ריצ'ארד פאלק דואג לפלסטינים באו"ם

ריצ'רד פאלק הוא חסיד תיאוריות קונספירציה אנטי-אמריקניות, מעריץ של חמאס, וקורא לחרם על ישראל. וכן, גם חוקר אובייקטיבי של מועצת זכויות האדם באו"ם

ריצ'ארד פאלק, הממונה מטעם האו"ם לחקר "מצב זכויות האדם בשטחים הכבושים", הוא יהודי אמריקני רדיקלי המשווה בין מדיניות ישראל לזו של הנאצים, סבור שאת הפיגוע במגדלי התאומים עשה "מישהו מבפנים" ותומך נלהב של חמאס. למרות שהוא זוכה לגינויים מן הפת"ח ועד לבאן קי מון, דוחות מטעמו עדיין עולים על סדר היום. פרופיל

ריצ'רד פאלק, חוקר אובייקטיבי. צילום מסך מתוך קליפ ביוטיוב.

במהלך העצרת הכללית של האו"ם שהתקיימה בחודש שעבר, קרא ריצ'ארד פאלק, החוקר מטעם מועצת זכויות האדם את "מצב זכויות האדם בשטחים הפלסטינים הכבושים מאז 1967", להחרים חברות ענק כדוגמת HP, Motorola, ו Volvo, בטענה כי הן מפרות את זכויות האדם של הפלסטינים: "כל ההתנחלויות הישראליות בגדה המערבית, כולל מזרח ירושלים, יוסדו תוך הפרה ברורה של החוק הבינ"ל", אמר פאלק באסיפה, ובהסתמך על דו"ח מיוחד שחיבר לכבוד המאורע הסביר כי  "ההמלצה העיקרית שלי היא שהעסקים המוזכרים בדו"ח … יוחרמו, עד אשר הם יישרו קו עם זכויות האדם הבינ"ל והסטנדרטים של החוק ההומניטרי".

ריצ'ארד פאלק ממונה מטעם מועצת זכויות האדם של האו"ם על תיק זכויות האדם הפלסטיניים, זאת כחלק ממדיניות המועצה הנעזרת בחוקרים מיוחדים, לצורך ניטור, מחקר ומעקב אחר אירועי הפרת זכויות אדם ברחבי העולם. על-פי הנציב העליון של המועצה, אותם "מומחים עצמאיים" עובדים בזמנם החופשי ואינם מקבלים שכר או פיצוי על כך. "ישנה חשיבות גדולה למעמדם העצמאי של מחזיקי המנדט, בכדי שיוכלו למלא את תפקידם בצורה האובייקטיבית ביותר".

הכוונה, לפחות, נשמעת טובה. אלא שמתברר כי לפחות במקרה של פאלק אוסף של דעות קדומות ועמדות אישיות מערערות על היכולת להפעיל שיקול דעת המתהדר כאובייקטיבי.

מי אתה, ריצ'ארד פאלק?

לפאלק (82), פרופסור אמריטוס למדעי המדינה המגדיר עצמו כ"יהודי אמריקאי", היסטוריה של התבטאויות חריפות. כך למשל שאל באחד ממאמריו:

האם זה חסר אחריות להשוות בין הטיפול הישראלי בפלסטינים לבין התיעוד של הרדיפה הקולקטיבית של הנאצים? אני סבור שלא.

באתר UN Watch, ארגון חוץ-ממשלתי (NGO) העוקב אחר פעילות האו"ם קרוב ל-20 שנה, פורסמו מגוון התבטאויות אחרות של פאלק, המעידות על אופיו של החוקר ה"אובייקטיבי". בארגון חשפו כי פאלק אוחז בתיאוריות קונספירציה ביחס לפיגוע במגדלי התאומים, ואף ניצל את מעמדו כחוקר מטעם האו"ם בכדי להפיצן. הוא קידם את ספריו של דייויד ריי גריפין, הטוען כי ההתקפה על מרכז הסחר העולמי הייתה "עבודה מפנים", והתראיין מספר פעמים בתוכניתו של קווין בארט, קונספירטור, מכחיש שואה ותומך אחמדינג'אד. בצעד חסר תקדים, גינה באן קי מון את ההתבטאויות של פאלק בנושא, ואמר כי הן "מגוחכות" ומהוות עלבון לזכרם של קורבנות הטרור. אליו הצטרפה גם סוזאן רייס, שגרירת ארה"ב באו"ם, ואמרה כי הערותיו של פאלק הן "ביזיון".

בין שאר עיסוקיו, פאלק הוא גם בלוגר פעיל. בשנה שעברה הוא עורר סערה כאשר פירסם בבלוג קריקטורה ובה כלב החובש כיפה לראשו ועליו הכיתוב USA טורף גופה מדממת, תוך כדי שהוא מטיל את מימיו על פסל של אלת הצדק. הנציבה העליונה של זכויות האדם באו"ם נאבי פילאי, מצאה את הפרסום "אנטישמי" ו"דוחה". לגינויים הצטרפו גם ראש ממשלת אנגליה דיוויד קמרון, סוזן רייס ואחרים. לבסוף, לאחר שהתעקש שאין בדבר שום בעיה, פירסם פאלק התנצלות – כלפי היהודים וכלפי החיות.

פולק
UNWATCH הקריקטורה שפירסם פאלק האובייקטיבי. באדיבות

גם את עמדותיו כלפי החמאס פאלק לא מנסה להסתיר. במהלך השנים הצהיר מספר פעמים כי על ישראל להסיר את המצור ושיש לעודד משטים לעזה. מבחינתו, ירי הרקטות על אזרחי ישראל הוא חמור, אך הוא לא נותן למדינת ישראל את הזכות לתקוף בחזרה ובכך "להפר את החוק ההומניטרי הבינלאומי ולבצע פשעים … נגד האנושות". תמיכתו של פאלק בחמאס כה קיצונית, עד כי ב-2010 אפילו הרשות הפלסטינית דרשה ממנו להתפטר.

גם מקצועיותו של פאלק נתונה בספק. בהתחשב בכך שמזה כארבע שנים הוא מנוע מלהיכנס לישראל, צריך דמיון רב בכדי להבין איך בדיוק הוא אוסף את המידע שלו מבלי לסייר מפעם לפעם בשטח.

כבודה האבוד של מועצת זכויות האדם

עמדות אלו של פאלק עוררו התנגדות מהרגע הראשון. עוד במרץ 2008, כאשר מונה לתפקיד החוקר המיוחד, הביעו ארה"ב וקנדה את חששותיהן בנוגע לאובייקטיביות שלו. הדו"ח שהוצג בעצרת האחרונה רק מגביר קולות אלו.

ביום שלאחר האסיפה הכללית, דחתה ישראל את הדו"ח של פאלק בטענה שהוא מוטה בצורה גסה, וקראה להדיחו לאלתר. לקריאה זו הצטרפו ארה"ב וקנדה. "בזמן שהוא מבזבז דפים על גבי דפים בתקיפת ישראל, פאלק נכשל להזכיר ולו אחת מההפרות המזעזעות של זכויות האדם והתקפות הטרור של חמאס", אמרה קארין פרץ, דוברת המשלחת הישראלית לאו"ם.

במידה ואכן יפוטר החוקר הרדיקלי, אולי תצליח מועצת זכויות האדם של האו"ם לשחזר מעט מן האמינות שהייתה לה.

 

מאמרים נוספים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

2 תגובות למאמר