סגן הנשיא האמריקני שיבקר השבוע בארץ הפך לחלק חשוב בממשל טראמפ ונחשב לתומך גדול של ישראל לאורך הקריירה הפוליטית
כאשר נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ נשא את 'נאום ירושלים' המפורסם לפי כחודש וחצי וחתם על ההצהרה המכירה בירושלים כבירתה של מדינת ישראל, מי שעמד לצידו בחזה מתוח מגאווה היה סגנו מייק פנס, ולא במקרה.
פנס, לשעבר מושל מדינת אינדיאנה ותומך נלהב של ישראל לאורך כל הקריירה הפוליטית שלו, היה אמור לבקר בישראל כשבועיים לאחר ההצהרה על ירושלים, אך הביקור נדחה בין השאר גם בשל הסערה שהתעוררה בעולם הערבי בעקבות ההחלטה האמריקאית.
I have determined that it is time to officially recognize Jerusalem as the capital of Israel. I am also directing the State Department to begin preparation to move the American Embassy from Tel Aviv to Jerusalem… pic.twitter.com/YwgWmT0O8m
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) December 6, 2017
סגן הנשיא ביקר בעבר מספר פעמים בישראל בתפקידיו הקודמים כחבר בית הנבחרים וכמושל, האחרון שבהם היה בשנת 2014, אז נפגש עם ראש הממשלה נתניהו וסייר ברחבי הארץ. אך כאשר ירד מכבש המטוס הערב (א') בנמל התעופה בן-גוריון, יגיע פנס לארץ במעמד אחר לחלוטין ובהקשר אזורי חדש ושונה. מה שהיה אמור להיות ביקור הניצחון של אחד מיוזמי ההחלטה – אותה רואה פנס כהישג נוצרי היסטורי – הפך למסע דילוגים דיפלומטי שמטרתו להבהיר כי הנשיא טראמפ לא מתכוון לסגת מעמדתו. האמריקאים גם ביטלו את הביקור המתוכנן של סגן הנשיא בבית לחם, וזאת לאור ההתדרדרות הניכרת ביחסים בין וושינגטון לרמאללה.
אמנם פנס אינו מעורב ישירות במגעים בין ישראל לרשות הפלסטינית, אותם מנהלים שליחיו של טראמפ, אך בניגוד לסגני נשיאים קודמים, שהיו דמויות משניות בבית הלבן ועסקו בעיקר בנושאי פנים, למייק פנס יש תפקיד מרכזי בתפנית הדרמטית במדיניות החוץ שביצעה וושינגטון תחת ממשל טראמפ. פנס נפגש אמש והבוקר עם שליטי מצרים וירדן, אותם ניסה להרגיע כאשר הדגיש את מחויבותה של ארצות הברית לתהליך השלום במזרח התיכון, אך תוך כדי הגנה על החלטת הנשיא על הכרה בירושלים כבירת ישראל והעברת השגרירות האמריקאית לעיר. הוא צפוי לחזור על דברים דומים גם במהלך ביקורו בישראל, אשר אופיו כאמור השתנה לחלוטין מהתכנית המקורית.
איש של כבוד ויושר
כדי להבין את התמונה הרחבה יותר של הצהרת טראמפ, חשוב להכיר כאמור בתפקיד החשוב שמילא פנס בתהליך קבלת ההחלטה ובתפיסת עולמו הייחודית בנוף הפוליטי האמריקאי של העשורים האחרונים. מייק פנס נולד בשנת 1959 למשפחה אירית-קתולית באינדיאנה, ובצעירותו השתייך דווקא למפלגה הדמוקרטית. פנס סיפר בראיונות כי בבחירות לנשיאות בשנת 1980 הצביע עבור ג'ימי קרטר, וכי הדמות ממנה שאב השראה בראשית חייו הפוליטיים היה הנשיא ג'ון קנדי. בזמן לימודי המשפטים במכללה, החליט פנס להמיר את דתו לזרם הנוצרי-אוונגליסטי, ובהדרגה גם דעותיו הפוליטיות עברו מהפך אותו הוא מייחס בעיקר למדיניות השמרנית של רונלד רייגן עמה הזדהה מאוד. לשינוי האמונה אותו עבר פנס יהיה בהמשך חלק חשוב בהשקפת עולמו בכלל ויחסו כלפי מדינת ישראל בפרט.
במהלך שנות השמונים והתשעים של המאה קודמת עסק פנס בעריכת דין והגיש מספר תכניות אקטואליה ברדיו בהן הציג את דעותיו השמרניות. לאחר שני ניסיונות כושלים להיבחר כאחד מנציגי אינדיאנה בבית הנבחרים, הוא הצליח לבסוף לזכות במושב בשנת 2000, ולאחר מכן נבחר עוד ארבע פעמים תחת הסלוגן: "נוצרי, שמרן, רפובליקני. בסדר הזה". באותן השנים הוא גם החל לטפס לצמרת הנהגת המפלגה הרפובליקנית, בה כיהן במספר תפקידים בכירים ושמו אף הוזכר מספר פעמים כמי ששוקל להשתתף בבחירות המקדימות למועמד המפלגה לנשיאות ארצות הברית.
