וביקשה להרחיב את ההגדרה של "רצח עם" כדי שזו תכלול גם את מעשיה של ישראל. כבר בשנת 2000 הקימה אירלנד נציגות דיפלומטית ברמאללה ובמקביל פתחה נציגות דיפלומטית פלסטינית בדבלין, ובהמשך הייתה הראשונה מבין החברות באיחוד האירופי שהחליטה שיכהן בה שגריר פלסטיני. לפני כשנה אפילו חתמה דבלין על הסכם ערים תאומות עם רמאללה. לפני כחודש נבחרה לנשיאות אירלנד קתרין קונולי, אישה שהאשימה את ישראל כמי שמתנהגת כמדינת טרור, השוותה בינה לבין חמאס באומרה ש"שני הצדדים ביצעו פשעי מלחמה" והאשימה את ישראל בביצוע רצח עם.
סגירת השגרירות הישראלית באירלנד
בדצמבר 2024 החליט שר החוץ גדעון סער לסגור את שגרירות ישראל באירלנד "נוכח המדיניות האנטי-ישראלית הקיצונית של ממשלת אירלנד". השגרירה הישראלית עזבה את אירלנד עוד לפני כן לאחר שזו הביעה כוונה להכיר חד צדדית במדינה פלסטינית. "אירלנד חצתה את כל הקווים האדומים ביחסה לישראל", אמר השר סער. האירים בתגובה התעקשו שהם פועלים על פי עקרונות המשפט הבינ"ל והמחוייבות להומניטריות ושישראל מפרה למעשה את החוק בלחימה בעזה, פוגעת באזרחים ומטילה עונש קולקטיבי על העם הפלסטיני. ראש ממשלת אירלנד צייץ בחשבון ה-X שלו שמדינתו מעוניינת בפתרון שתי המדינות ושדבר לא יניא אותה מלדבר על זכויות אדם ועל החוק הבינלאומי. מספר חודשים לפני כן הודיעה אירלנד שהיא אוסרת על טיסות נושאות נשק וציוד צבאי לעבור מעליה, צעד שכוון בבירור כלפי ישראל.
היעד הבא לפיגוע?
שורות אלו נכתבות שעה שמתפרסמים עוד ועוד משמות הנרצחים מהפיגוע הנורא שאירע באוסטרליה. חלק מהסרטונים נראים כאילו לקוחים מתוך אותו בוקר נורא במסיבת הנובה. אותה הימלטות קיומית, אותה האימה בעיניים, אותן הצווחות של אנשים שנטבחים. היו שהתריעו על התדרדרות במצב היהודים באוסטרליה וישראל אף העבירה אזהרות אבל אף אחד כנראה לא התייחס אליהן ברצינות ראויה. בדו"ח של משרד התפוצות מככבת אירלנד כאחת משתי שיאניות האנטישמיות באירופה, לצידה של ספרד. תמונת המצב באירלנד אינה מבשרת טובות.




אחת מ"התגובות" הראשונות של אירלנד אחרי טבח 7 באוקטובר הייתה להחליש, ולא לחזק, את הכלים לטיפול באנטישמיות בפלטפורמות שנמצאות תחת הרגולציה שלה, ובפועל להפוך פעולה משמעותית נגד הסתה אנטישמית ברשת לקשה בהרבה.
המהלך הוצג כשינוי זמני שנועד למנוע שימוש ב"אנטישמיות כנשק" כתירוץ להשתקת ביקורת על ישראל, אבל העובדה שמאז לא פורסמה שום רגולציה חדשה ורצינית הופך את האפקט האמיתי למאוד ברור: אנטישמית הוצאה בפועל מהרגולציה כנגד ביטויי שנאה.
אירלנד יושבת במרכז הרגולציה הטכנולוגית האירופית ומארחת את המשרדים של פלטפורמות גדולות באיחוד, ולכן שימוש בעמדה הזו כדי לדלל הגנות – תוך כדי הצהרות רמות על "חופש ביטוי" ו"ביקורת על מדיניות ישראל" – מסתיים בדיוק במה שחמאס ותומכיו רוצים בפועל: הרבה יותר מרחב לשנאת יהודים ולהפחדה אנטישמית, עטופים בתחפושת של עיקרון נעלה.