הדרגים הבכירים יאלצו להחליט בקרוב בין הבחירה לשתק את האויב כל עוד ניתן לעשות זאת, או להמשיך ולהרתיע אותו עד שלא ניתן יהיה לעשות זאת
שום ממשלה שמעריכה כי מלחמה היא בלתי נמנעת – אף אם היא אינה חפצה בה – תהיה כה אווילית שתמתין ללא מעש עד לרגע הנוח ביותר לאויביה.
אוטו פון ביסמרק (1815–1890)
לאחרונה הזהירו בפומבי קצינים בכירים בצה"ל כי הסיכויים שתפתח בשנה הקרובה מלחמה בגבול הצפון גדלים והולכים באופן משמעותי. צל האיום המוחשי של התחדשות הלחימה מציב דילמה קשה בפני ישראל .
מאז סיום מלחמת לבנון השנייה ב־2006, שנוהלה באופן כה כושל על ידי ממשלת אולמרט ונחתמה באופן כושל עוד יותר, ארסנל הנשק שבידי שלוחתה הטרוריסטית של אירן, חיזבאללה, גדל הן בכמות והן באיכות. לפי הדיווחים, גודלוֹ כעת פי עשרה מכפי שהיה לפני המלחמה, והוא השתפר במידה ניכרת במונחי דיוק ויכולת הרס.
ואכן, כל מי שמכיר ולו במקצת את אופיו האכזר של הארגון, עברוֹ העקוב מדם וכוונותיו העתידיות המצמררות, לא יוכל לקבל אפילו בדוחק את האמונה הנאיבית והתלושה שחיזבאללה אוגר מאה אלף טילים ויותר רק בשביל הרושם.
בהתאם לכך, הנחת העבודה שחייבת לעמוד בבסיס התכנון האסטרטגי של ישראל היא שבמוקדם או במאוחר חיזבאללה יעשה שימוש בטילים אלה נגד ישראל ונגד מרכזי האוכלוסייה האזרחית שלה. אין ספק כי כל מדיניות שמפחיתה בחומרת איום זה ומייחסת לו סבירות נמוכה תהיה בלתי אחראית בעליל.
כפי שמציינים מקורות צבאיים ישראליים, סיכויים לתרחיש קודר זה גדלים בשל מספר גורמים נוספים, עליהם לישראל אין כמעט שליטה.
הגורם הראשון הוא דעיכתה של מלחמת האזרחים בסוריה, שבה היה החיזבאללה מעורב בתמיכה בבן בריתו בשאר אל-אסד, אשר כנראה כבר הצליח להשיב לשליטתו חלק גדול מהמדינה. עובדה זו אפשרה לכוחות החיזבאללה להתחיל להתנתק מהלחימה ולמקד שוב את תשומת הלב ב'ישות הציונית' השנואה מדרום.
הגורם השני הוא מאמציה הגלויים של איראן להקים נוכחות צבאית קבועה, הן בסוריה והן בלבנון. אלה כוללים פריסת הכוחות וייצור אמצעי לחימה בשתי מדינות החסות הללו, וכן השלמת 'חצי סהר שיעי' היוצר הלכה למעשה גשר יבשתי מאיראן אל חוף הים התיכון.
מי יחליט מתי?
בהנחה שלחיזבאללה – בחסות הנוכחות המתפשטת של הפטרון האיראני – אכן כוונות להשתמש בסופו של דבר בארסנל העצום שברשותו, השאלה הבלתי נמנעת היא: האם ישראל תאפשר ליריבה הקטלני לבחור את העיתוי, המקום והנסיבות של התקפה גדולה נגדה? האם ישראל יכולה בכלל להרשות לעצמה לאפשר לחיזבאללה בחירה כזאת?
כדי להבין את ההשלכות הטמונות במתן הזדמנות לחיזבאללה לפתוח ראשון בהתקפה רבתית, יש להפנים את העובדה שהארגון מהווה כיום איום חמור הרבה יותר מכפי שהיה בעבר, כצבא גרילה המנהל מלחמה א-סימטרית עם ישראל. כך הזהיר ביולי אשתקד מחקר של המכון למחקרי ביטחון לאומי באוניברסיטת ת"א שכותרתו 'קווי מתאר מדיניים וצבאיים לעימות עתידי עם חיזבאללה':
תהליכי ההתעצמות האמורים של איראן וחיזבאללה — בסוריה ובייצור נשק איכותי בלבנון — עלולים לסמן כניסה לעידן חדש ברמת האתגור של ישראל. הם עשויים להצטייר כניסיון של איראן וחזבאללה לייצר משוואה אסטרטגית סימטרית מול ישראל, אם לא למעלה מזה — הגעה ליכולת אש שתפגע באופן משמעותי במערכות קריטיות צבאיות ואזרחיות בישראל
לפיכך, החיזבאללה הפך לסכנה אסטרטגית עבור מדינת ישראל. אמנם אין ביכולתו לפלוש ולכבוש שטחים נרחבים בתוך המדינה, אך הוא מסוגל בהחלט להסב נזק עצום לאוכלוסייה האזרחית בישראל ולתשתית האסטרטגית שלה.
איום חסר תקדים על תשתיות
מספרם העצום של הטילים שבידי חיזבאללה והדיוק המשופר שלהם בהשוואה ל־2006 עלולים להציב אתגר שמערכות ההגנה נגד טילים של ישראל לא יכלו לו. הלא לא רק שמספרם של הטילים גדל בהרבה, אלא רבים מהם יהיו מדויקים יותר, כך שלא ניתן יהיה להימנע מיירוטם ולהניח להם שיפלו בלי להסב נזק או לפגוע בחיי אדם.
כך מזהיר המחקר המובא לעיל:
האיום שמייצג מספר מועט של טילים מדויקים שיחדרו בכל זאת דרך ההגנה הישראלית ויפגעו במערכות חיוניות כמו ייצור החשמל עלול להיות חסר תקדים. התמונה דומה גם במערכות חיוניות אחרות כמו מערכת ניהול החשמל הארצית, מי שתייה, גז טבעי ועוד דוגמאות רבות נוספות, הן בתחום האזרחי והן בתחום הצבאי.
כפי שמציינים מחברי המחקר, השר לשעבר גדעון סער ואיש חיל האוויר הוותיק רון טירה:
ישראל פגיעה במידה ניכרת לנשק מדויק משום היותה, מחד גיסא, מדינה מערבית מתקדמת, ומאידך גיסא, קטנה ובעלת תשתיות ריכוזיות ודלות־יתירּות.
קשה להפריז בחומרת ההשפעה על המורל הציבורי שתיגרם כתוצאה ממתקפה כזאת וממספר הנפגעים הרב בקרב האוכלוסייה האזרחית, יחד עם שיבוש השירותים החיוניים והשגרה הכלכלית־חברתית. עלולות להיות לכך השלכות מרחיקות־לכת ובלתי־הפיכות על החוסן הלאומי העתידי של האומה, אותן יש למנוע בכל מחיר.