בשנת 2012 החליט פנס להתמודד על משרת מושל אינדיאנה, ובמהלך כהונתו כמושל נודע פנס במדיניות כלכלית שמרנית הכוללת קיצוצים במיסים והפחתת ההוצאה הממשלתית, וכמתנגד נחרץ לנישואים חד-מיניים והפלות. פנס כיהן בתפקיד עד לקיץ 2016, אז הצטרף לדונלד טראמפ במרוצו לבית הלבן כמועמד לתפקיד סגן הנשיא.
למרות התנגדותו לחלק מהשקפותיו של טראמפ והעובדה שתמך דווקא בסנאטור טד קרוז במהלך הבחירות המקדימות, פנס נחשב כבחירה טובה לתפקיד סגן הנשיא בשל קשריו הרבים בקונגרס והתמיכה החזקה לה הוא זוכה בקרב האגף השמרני במפלגה. במסיבת העיתונאים בה הודיע על בחירתו בפנס כשותפו למרוץ לנשיאות הגדיר טראמפ את המושל כ"איש של כבוד ויושר" והודה כי שמירה על אחדות המפלגה היה שיקול עיקרי בהחלטה. מספר ימים לאחר מכן נשא פנס נאום בוועידת המפלגה הרפובליקנית בו הסביר כי טראמפ חיפש לאזן מעט את אישיותו הצבעונית והגדולה מהחיים בעזרת דמות סולידית ומהימנה בעיני הבוחרים.
לאחר הניצחון ההיסטורי בבחירות הכלליות הושבע פנס לצידו של טראמפ לפני שנה בדיוק כסגן הנשיא ה-48 של ארצות הברית. במהלך החודשים הראשונים בתפקיד נאלץ פנס להתמודד עם מספר סערות ציבוריות, בראשן פרשת היועץ לביטחון לאומי מייקל פלין שנאלץ להתפטר לאחר שנודע כי שיקר לפנס בדבר שיחות שניהל עם שגריר רוסיה בארצות הברית.
פנס גם שימש כיד ימינו של הנשיא במספר סוגיות חשובות, למשל כאשר הגן בתוקף על הצווים הנשיאותיים להגבלת הגירה ממדינות בעלות רוב מוסלמי, ובתהליך האישור של בטסי דבוס לתפקיד שרת החינוך למרות התנגדויות רבות. הוא גם מונה על ידי טראמפ לעמוד בראש הוועדה החוקרת את החשדות לזיופים בבחירות.
"אני תומך בישראל כי אני נוצרי"
הזהות הנוצרית-אוונגליסטית הייתה כאמור מרכיב אינטגרלי במשך מרבית חייו של מייק פנס, והיא שמובילה עד היום את היחס החיובי שלו כלפי מדינת ישראל והציונות. רבים מן האוונגליסטים רואים בקיומה של מדינת ישראל את ההוכחה להתגשמות הנבואה התנכ"ית וגם פנס עצמו התבטא פעמים רבות בעבר על הקשר הרגשי והדתי שלו לישראל ועל התפקיד החשוב של ההיסטוריה היהודית כחלק מזהותו הנוצרית. "הילדות שלי כנוצרי מחייבת אותי להעריך ולהוקיר את ישראל", אמר בין השאר בכנס של מנהיגי איפא"ק בחודש מארס האחרון, וציין את מזמורי תהילים ואת שיריו של דוד המלך כחלק מהפסקול שמלווה אותו משחר נעוריו.
בנאום אחר, שנשא בחודש יולי בוועידה השנתית של ארגון 'נוצרים מאוחדים למען ישראל' (CUFI), הדגיש שוב סגן הנשיא שהוא תומך בישראל מכיוון שהוא נוצרי והוסיף שעל העולם כולו לדעת שתחת הנשיא טראמפ ארצות הברית תעמוד לצד ישראל לנצח. "זהו הכבוד הגדול ביותר בחיי לשרת תחת נשיא שאכפת לו כל כך מבעלת הברית הקרובה שלנו", אמר.
ג'וש הסטן, תושב גוש עציון שהוריו הם ידידים קרובים של פנס מאינדיאנה, מתאר בשיחה עם 'מידה' את סגן הנשיא כאדם מאוד צנוע וערכי. "הוא בא ממשפחה ענייה של חקלאים, איש מאוד דתי ומאמין שקורא בתנ"ך כל יום. יש הרבה פוליטיקאים שהם בעד ישראל, אבל הוא עושה זאת מתוך אמונה דתית אמיתית ולא בשביל פוליטיקה. עד היום הוא מגיע לבית של ההורים שלי בכל יום עצמאות של ישראל כדי לחגוג איתם. הוא תמיד פעל למען ישראל ועכשיו הוא מנצל את ההזדמנות לעשות את זה כסגן הנשיא של טראמפ".
פנס הוכיח את תמיכתו בישראל לאורך כל הקריירה הפוליטית שלו, במהלכה פעל רבות לחיזוק היחסים עם ארצות הברית ולחיזוק חוסנה וביטחונה של ישראל. כך למשל, העביר במהלך כהונתו כמושל אינדיאנה חוק האוסר על קיום קשרים עם חברות המחרימות את ישראל ונודע במשך שנים כאחד המתנגדים הקולניים לקמת מדינה פלסטינית. בכך הוא אינו שונה אמנם מפוליטיקאים אמריקאים רבים אחרים בימינו ובעבר, אך ההבדל הגדול בינו לבינם הוא שפנס כעת יושב בבית הלבן ומשם מוביל את הקו הפרו-ישראלי ביתר שאת.
העובדה שאמונתו הנוצרית של פנס ופעילותו בעד ישראל נמצאים כיום בלב מוקד קבלת ההחלטות של המעצמה הגדולה בעולם, מתעצמת עוד יותר כאשר מביאים בחשבון עשרות מיליוני אמריקאים מגדירים כיום את עצמם כנוטים לזרם האוונגליסטי בנצרות ורובם הם גם תומכים נלהבים של ישראל.
תפקיד מרכזי בממשל
באופן כללי ניתן לומר שדונלד טראמפ מראה עד כה ביטחון רב במייק פנס ומאציל עליו עוד ועוד סמכויות ומשימות מבית ומחוץ, שלא ניתנות בדרך כלל לסגן הנשיא. פנס מונה לעמוד בראש צוות המעבר של הנשיא במקום ידידו של טראמפ, מושל ניו-ג'רזי כריס כריסטי, ובין השאר שימש כשליחו לשיחות עם האיחוד האירופאי בפברואר ולדרום קוריאה בחודש אפריל.
המקום המרכזי אותו תפס פנס בממשל טראמפ הוביל כמובן גם לתפנית דרמטית ביחס של ארצות הברית לישראל ולסוגיות אחרות במזרח התיכון. סגן הנשיא, אותו בחר טראמפ להכליל במעמד ההצהרה על ירושלים, נחשב לכוח המוביל מאחורי ההחלטה להכיר בירושלים ולהעביר אליה את השגרירות, כמו גם לכוונת הבית הלבן לקצץ בסיוע לאו"ם ולפלסטינים ולהכניס שינויים בהסכם הגרעין עם איראן.
"אין לי ספק שמייק פנס עומד מאחורי הצעדים האלה של דונלד טראמפ", אומר הסטן ומסכם במבט אופטימי לעתיד: "פנס יודע שהוא צריך לחכות בסבלנות, אבל יש לו סיכוי טוב מאוד להיות הנשיא הבא אחרי טראמפ. אם זה באמת יקרה אני מאמין שההיסטוריה תזכור את מייק פנס כידיד הטוב ביותר של ישראל אי פעם".
אדם נפלא. באותה קטגוריה: ניקי הליי.
לסגן הנשיא מייק פנס, עם בקורך הריני מקדיש לך ולמשפחתך את ברכת הכהנים שאני נוהג לברך את יקירי ומוקירי: ״ יברכך יהוה וישמרך. יאר יהוה פניו אליך ויחחנך ישא יהוה פניו אליך וישם לך שלום״.
ברוך הבא, סגן הנשיא פנס. תבורך, ידיד אמת.
צדיק גדול מייק פנס אוהבים אותך מאוד ומעריכים את פועלך המבורך
אין לי ספק באשר לשכר הגדול השמור לו אצל בורא עולם
יופי של כתבה נהנית מאוד לקרוא אותה
בהצלחה לאדון פנס, שימשיך במלאכה החשובה של חיזוק הקשר בין ארה"ב וישראל, בתקווה גדולה שישראל תפיק עוד הרבה מהמדיניות האמריקאית בחודשים האחרונים שרק מסייעת לנו.
חשוב מאוד לציין את תגובתו של פנס לאחר שקרא את סיפרה של קורליין גליק "סיפוח עכשיו";
"לפני שרושמים לארצות הברית וישראל דור נוסף של משא ומתן כושל במזרח התיכון, חייב כל בעל עניין בבניית שלום אמיתי וארוך טווח במזרח התיכון לשקול את ההצעה שמבססת ומנסחת ברהיטות ובתנופה קרולין גליק בסיפוח עכשיו" מייק פנס, מושל אינדיאנה
רבים כמוהו בכל העולם הנוצרי. אוהבי ישראל גדולים, מתפללים בשבילנו ומנסים לעזור ככל יכולתם
נהניתי מאוד לקרוא