יוזמה התקפית עכשיו, לפני אינתיפאדה שלישית

ארגוני הטרור מנסים לרכב על גל הפיגועים בערי ישראל ולהבעיר את השטח. מערכת הביטחון חייבת להתעורר ולהגיב בנחישות

זירת הפיגוע בחדרה | חשבון הטוויטר של משטרת ישראל

הפיגוע הנורא בבני-ברק בשבוע שעבר מסמל את הצטרפות ארגוני הטרור הפלסטינים בתחומי יהודה ושומרון לגל הטרור הדאעשי בערי ישראל, בו פתחו מחבלים מקרב ערביי ישראל. גל הטרור שהחל עוד לפני חודש רמדאן, גבה בתוך שבוע ימים את חייהם של 11 בני-אדם והוא מאיים להסלים. ארגוני הטרור הפלסטינים מנסים לרכב על ההצלחה של הטרור הדאעשי, דבר שעלול להביא גם לסבב לחימה נוסף ברצועת עזה או לאינתיפאדה שלישית.

נראה כי המגמה של ארגוני הטרור פלסטינים ושל ארגון דאעש היא להעביר את הטרור לערים הראשיות בלב מדינת ישראל. בשלב הראשון, מערכת הביטחון הישראלית הגיבה באיחור למגמה הזו. היא הייתה צריכה לפרוס כוחות משטרה רבים וכוחות של מג"ב במרכזי הערים כדי לבלום את התפשטות גל הטרור לערים נוספות.

המפכ"ל יעקב שבתאי הורה בשבוע שעבר על העלאת כוננות המשטרה לגבוהה ביותר – רמת כוננות שלא הייתה מאז ימי מבצע 'שומר החומות'. הנחייתו של שבתאי קובעת כי המפקדות המשימתיות המחוזיות של המשטרה יעסקו מעתה בביטחון שוטף, וימקדו את רוב פעילותן בסיכול טרור, נוכחות ברחובות ואבטחת אזרחים. המפכ"ל הורה גם על תגבור של אלפי שוטרים לאבטחת מוסדות חינוך, תחנות מרכזיות ומקומות הומי אדם.

בשבוע שעבר ציינו הפלסטינים את 'יום האדמה', וגורמי הביטחון העריכו כי אין קשר ישיר בין שלושת הפיגועים בבאר שבע, חדרה ובני ברק. המחבל הפלסטיני דיא אלחמארשה, תושב העיירה יעבד באזור ג'נין שביצע את הפיגוע בבני ברק, היה פעיל פת"ח בעברו ולא הזדהה עם ארגון דאעש. גורמים בחמאס טוענים כי הפיגוע בבני ברק הוא תגובה על 'פסגת הנגב'.

גורמי הביטחון מעריכים כי המחבל קיבל את הנשק לאחר שנכנס לישראל. מהחקירה הראשונית עולה כי הוא עבד בבני ברק והכיר את האזור, וכעת מנסים לאתר מי סייע לו. ההערכה הראשונית היא כי למרות השתייכותו בעבר לארגון פת"ח הוא לא פעל בשליחות ארגון כלשהו אלא קיבל "רוח גבית" מהפיגועים בבאר שבע ובחדרה.

המשימה המיידית היא לנסות לבלום את גל הטרור. גורמי הביטחון פועלים בעיקר למנוע את הפיגוע הבא מחשש שהוא כבר נמצא בשלבי התארגנות. בשב"כ פועלים כעת במישור המודיעיני וגם במישור המבצעי כדי להגיע למעורבים נוספים או סייענים, מתוך מטרה לעצור את הפיגוע הבא ומתוך חשש לחקיינים ומפיגועי השראה.

הרמטכ"ל כוכבי הורה בשבוע שעבר על תגבור של ארבעה גדודים נוספים באזור יהודה ושומרון ובקו התפר. במקביל, שני גדודי תגבור יגיעו לאוגדת עזה מחשש להתלקחות בזירה הדרומית. בצה"ל נערכים לסדרת פעולות מבצעיות ביהודה ושומרון וסביב קו התפר.