שחיקת כושר ההרתעה?
יתרה מזאת, במקרה של התקפת פתע עם טילים מדויקים על בסיסי חיל האוויר עיקריים בישראל, גם אם המטוסים עצמם אינם נפגעים, הנזק למסלולים ולתשתיות עלול להשבית אותם כליל. באופן זה תשותק יכולת התגובה הישראלית, או לכל הפחות תיפגע באופן חמור.
ככלות הכל, עצם התפיסה בדבר ההיתכנות של תרחיש שכזה מצד האויב יכולה כשלעצמה לשחוק את ההרתעה הישראלית, המתבססת – לפחות בתרחישים קונבנציונליים – בעיקר על כוח אווירי. פגיעות זאת בהחלט עלולה לפתות את האויב לצאת למתקפה, מתוך אמונה שאם תעלה יפה, הוא יוכל להמשיך ולהפציץ את המדינה תוך חסינות יחסית, גם אם באופן זמני.
אכן, יש לבחון באופן ביקורתי את עצם הרעיון של "הרתעה" בת קיימא, כפי שנעשה בו שימוש בהקשר הסכסוך הערבי־ישראלי המתמשך, שבו מתלקחות בקביעות התנגשויות צבאיות בקנה מידה גדול, בדרך כלל לאחר הפוגות מתוחות של מספר שנים בין המלחמות. בהפוגות שבין המלחמות, מקורות ישראליים נוהגים לייחס את השקט היחסי ליעילותה של ההרתעה הישראלית.
אולם, יריביה של ישראל, בין אם חמאס או חיזבאללה, לא הורתעו במובן של שבירת רצונם להמשיך ולהלחם, נהפוך הוא. לא זו בלבד שהם יצאו מכל עימות שׂשׂים אלֵי קרב, אלא שלאחר תקופה מסוימת הם אף הצליחו לייצר יכולות חדשות ומשופרות להפעלה בסבב הלחימה הבא.
כך למעשה חמאס וחיזבאללה לא הורתעו; אלא נאלצו להתארגן מחדש, להתחמש מחדש ולהתפרס לקראת להתקפה בעיתוי הנוח להם בעתיד.
רק בחסד האל?
לגבי חיזבאללה, נראה כי הסברה שהוא אכן מורתע ולא רק נאלץ להתראגן מחדש אינה – בלשון המעטה – משכנעת. אחרי כללות הכל, איזה יריב מורתע ממשיך להכפיל את יכולותיו ההתקפיות באלף אחוזים?!
עדיין קשה להעריך אם ב-2014, אלמלא מעורבותו במלחמת האזרחים הסורית, חיזבאללה היה מצטרף לחמאס במהלך מבצע "צוק איתן" בהתקפה מתואמת על ערי ישראל כדי להציף ולהכריע את מערך ההגנה נגד טילים של ישראל.
על כן, גם היום נשארת פתוחה השאלה המטרידה האם חיזבאללה יצטרף לחמאס בסבב הרביעי של הלחימה בעזה – סבב שמומחים רבים ראים כבלתי נמנע.
אשר למצב בגבול הצפון, ישנם פרשנים הממליצים על המשך תקיפות מוגבלות נגד מטרות ספציפיות כדי לסכל את ההתעצמות האיראנית ולהעביר מסר הנחרץ שישראל לא תסבול התפתחויות כאלה, ולא תירתע מהסלמה כדי למנוע אותן.
אולם זהו מרשם שקרוב לוודאי יביא להחרפת האיום במקום לחיסולו. לנוכח הנחישות האיראנית הברורה והקושי המוכח בשבירת רוח הקרב של חיזבאללה, מהלומות מוגבלות עלולות לא רק להניע את האויב להקשיח מטרות – למשל ע"י העברת המתקנים לאתרים תת-קרקעיים – אלא גם לכך ששיטותיו ויכולותיו של צה"ל יחשפו לצד שכנגד.
אם כך, מה על ישראל לעשות על מנת להתמודד עם הסכנה האסטרטגית הגוברת בצפון?
הרתעה מול מכה מקדימה: התנגשות בין דוקטרינות
במשך שנים חזרתי והזהרתי כי בעשורים האחרונים ממשלות ישראל נרתעו מהכרעה בעימותים בהם ישראל יכלה לנצח , עד אשר יתהווה עימות בו ישראל לא תוכל לנצח – או תוכל לעשות כן רק במחיר קשה מנשוא.
מצב מעין זה כנראה הולך ומתהווה כעת בגבול הצפון – עם איראן על הגדרות בסוריה, עם התפרסות חיזבאללה ברמת הגולן, עם ארסנל טילים אימתני בלבנון המכוון לעבר מרבית שטחה של ישראל, ועם אפשרות להתקפה מתואמת מעזה בדרום.
בצל המאיים של כל אלה, האם ישראל תוכל להתמהמה עד שאיראן תוכל לפרוס מטריה גרעינית הלכה למעשה מעל שלוחותיה חדורות השנאה כלפי המדינה היהודית?
נראה שהן השכל הישר והן ההגיון הפשוט המושתת על יצר הישׂרדות מחייבים נתיב אחד בלבד של פעולה אסטרטגית להתמודדות נאותה עם האיומים המתפתחים הללו: מכה מקדימה מסיבית שתשמיד את יכולתו של האויב לתקוף, ולא המשך הניסיון להרתיעו מלעשות זאת.
בהקשר זה, חשוב להבין כי קיימת התנגשות תפיסתית בין דוקטרינת הרתעה לבין דוקטרינת המכה המקדימה. כלומר, בין הדרוש להשגת הרתעה אפקטיבית לבין הדרוש להנחתת מכת מנע מוצלחת.
כדי להרתיע את האויב יש לשכנעו כי יוסב לו נזק בלתי נסבל אם יבחר לתקוף. אולם, כדי להעביר מסר כזה יש צורך בחשיפת היכולת לגרום לו את אותו הרס מרתיע; אחרת, כיצד אפשר לשכנע תוקף פוטנציאלי שאכן לא כדאי לו לתקוף?
לעומת זאת, מכת מנע מוצלחת מחייבת לרוב מרכיב של הפתעה, כדי להכריע את האויב בתקיפה מסיבית ובלתי צפויה. לכך דרושה דווקא הסתרת יכולות כדי שהאויב לא יוכל להיערך לסכלן.
הכורח לבחור באחת הדוקטרינות המנוגדות הללו יונח כנראה בקרוב לפתחם של קובעי המדיניות בישראל.
תהילת 1967 מול טראומת 1973
בשקלול הדילמה האסטרטגית הזאת, על ההנהגה הישראלית מוטל למעשה להחליט אם היא נכונה להסתכן בהקרבת חייהם של אזרחי ישראל כדי לפייס את אלוהי התקינות הפוליטית, שהרי בעבר האיפוק התגלה לעתים קרובות כהרסני.
זוהי אפוא הבחירה: לשתק את יכולות האויב כל עוד ניתן לעשות זאת, או להמשיך ולהרתיע אותו – עד שלא יהיה ניתן עוד לעשות זאת.
בקבלת החלטה זו, כדאי למקבלי ההחלטות להתבונן בתולדות האומה ולהשוות בין תהילת הניצחון במלחמת ששת הימים ב-1967 שהושג תודות למכת מקדימה, לבין טראומת 1973 עקב כישלון ההרתעה ערב מלחמת יום הכיפורים.
לאור זאת, הלקח נראה חד־משמעי.
ד"ר מרטין שרמן הוא המייסד והמנהל של המכון הישראלי למחקרים אסטרטגיים. מאנגלית: שאול לילוב
השאלה היא האם לישראל יש גיבוי מדיני בין-לאומי למתקפת מנע. בשנת 1967 ישראל השיגה הסכמה שבשתיקה מארצות הברית למתקפת מנע מה שלא היה ב-1973. כנראה שהיום לישראל אין גיבוי כזה מהמעצמות, ואנחנו צריכים לחכות שהם יירו ראשונים כפי שקרה בכל העימותים הקודמים, או במילים אחרות האויב בוחר את הזמן והמקום בו הוא מעוניין לערוך עמנו מלחמה. אלא אם כן מוכנים ללכת ראש בראש נגד המעצמות, האיחוד האירופי, מועצת הביטחון וכו'.
השאלה השנייה. האם צה"ל מסוגל לספק את הסחורה?
לישראל יש בעיה נוספת לעמידה מול אוייב חיצוני כמו חיזבאללה בגיבוי אירן והיא האוייב הפנימי שהוא הסמול בישראל שרוצה להפיל את הממשלה הנבחרת ותפרוץ במקהלה עם הסמול המערבי באירופה וארהב ותביא לקרע בעם עד הרס המדינה
עם טראמפ בבת הלבן… למי אכפת.
ראשית צריך להשלים את מוכנות העורף.
להצטייד בטילים נגד טילים.
להצטייד בטילי קרקע רבים.
רקטות וארטילריה לטווח רחוק.
ואז למצוא עילה ולתקוף בהפתעה
מהים.האויר.היבשה
לדעתי אנחנו בכלל לא עומדים בקריטריונים למלחמה הבאה. יש איזו שאננות שצהל יכול הכל רק שלא זכור לי נצחון אחד מ 2006 . מה גם שהעורף שלנו מפונק מאוד והצבא ו/או המדינה חיה במדיניות הכלה הומניטרית.זה לא שאני לא מסכים למדיניות דפלומטית אבל כמו שהכותב מבהיר הגענו לנקודת החלטה שמחייבת לפעול. מאחל לנו בהצלחה מרובה ואחדות אזרחית שתביא לתוצאה הטובה ביותר בשבילנו
האם היית ניגש לטיגריס ישן ביערות בנגל מרים את זנבו ובועט באשכיו?
האדם שלא מחפש את המוות היה עונה מיידית לא – יחס הכוחות לטובת הטיגריס יגרמו לכל שפוי בנפשו לא להתאבד.
פתיחת מלחמה מצד לבנון (היא האחראית על הגבול) – חייבת בתגובה לא מידתית, בלי הקש בגג, בלי פלאירים, אלא במכת אש ארטילרית חסרת הבחנה על מרכזי הישובים השיעים, צבא לבנון וכל מקום שיש מידע או הערכה שהחיזבאללה או משמרות המהפכה האירנים נמצאים בו.
במצב בו בלבנון לאחר יומיים של לחימה: כ- 300,000 "נעדרים", בעל בק וכל עיירות השיעים בדרום מחוקות לאבק, החלק השיעי של בירות בגובה פני הים. בלבנון ללא מים, חשמל, תשתיות גז, גשרים, משרדי ממשלה, מאגרי מזון, דלק וגז, ביוב ברחובות והמים מזוהמים בביוב.
צה"ל מעבר לליטאני בואך הוואזני כשאף לבנוני לא נשאר בשטח.
זו צריכה להיות התכלית.
כן יהיו לנו הרוגים הם מקרב האזרחים והן מקרב הלוחמים, יהיו מטוסים שיפגעו, טנקים שיפגעו, נתב"ג יהיה on and off – בלחימה היו, ישנם ויהיו נפגעים יש להשלים עם המצב.
ללא חיל אוויר לשעה או שתיים, יש מסוקי קרב, יש מל"טים, יש ארטילריה.
מה שחסר הוא לסתום לתקשורת "המינסטרים" את הפה ולעשות what a man got to do, a man got to do.
אנחנו כמו טיגריס בגונגל שביודעין מאפשרים לחולד מחילות ולחולדה לנשוך כרצונם – יש לעשות מעשה במוקדם או במאוחר.
התנהגות שקרובה לבגידה
אם לא בדיוק בגידה. נראה שצמרת צה"ל ואולי גם הדרג המדיני מפחדים לבצע משהו אם מפחד בתי המשפט הישראלים או העולמיים או בגלל דעות פוליטיות פרטיות שגורמות נזקים לכל העם. לדעתי ההתנהגות לפני התחלת מלחמת יום הכיפורים מתאימה להגדרה בגידה באזרחי מדינת ישראל של צמרת צה"ל בשיתוף עם הדרג המדיני.
מספיק לבחון את העובדות הגלויות. ראו את האויב מתעצם ולא עשו דבר. צריך לפי כל היגיון מלחמתי לפעול לפי מה שהאויב יכול לעשות ולא מה שחושבים שהוא רוצה לעשות. הפקירו את חיילי המעוזים למרות שידעו שהם לא יצליחו לעצור את האויב. הסתירו את העניין מהציבור בארץ ואפילו לא ביקשו שיאגרו מים או אוכל למקרה של מלחמה ארוכה. אני מניח שיש עוד עובדות שאם היו חוקרים אז היו מוצאים. במקום זה קיבלנו את תאטרון אגרנט. הבגידה בעיקר מתבטאת באי התמרדות המטכ"ל נגד הוראות שר הביטחון באותו זמן שהיה משה דיין.
הסיפורים על לחץ אמריקאי או מרגלים כפולים לא מקובלים כי אין שום הוכחה לזה והם נסיון להסיט את הדיון מהבגידה.
גם במלחמות לבנון ראינו דפוס פעולה דומה שבו לא מיצו את פוטנציאל הלחימה של צה"ל וגרמו נזקים בהמשך. גם כיום אנחנו רואים את זה שנותנים לאוייב להתעצם ואחר כך זה יגמר בהרבה הרוגים. צריך פשוט להכנס ולהרוס את תשתיות האויב ולהשאר שם זמן רב עד אשר האויב יהיה מוכן לשלם על הנזקים.
הצרה שלנו היא די גדולה כי היו הרבה מנהיגים אשר ניסו לכאורה למצוא חן בעיני מנהיגי העולם תמורת החלשת מדינת ישראל (ע"ע שמעון פרס וזוועה גלאון לכל הפחות).
אנחנו צריכים להיות היוזמים. יש הסכם שאסור לחיזבאללה להחזיק נשק מסויים. ידוע שיש נשק כנ"ל זאת הפרה ולכן צריך להכנס בכוח. האו"ם לא עושה דבר ובעצם מפחד מהחיזבאללה.
הצרה היא שאוייבינו לא מתייחסים להסכמים ואנחנו מוותרים. זאת לדעתי בגידה של הדרג המדיני שצריך היה להורות לצה"ל להשמיד את הנשק הזה.
האם חיזבאללה שלוחם על חייו עם אבידות של עשרות אחוזים וגלים בלתי נגמרים של לוחמי אויב סונים באמת מהווה איום כלפינו?
כרגע יש איזון בין הצד השיעי והסוני בסוריה,האם זה אינטרס שלנו להפר אותו?
ב-2003 האמריקאים הפרו את האיזון בין אירן ועירק,דבר שגרם,לדעת רבים להתחזקות אירן. האם לא כדאי ללמוד מהטעות שלהם?
אמת דיברת, החיזבאללה שקוע עד צוואר בבוץ הסורי וראוי היה לתת לו למצות את המיץ של הבוץ עד תום.
כאזרח מן השורה שקורא ומאזין לחדשות ,לא יכולה להיות לי דעה בענין ,ואני חייבת לסמוך לחלוטין על מקבלי ההחלטות במדינה.
אין לי ספק שיש תכניות מגובשות בענין חשוב כל כך שהוא !!!!!!
יש רק שיקול אחד שמפיל על כל היתר: אם התפיסה היא שחיזבאללה אינו אוגר מאה אלף טילים ויותר סתם בשביל הרושם, אזי חייבים להניח שמתישהו הוא אכן יעשה בהם שימוש.
לפי כך השאלה היא אם ישראל יכולה להרשות לעצמה להניח לחיזבאללה לתקוף ראשון עם טילים מדויקים – אולי אף מצוידים עם ראשי קרב בלתי קונבנציונליים
אם התשובה היא :לא", אזי כל היתר נגזר מכך
זה לא החיזבאללה אלא האיראנים – ומה אכפת לאיראנים שהשיעים בלבנון יהיו בשר התותחים במלחמה שלהם בישראל?, ומה ימנע מהם לצייד את השיעים מחדש לאחר תקיפה ישראלית?
ברמה האיסטראטגית האיראנים צריכים להבין שגם הם ינזקו באופן דומה (בלי לגרום למלחמה גלויה בן איראן לישראל). ברמה הטקטית, קל מאוד לפגוע להם בתשתיות הגז והנפט. ברמה האסטרטגית, יש להם מיעוטים מורדים (למשל בבלוצ'יסטאן) שאפשר בקלות לצייד בנשק מטריד (טילים אנטי-טנקיים ואנטי מטוסים). האיראנים לא מעונינים במלחמה גלויה, כי מוראות מלחמת איראן-עיראק והשמות שנשק מודרני יכול לגרום להם עדיין חקוקות היטב בזכרונם, וצבא אמריקאי גדול עדיין מסתובב בגבולותיהם.
כל עוד מלחמת השיעים בסונים בסוריה נמשכת במלוא עוזה, אין ענין לחיזבאלה להתעסק עם ישראל, ולא כדאי לישראל להתעסק עם החזבאללה (מעבר לתקיפות בודדת של מתקני אחסון).
מלחמת הסונים בשיעים רחוקה מסיום, ועל כך תעיד ההתערבות התורכית האחרונה לטובת הסונים.
במיוחד, לא ברור כלל מה היעילות של מכה מקדימה על מאות משגרים במחסנים תת-קרקעיים, סביר להניח שהמודיעין ויכולת ההשמדה של חיל האוויר לא כאלו מלאות.
צריך לציין שלסוריה מערך טילים מאיים הרבה יותר כלפי ישראל, וישראל לא חושבת לתקוף מאגר טילים זה. מה יקרה אם לסורים "יפלטו" כמה טילים לכיוון ישראל?
הסיבה היחידה לתקוף מיידית את מערך הטילים היא אם מניחים שהחיזבאללה יבליג על אבדותיו, או לחילופין להניח שצה"ל לא יתחשב באוכלוסיה האזרחית במהלך התקיפה ולאחריה, ויכבוש ויטהר בתמרון קרקעי חלקים גדולים מלבנון.
הצבא והממשלה
כנראה לא מעוניינים בלחימה
הם מחכים שהצד השני יתקוף
ואז יוכלו להגיד הם תקפו
וגם אז התגובה תהיה חלשה ועלובה
הדבר היחיד שיכול וצריך להרתיע את החיזבאללה הוא איום ישיר ואמין על עורקי הצוואר שלו – כפרי השיעים של דרום הלבנון. האיום הזה צריך להיות מנוסח, ע"י הממשלה ומפקדי צה"ל, באופן הבא: אם יתקוף החיזבאללה את ישראל, בדומה להתקפה במלחמת לבנון השנייה, יכבוש צה"ל את דרום לבנון ויזיז את הגבול הבינלאומי צפונה; תחילה לקו הליטאני ואחר כך, אם יווצר הצורך, גם לקווי הזהרני והאוולי; כפרי השיעים, בשטחים שישוחררו, יהרסו עד היסוד ולא יוותר שיעי אחד חי בין הגבול החדש לישן.
אם יתפס האיום הזה כאמין, יש ביכולתו להרתיע את החיזבאללה ולמנוע את הסיבוב הבא טוב הרבה יותר מאשר איומי ההבל והסרק הנשמעים כאן חדשות לבקרים.
אם בכל זאת תפרוץ מלחמה נוספת, ניתן יהיה לנצח בה באופן שלא יהיה נתון לוויכוח – גבולה הצפוני של ישראל ינוע צפונה, השיעים יהפכו לפליטים ושרשרת ישובים חדשים תוכל לקום בשטחים המשוחררים.
צריך לזכור כי המודל הזה של כיבוש שטח נוסה בהצלחה ע"י מדינת ישראל בגליל העליון המזרחי במלחמת השחרור וברמת הגולן במלחמת ששת-הימים. יש בו כדי ליצור הרתעה ארוכת טווח ולהביא לשנים ארוכות של שקט.
האיום של חיזבאללה בצפון הוא הגדול ביותר שהיה אי פעם למדינת ישראל מאז הקמתה. ולכך אשמים צמרת צה"ל ומשרד הביטחון שגרמו ביודעין ומתוך טיפשות וקוצר ראיה לנזק האסטרטגי ממעלה ראשונה בטיפולם בנושא זה.
ראשית, הכישלון והביזיון של צה"ל והדרג המדיני של אולמרט במלחמת לבנון השנייה, בו ניתן היה להגיע להכרעה, אבל צה"ל כשל מבחינה צבאית, ולא ביצע את המהלכים הנדרשים שתוכננו בעוד מועד. והדרג המדיני כשל בהבנת המצב, סמך על צה"ל, השתאה יתר על המידה, ולא היה מספיק החלטי.
שנית, עצימת עין של צה"ל ומשרד הביטחון להפרות של חיזבאללה לאחר המלחמה בניגוד להסכם באו"ם בנושא החימוש והפריסה שלו בדרום לבנון, יחד עם השלמה של הדרג המדיני למצב שנוצר, בלי לעשות דבר בנדון, הוא טעות חמורה שעוד נשלם עלייה ביוקר.
שלישי, לאחר שצה"ל הפנים את הסכנה הגדולה שייצר חיזבאללה מול ישראל על ידי הצטיידות ב 150,000 טילים ורקטות המכוונים לעורף הישראלי ולאתרים אסטרטגים.
במקום להציב מול לבנון וחיזבאללה מאזן אימה בדמות של עשרות אלפי טילים ורקטות על העורף והתשתיות בלבנון. הוא הסתפק בפיתוח מערכות הגנה כנגד טילים ורקטות על מנת להגן על העורף והתשתיות הישראליות. דבר שהיה נכון לעשותו, אבל במלחמה כוללת מערך הגנה זה לא ייתן מענה הגנתי מספיק ולאורך זמן. בדרך כלל מערך הגנה מסוג זה נועד לספוג מכה ראשונה, ולא כנשק הכרעה.
ההסתמכות על חיל האוויר בלבד, מסוכנת ולא תמיד יעילה כפי שהוכח במלחמת לבנון השנייה ושלושת המבצעים בעזה, בכל המקרים חיל האוויר לא הצליח להפסיק את ירי הטילים והרקטות. יתר על כן, כעת בסיסי חיל האוויר יהיו מותקפים ויקשה עליהם לפעול, בנוסף הנוכחות הרוסית באזור ונשק הנ"מ המתקדם שיופעל מולו יגביל מאוד את חופש הפעולה שהיה רגיל אליה.
אי לכך, ברור היום שרק מכת מנע חזקה ורצינית שתעשה בהפתעה, יכולה להקטין משמעותית את הנזק שיכול להיגרם לעורף ולתשתיות, אבל גם כך, סביר להניח שלא תמנע אותו לגמרי.
תמרון קרקעי שמדברים עליו הרבה בזמן האחרון, לא פשוט לביצוע, בגלל ההתבצרות באוכלוסייה אזרחית והמוכנות של חיזבאללה לתרחיש זה, דבר העשוי לגבות אבדות כבדות לכוחות היבשה. כמו כן ההנחיות של הפיקוד בצה"ל למנוע ככל האפשר פגיעה באזרחים תחשוף את חיילי צה"ל לפגיעות קשות, ולקושי בביצוע והשלמת המשימה.
לבסוף, הערה של אחד הקוראים ששאל האם חיסול החיזבאללה והכוח השיעי בסוריה לא יכול לגרום להפרת האיזון בין הצד השיעי והסוני בסוריה ולבנון, האם זה אינטרס ישראלי? אכן שאלה טובה, שכרגע אין לה מענה, היות והאיום השיעי הוא הרלוונטי והמסוכן כיום. מה שיהיה מחר, נצטרך להתמודד בהמשך.
אם חיזבאללה יתקוף ראשון צה"ל יובס וישראל תכנע.
צה"ל לא יכול לגייס מילואים תחת 1500 רקטות ביום , ועל תמרון קרקעי בגזרה מירדן ועד הים התיכון אין על מה לדבר.
חייבים להשקיע בחיל טילים זמין מסיבי ומדויק, אין שום סיבה לשלוח חייל אם אפשר לשלוח רקטה.
במחיר של F-35 אחד (כולל תחזוקה לאורך שנים) אפשר לרכוש אלפי טילים לטווח בינוני.
מתקפה מונעת איננה הפתרון. יש ארגון בשם "שורת הדין", שעוסק במלחמה כלכלית כנגד מקורות המימון של ארגוני טרור. על ישראל לאסוף כמה שיותר מידע מודיעיני על מקורות המימון של איראן, ומיהם הבנקים שמאשרים את העברת הכספים, ולאיים (גם ליישם אם צריך), דרך אותו ארגון שהמשך העברת הכספים יוביל לתביעות משפטיות נגד אותם בנקים. רק מאבק משפטי יאפשר לנו לעכב את התעצמות החזבאללה, ולפתוח נגדו במלחמה רק אם אין ברירה אחרת. בניגוד לימים עברו, על המדינה לגבות את התביעות הללו עד הסוף, גם אם יהיה משבר זמני ביחסי החוץ עם מדינה כזאת או אחרת, חשובה ככל שתהיה.
מחבר המאמר מכניס אותנו לפניקה: כבר 10 שנים מדברים על 100,000 טילים שיש לחיזבאלה. האם הם הפסיקו לייצר מאז? בטח צריכים להיות להם מיליון טילים. הם חייבים גם לשמור על אוצר הטילים הזה, ולארגן כוח של אלפי חיילים שיתחזקו ויפעילו אותם. ובכלל הם לא השתמשו בשפעת הטילים נגד הסונים. מתחולל כעת קרב קשה ברוטה בדמשק שעדיין לא הוכרע. אם הכוח של חיזבאללה התעצם פי 10 , למה אינם מנצחים בסוריה כבר 8 שנים. ובכלל למה להפריע לחיזבאלה ולסונים להרוג זה את זה?
מצד שני אני חושש מרעיון עיוואים של מכת מנע קטנה (היא לעולם לא תהיה מסיבית) שתחשוף את יכולותיו של צה"ל , ותאחד את השיעים והסינים נגדנו. ומצד שני הפגנות של הסמול ודמורליזציה מצד התקשורת.
כותרת המאמר היתה צריכה להיות "המחקר המטופש של גדעון סער". בקיצור צריך להזהיר את בוחרי הליכוד מהאיש הזה, שאף אחד לא יודע אם הוא ימני או סמולני. גם הוא לא יודע. כנראה דבר אחד בטוח לגביו שהוא רוצה להטביע אותנו בביצה לבנונית/סורית שוב כמו לפני 30 שנה. לחזור על הטעות פעם שלישית ? זה כבר יותר מידי.
גם הכתבה הזו מתבוננת במיקרו- עימות בן שראל וחיזבאלה, ומתעלמת מהמקרו- עימות בן איראן לישראל. החיזבאללה הוא צבא איראני (מליציה..)
שפעל על פי הנחיות איראניות, ומשמש אותם באסטרטגית מלחמות הפרוקסי. מלחמה בלתי פוסקת באויב, בביתו שלו, הרחק מאיראן. זו המשוואה שצריך להפסיק ולשנות, בפעם הבאה שנלחמים בכוחות האיראנים, צריך להכות את איראן בליבה. והכי קל זה לרסק להם את תעשיית הנפט, הגדולה, הנפיצה, והבלתי ניתנת להגנה. לאיראן חיל אויר מיושן ברמה מביכה, עם מטוסים משנות ה70. השמדת תעשיית הנפט האיראנית זו עבודה ל2 טייסות של חיל אויר בלילה אחד. אחר כך, התעשייה תבער במשך כמה חודשים, ו אירן , שבמשבר כלכלי כבר עתה (תל"ג 5K) תתרסק כלכלית לחלוטין. גם הציר האירני יתרסק עימם, שכן מדובר במדינות מופרעות אך שבורות כמו עירק, תימן, אסוריה.
לכשתתחיל ההתרסקות של הציר, ומשיכת כוחות פרו איראנים לעימות עם ישראל, יקומו גם אויבי הציר וינגסו בו. קצת אומץ, הרבה הקרבה, ומשטר ההאיטולות ייעלם.
אני חושב שהלקוחות של הנפט האירני( סין, הודו, אירופה ) ימנעו מאיתנו לנקוט בצעד כזה. למרות שהרעיון כשלעצמו נשמע מעניין
בא נאמר שאף אחד לא מעוניין בתמרון קרקעי מסיבי.
אני עדיין תחת הרושם של הדברים שאמר חלוץ לפני שנים בראיון שאף אחד לא סומך על צבא היבשה. לכן אני בספק אם נכריע את חיזבאללה בנוקאאוט.
מה שכן, ניתן לגרום להפוך את עריהם לדרזדן ע"י חיל האוויר.
אני מעוניין להציע רעיון חדש. לאיים שבמקרה של מלחמה נכבוש שטחים תוך כדי גירוש האוכלוסייה.
אתה לא מצליח לגרום לצעירים להישאר בחיפה בנהריה וכרמיאל אתה חושב שהם ינהרו בהמוניהם לצידון המשוחררת? בשביל להתעשר מחקלאות?
אתה תקים שם קיבוצים של השומר הצעיר? תקים עיירות פיתוח ותשפוך לשם עולים חדשים ממשאיות? באמת?
בוא נגיד את האמת וזאת גם האסטרטגיה הכי טובה ישראל היא מדינה שוחרת שלום, העם הישראלי הוא עם שוחר שלום שלא מחפש מלחמות, לישראל אין אינטרסים בלבנון אין שום תביעות על שטחים ושום כוונות התקפיות וההיסטוריה מוכיחה שהעם הישראלי לא יתמוך בתוקפנות נגד לבנון. הם לא צריכים לפחד מאיתנו אנחנו הגבול הכי שקט ובטוח שלהם. אנחנו בטוחים בעצמנו לכן אנחנו לא נתקוף ראשונים. אם הם לא יתקפו אנחנו לא נתקוף בכלל. ואם הם ייתקפו נדע להגן על עצמנו באופן מידתי לתוקפנות שלהם.
לא רק לגרש את האוכלוסיה השיעית, אלא לישב במקומם את הפליטים הסונים שנמצאים במחנות פליטים בירדן ולספק להם נשק ותמיכה לוגיסטית למלחמה בשיעים, וזאת בתיאום עם הסעודים והירדנים שלהם יש אינטרס ברור בכך, למלך עבדאללה להפטר מהפליטים המעיקים על הממלכה, ולסעודים להכות בחיזבאללה ובאיראן, אולי נקבל סונים ג׳יהדיסטים אבל הללו פחות גרועים מהשיעים הנתמכים ע״י איראן
מאמר מאוד מטריד, וזאת בלשון המעטה, הבעיה היא שראש הממשלה הנוכחי הוא האיש המתאים לעמוד מול לחצים מכיוון אובמה, האיחוד האירופאי וכיוצא בהם, הוא גם האיש הנכון להוביל את המשק, אבל את ההון הפוליטי לצאת למלחמת מנע ואת ההחלטיות לכך, עושה רושם שאין לו( לזכותו או לחובתו), לאהוד ברק יש את ה״כוחות״ אם אפשר לקרוא לזה כך, לצאת למלחמת מנע כזאת ולהסתכל למשפחות השכולות ר״ל, בעיניים, אבל אהוד ברק הוא גם הרפתקן ומהמר פוליטי על כל מה שמשתמע מכך.
כמה שאלות:
דבר ראשון אגירת הטילים בלבנון זה עניין טכני גם אם מחר כולם יתאיידו אם האיראנים ירצו הם יוכלו תוך כמה חודשים לייצר אצלם או לקנות מסין רוסיה וצפון קוריאה ולשלוח כמות דומה בכמה משלוחים דרך הנמלים של לבנון או במשאיות. או לשגר משטחם.
אם תהיה מכה ראשונה ישראלית ללא הצדקה כנראה גם טורקיה תצטרף לחגיגה ותאפשר משלוחים דרך שיטחה.
גם אם מכת הנגד תצליח לחלוטין לפי אותו ההגיון השלב הבא יהיה להטיל מחר מצור ימי ויבשתי על לבנון או לכבוש אותה בשביל למנוע את החימוש מחדש, או שנצטרך מכות מנע תקופתיות נוספות ובמדינות נוספות.
ויש את העניין הקטן של החוק הבין לאומי – מדינה ריבונית רשאית להחזיק בכל סוג וכמות נשק שאינה נשק אסור כמו נשק כימי. תקיפת אותה מדינה היא תוקפנות אסורה, הפרה של החוק הבין לאומי. יתכן שבני הברית של המדינה שתקפת יממשו את הברית ויתקפו בחזרה. גורמים נייטרלים יהפכו לעויינים. לפי ההגיון שלך כל מדינה תתקוף מחר כל מדינה אחרת כי בעתיד היא צופה עימות…
אם הגרמנים היורשים של ביסמרק היו יותר רגישים לנושא אולי הם לא היו יוזמים ומפסידים שתי מלחמות עולם
שמעת על המונח ״קאזוס בלי״?
המצור הימי של נאצר במלחמת ששת הימים היה קאזוס בלי.
אבל ההתחמשות של החיזבאללה בנשק קונבנציונלי היא לא קאזוס בלי, אלא עניין פנימי של לבנון.
החוק הבין לאומי מאפשר לכל מדינה להתחמש כראות עיניה, לכרות בריתות ולארח כוחות צבאיים של מדינות אחרות.
לכן פעולה תוקפנית של ישראל כמו שהכותב מציע תהיה מנוגדת לחוק הבין לאומי ולא תקבל שום גיבוי. במיוחד אם היא לא תהיה אפקטיבית ולא תשיג שום דבר כי מייד אחרי שתהיה הפסקת אש החיזבאללה שוב יוכל להתחמש כראות עיניו.
זו גם הבעיה עם הקמת מדינה פלסטינית בשטחים שהם היום במחלוקת – זה יהיה צעד בלתי הפיך כי ברגע שתקום ותקבל הכרה מישראל גם היא תוכל להתחמש ככל שהיא תרצה כי זו המהות היסודית של הריבונות של כל מדינה.
אני בגדול בדעה אחת איתך, אבל עדיין מה המשמעות של "הכרעה"? האם המשמעות היא חיסול/לקיחה בשבי של כל עשרות אלפי הלוחמים של חיזבאללה?
האם זה מבטיח שהארגון לא יצמח מחדש בתוך פרק זמן לא ארוך, שהרי הרצון והיכולת (הדחיפה של איראן) ימשיכו להתקיים, ונגזר מכך שבהכרח יצמח הארגון שוב מחדש.
מתקפת מנע היא בהחלט אחד מהכלים שיש בידי ישראל כדי להתמודד מול חיזבאללה / אירן בעימות עתידי אבל זה לא הכלי היחיד. פגיעה קשה באינטרסים של איראן, השמדה מסיבית של תשתיות בלבנון, סיכולים ממוקדים, מהלך קרקעי דורסני להשתלטות על שטחים בלבנון תוך כדי הבנה שמניעת פגיעה באוכלוסיה אזרחית אינה שיקול עיקרי – כל אלה, ביחד או לחוד, יכולים להוות כלים מצוינים להשגת המטרה הזאת.
אין לי ספק שישראל יכולה להתמודד מול האיום ולנצח בצורה משכנעת. עדיין אנו מסוגלים להסב נזק חמור בסדר גודל מזה שחיזבאללה / איראן יכולים להסב לנו בטווח הנראה לעין. השאלה היא האם ישראל תגלה רצון, תחליט ותוציא לפועל תוכנית שבה יעשה שימוש בכלים הללו. המרכיב של ההחלטיות בזמן מערכה צבאית הוא זה שחסר למקבלי ההחלטות בישראל מאז מלחמת לבנון הראשונה וזו הבעיה העיקרית.
לאנשים יש נטיה העריך שהאויבים שלהם חושבים כמוהם, תשכחו מזה, נסראללה וחיזבאללה הם חיות טרף שסבל האוכלוסיה הלבנונית מעניין אותם כשלג דאשתקד, הם אפילו מפיקים הנאה סדיסטית מהסבל של המיעוטים באחרים בלבנון אותם הם שונאים שנאת מוות.
לא יהיה מנוס אלה להשמיד את לבנון לחלוטין. כולל את כל האוכלוסייה שבה. כולל לקיחת טריטוריה שלה. ולמחוק אותה מעל פני האדמה, לעד.
אם ובמידה שנראה איזה "יעוץ משפטי" ומוסריות שאיזה מפקד/מנהיג יתחיל לפלוט מגרונו. אז הוא יצטרך להסתלק באותה השנייה שהוא סיים לדבר. ולעוף לכל הרוחות.
במצב כזה חיי האזרחים חשובים מאיזה כל טיפש מוסרי ואסור לחשוב אפילו על איזה טיפת חשיבה על חיי אזרחי אוייב.
מפחיד אותי לשמוע מפקד בכיר בצבא שחושב שחיסול נאסראלה הוא ההישג שצהל צריך לשאוף אליו.
הדבר היחידי שייחשב הישג, הוא למחוק את לבנון. ולהראות לכל העולם שמי שיתעסק בעתיד באיזשהו רעיון להשמיד את ישראל, ואפילו יתחיל להתכונן לכך. יסתכן בזה שאותה מדינה תושמד ביום בהיר אחד.
לאור ההימנעות האסטרטגית של נתניהו ממהלך צבאי מכריע ( ייתכן שהוא צודק ) ישנה אופציה רצינית שאנחנו נסחפים למלחמה בתנאים יותר ויותר קשים.
אני נזכר שאחד העיתונאים של השמאל, מהיותר שפויים שביניהם, הגדיר את מצבנו לאחר הביזיון של קיץ 2006 כ"הפרוייקט הציוני בסכנה". יש בזה משהו. הדבר הזה חייב לבוא על פתרונו. מה גם אם ניקח בחשבון את ההתעצמות המטורפת של מצרים וטורקיה יש פה פוטנציאל בעייתי ביותר עבורנו
כל מערכה נגד חיזבאללה חייבת לכלול גם שיגור טילים לעבר בתי הזיקוק של האויב האירני, ראש הנחש. אם לא תגבה ממנו מחיר לא עשית כלום.
וגם לעבר ערי אירן
לפגוע בראש הנחש, תקיפת אוכלוסיה איראנית בתוככי איראן.
בהנחה שיהיה ירי מסיבי על אוכלוסיה אזרחית בתוך ישראל, אז הדבר היחיד שיקצר את המלחמה הבאה (וירתיע בהמשך) זה תקיפת אוכלוסיה איראנית בלב איראן.
זה הדבר שהביא את איראן לבקש הפסקת אש במלחמת איראן-עירק. זה הדבר היחיד שירתיע אותם.
זה מצריך הכנת חימוש מתאים ו/או הכנת תוכניות מגירה עבור יחידות מיוחדות לירי מתוך כורדיסטן העירקית או מתוך המדבר האיראני אל תוך ערי איראן.
ניתוח עלוב ולא מקצועי. גבב פוליטרוקי
האם אתה סבור שחיזבאללה אוגר 100,000 ויותר סתם בשביל הרושם?
אם לא, האם מדינת ישראל יכולה לאפשר לחיזבאללה לתקוף ראשון עם ארסנל של טילים מדויקים – חלק אולי מצויידים עם ראשי קרב בלתי קונבנציונליים ?
אם לא, לא איזו מסקנה "מקצועי" יש להסיק??
כתבה רצינית וחשובה. מקווה שייקחו המנהיגים לתשומת ליבם.
חוששני שישנה טעות תפישתית – ובגדול !!!
האיום שיש היום על ישראל איננו שונה מאיומים אחרים על מדינות אחרות. צריך לצאת מהתפישה המיושנת ולאמץ את הגישה הצפון קוריאנית שיהיה בה לא רק מסר לאיראן וחיזבאללה אלא גם למעצמות בעצמן !
ולמה אני מתכוןן ?
צריך להודיע בצורה חד משמעית שאנחנו מדינה קטנה ושאנחנו רוצים לחיות ולא למות ! ולכן בכל התקפה עלינו אנחנו נשמיד בצורה בלתי הפיכה את כל התשתיות הכלכליות החשובות של האויב. לדוגמא את תשתיות הנפט של איראן… במצב כזה המעצמות יחששו מאוד מאיבוד האינטרסים שלהם והן בעצמן יעשו ככל אשר ביכולתן ע"מ למנוע מהאויב לפתוח במלחמה כי זה יפעל מיידית לרעתן שהרי ארה"ב, רוסיה או סין לא נמצאות במזרח התיכון בגלל שהן אוהבות ערבים או יהודים… הן נמצאות ע"מ לשמר ולקדם אינטרסים כלכליים ! צריך פשוט לשקול מצעדים צבאיים עם נשק גרעיני קטלני וכו' למען יראו וייראו… ישראל לא צריכה לפחד שגם לאויב יהיה נשק כזה כי מה זה יעזור להם אם הם ישתמשו בו ובכך לשמר הרתעה ברורה שאיננה פועלת בשירות מעצמה כלשהי. זאת טעות שמנהיגי ישראל עושים היום כאשר הם משרתים אינטרסים אמריקאיים – הם צריכים לשרת את האינטרס של ישראל בלבד !!!
הניתוח במאמר הזה מפוכח ומדויק. ישראל נמצאת בסכנה קיומית חמורה גדולה בהרבה מאז מלחמת השחרור.
הדבר החשוב ביותר להבנה הוא שאיראן היא שם המשחק, לא החיזבאללה כשלעצמו. לאיראן יש אמביציות של השמדה נגד ישראל, לא פחות. האומה האיראנית מוכשרת, וההנהגה שלה (לרבות האליטות הכוחניות שבה) שטופה בחזון משיחי הרסני ובאידיאולוגיה ברורה בלתי ניתן לעקירה. כל יוזמותיה במהלך 20 השנה האחרונות הן בכיוון אחד בלבד, ולא ניתן לראות כיצד אפשר יהיה לעצור את המגמה. כל זמן שהאמביציות האיראניות חיות, ישראל בסכנה, והיא הולכת ומחמירה. לכן הפתרון הישראלי תייב לטפל בגורם האיראני.
ניתן לקדם טיפול כזה, לא פחות מאשר לפני 6 שנים, ולמעשה טוב ונכון יותר. כך – תקיפה בלבנון חייבת לכלול גם תקיפה נגד כוחות איראניים בלבנון וסוריה. באירוע מתגלגל -תגובה איראנית משמעותית חייבת להסתיים בתקיפה של מתקני גרעין איראניים מרכזיים.
בהזדמנות חגיגית זו, ישראל יכולה לחסל את הגרעין האיראני. אפשר להעלות על הדעת כמה חלופות פעולה, בהקשר הזה.
למשל: מערכה הכוללת תקיפה פיזית על מתקנים חשובים. זאת, באמצעות התקפת תק"ק וע"י הפצצה בפצצות קדח, לצורך יצירת פירים והעמקתם בסביבת המתקנים, בשלב ראשון. בשלב הבא – תבוצע השחלה של פצצות ניוטרון לצורך טחינה ויצירת גלי הלם בעומק הקרקע. לפני התקיפה באמצעות מטוסי הפצצה ובמידת הצורך גם במקביל לה, מטוסי חמקן ינטרלו את מערכות ההגנה. מטוסי הפצצה יעשו את עיקר העבודה בתווך יחסית נקי. נשורת הרדיואקטיבית העולה אל פני השטח בשיטה הזו היא מזערית, אבל ההרס מקסימלי ונקודתי.
חלופה נוספת: זיהום המערכות הממוחשבות בתשתיות הגרעיניות האיראניות באמצעות תולעים.
ניתן להשתמש בחלופה זו גם במקביל לחלופה של תקיפה פיזית.
אני מניח שישנן וריאציות וגם חלופות נוספות, שמוחות מיומנים כבר עיצבו אותן.
חלופות כאלה הן בנות ביצוע, למרות התעמולה והתבוסתנות של פוליטיקאים ואפילו אנשי בטחון מסוימים. נתניהו וברק כמעט הלכו על תקיפה ב 2012, ולא בכדי.
יש להבין שאופרציה מהסוג המתואר עשויה גם להניע מהלכים ושינויים שיחסלו את השלטון והאידיאולוגיה הקיימים באיראן כיום. אם כך יקרה, הבעיה האיראנית תיעלם לא רק מבחינה צבאית בטחונית, ולטובת שלום העולם בכללו.
יש גם לקחת בחשבון שלמהלך כזה עשויות להיות השלכות חיוביות גם בזירה של העולם מול צפון קוריאה, עם כל המשתמע מבחינת שלום העולם בכללו.
מבחינה בינ"ל – הנסיבות לפתרון הבעיה האיראנית, לרבות הגרעינית, הן הנוחות ביותר אי פעם, כשטראמפ וממשלו קיימים וגם באירופה כבר מתחילים להבין כמה ההסכם שדחפו אליו עם האיראנים הוא מסוכן לטווח הבינוני. ספק אם בעתיד הנראה לעין הנסיבות תהיינה נוחות יותר.
לכן – אין לחשוש מתגובה בינ"ל קשה מדי, כיון שהאמריקאים (המתואמים מראש עם ישראל) יבלמו זאת. הרוסים לא באמת צד בענין ולא ירצו להתנגש עם האמריקאים. בריטניה תנפיק גינוי, אבל תסתגל ואפילו תתמוך בשתיקה, ותשתף פעולה עם ארה"ב. כנ"ל גרמניה. אירופה בכללה (בעיקר מצד צרפת והסקנדינביות)- "תמחה" נמרצות, "תשקול" תגובות כלכליות קשות במסגרת "האיחוד", ואולי תשעה יחסים כלכליים מול ישראל לזמן מה, אבל רק תנשום לרווחה בשקט כשתיווכח שעולם נקי מאיומים צפון קוריאנים ואיראניים הוא עולם בטוח יותר שאפשר יהיה להמשיך להתבדר, לאכול ולשתות בו, ואפילו טוב יותר מבעבר. בסופו של דבר אירופה תירגע. לסינים אין סיבה להתעסק בדבר.
ובא לציון גואל.
סאלח למשאית.יורדים בבירות.תרגיש שם בבית.
"שום ממשלה שמעריכה כי מלחמה היא בלתי נמנעת – אף אם היא אינה חפצה בה – תהיה כה אווילית שתמתין ללא מעש עד לרגע הנוח ביותר לאויביה."
אוטו פון ביסמרק (1815–1890)
מעניין אם הקייזר חשב על מילותיו של ביסמארק שהחליט להכות ראשון בצרפת וגרר את עמו לחמישים שנה של חורבן.
הקרן את הסרט שוב פרופ' שרמן והפעם בלי מלחמת עולם, גרמניה בזכות עליונותה הכלכלית מדעית שולטת בשוק אירופאי משותף, בלי שתי מלחמות עולם, בלי השואה, אולי אפילו בלי הזוועות של סטלין….
איזה עולם משעמם היה לנו פרופ' ?
כאשר אתה מצויד בפטיש גדול, לא תמיד אתה חייב להכות בו, במיוחד עם תמצא פתרון טכנולוגי שינטרל את עדיפות אויבך.
זמן, שוק חופשי ואווירה המעודדת מחקר יסייעו לך הרבה יותר מעוד סבב של מלחמות הרתעה שיחזירו אותנו למשבצת הפתיחה.
יישר כוח