ראש הממשלה נפתלי בנט כינס את הקבינט הביטחוני לדיון בגל הטרור החדש והשלכותיו. הקבינט דן בתגבור כוחות נוסף ביהודה ושומרון ובחן שוב את ההקלות עליהם החליטה מערכת הביטחון לקראת חג רמדאן, כמו כן עלתה הצעה לעצור מנהלית פעילי טרור שהינם אזרחים ישראלים כדי לשקם את ההרתעה.

התגובה הפלסטינית

הפלסטינים במזרח ירושלים ובכמה מקומות בשטחי הגדה חגגו את הפיגוע בבני ברק בתהלוכות, חלוקת דברי מתיקה וקריאות בשבחו של מוחמד דף, המפקד העליון של הזרוע הצבאית של חמאס שהינו המבוקש מספר אחד מבחינתה של ישראל.

לאחר לחץ של שר הביטחון בני גנץ פירסם יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס, בצעד חריג, תגובה לפיגוע בבני ברק. בהודעתו אמר כי "הרג אזרחים ישראלים ופלסטינים לא יביא אלא להידרדרות של המצב, כשכולם מעוניינים בחיזוק השגשוג, בעיקר על רקע הרמדאן והחגים היהודים והנוצרים הצפויים".

יו"ר הרש"פ הזהיר מניצול האירוע הזה כדי "להצדיק תקיפה של פלסטינים על-ידי מתנחלים", והוסיף כי "מעגל האלימות רק מוכיח ששלום קבוע, מקיף וצודק הוא הדרך הקצרה והנכונה ביותר לספק ביטחון ויציבות לעמים הפלסטיני והישראלי, וכן לעמי האזור".

ארגוני הטרור הפלסטינים ברצועת עזה בירכו על הפיגוע ושבחו אותו. חאזם קאסם, דובר חמאס, אמר כי "הגינוי של יו"ר הרש"פ הוא נגד האינטרסים הפלסטינים והוא משרת את הנרטיב היהודי ונותן מחסה לפשעיו נגד העם הפלסטיני בהתנגדותו לכיבוש הציוני". הוא בירך על הפיגוע "ההירואי".

לאן פני הדברים?

ישראל נמצאת במצב חירום ועוברת את אחד מגלי הטרור החמורים ביותר בשנים האחרונות. היא מתמודדת בו זמנית עם פיגועי טרור של ערביי ישראל ושל מחבלים משטחי הגדה. מערכת הביטחון נערכה לקראת טרור במהלך חודש רמדאן אך הופתעה מפיגועי טרור בערים הראשיות בישראל עוד לפני "יום האדמה" ותחילת צום רמדאן.

השב"כ כשל בחשיפת ההתארגנות החבלנית של דאעש באום אל פחם ולא ביצע מעצרי מנע של עשרות מחבלי דאעש משוחררים בקרב ערביי ישראל. מערכת הביטחון לא יישמה כראוי את לקחי מבצע 'שומר החומות', היא לא הקימה משמר לאומי והטיפול בתופעת הנשק הבלתי-חוקי במגזר הערבי מתנהל באיטיות. המגזר הערבי בישראל מוצף בעשרות אלפי כלי נשק בלתי-חוקי שעלולים לשמש לפיגועים.

ארגוני הטרור הפלסטינים דוחפים לאינתיפאדה שלישית במזרח ירושלים ושטחי הגדה שתלווה בגיבוי של ירי רקטות מרצועת עזה. אחת מהמטרות שלה היא להפיל את שלטון הרש"פ. למרות שאין קשר ישיר בין שלושת הפיגועים הם מהווים מודל לחיקוי ותחילתו של גל שצפוי להתגבר למרות הכוננות הגבוהה של גורמי הביטחון. מערכת ההסתה האסלאמית המשומנת ברשתות החברתיות מזינה את הפיגועים ומחברת בין ארגוני הטרור נגד ישראל.

ישראל חייבת להגן על עצמה, לקחת את היוזמה לידיה ולעבור להתקפה על ארגוני הטרור. ובמקרה הצורך – לצאת למבצע 'חומת מגן 2' בישראל עצמה, בשטחי הגדה ובגבול רצועת עזה.


יוני בן מנחם הוא מזרחן וחוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה. הטור התפרסם לראשונה באתר המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה.

מאמרים נוספים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *