כאן ועכשיו: די לחגיגת הבזבוז בתאגיד

סכום העתק שהושקע בסדרת התחקירים של גיא רולניק חורג מכל היגיון, בוודאי בזמן מלחמה וקיצוץ נדרש

צילום מסך מתוך youtube, כאן11

על פי חשיפה של נבו טרבלסי ב'גלובס' אמש (ראשון), עלות כל פרק בסדרת התחקירים החדשה של גיא רולניק בתאיגד עומדת סביב 600 אלף ש"ח. לפי המדווח, סכום זה נחשב לגבוה פי שניים מן העלות המקובלת של פרק סטנדרטי בתוכנית תחקירים, ויתכן אף שגבוה יותר מעלות פרק בתוכנית 'עובדה' הנחשבת ליקרה במיוחד. על פי גורמים המובאים בכתבה, מדובר בעלות "גבוהה במיוחד לתוכנית בסדר גודל כזה ביחס למקובל בשוק".

כיצד אם כן הגיעו בתאגיד לסכום המופרז הזה, בסך הכל 3.5 מיליון ש"ח לסדרה בת שישה פרקים? על פי המוסבר ב'גלובס', ההפקה עברה מספר גלגולים ותוכננה לעלות לשידור לפני ה-7.10, ובתאגיד טוענים כי "בעקבות המלחמה צולמה בחלקים נרחבים מחדש, נערכה שוב ועברה את ההתאמות התקציביות והתוכניות הנדרשות נוכח האירועים".

אם כבר, בעת מלחמה וחירום, כאשר המגזר הציבורי כולו נדרש לקיצוצים, מן הראוי היה שבתאגיד היו מחשבים מסלול מחדש ומנסים להפחית את עלויות ההפקה, לא לנפח אותן על חשבון הציבור. כך הרי בתאגיד עצמו מספרים לנו שצריך לעשות. אך במקום זאת, כאשר הדבר נוגע לבזבוז תקציב התאגיד, מסתבר כי הוא בוחר לפזר כספים ללא אבחנה וללא מטרה.

ההשתוללות התקציבית הזו צבועה עוד כאשר מדובר בסדרה מבית היוצר של גיא רולניק, ממייסדי עתון 'דה מרקר' ובכיר בקבוצת 'הארץ' שבנה למעשה קריירה על קריאות לצמצום ההוצאה הציבורית. כפי שציין עמית סגל בסדרת ציוצים אמש, מדובר בעיתון שקורא כמעט מדי יום לקיצוץ בתקציבי הממשלה בזמן מלחמה, אך קריאות אלו "נעצרות כשזה נוגע לעצמו". עוד הביא סגל קטע מכתבה מלפני מספר שנים ב'דה מרקר' שהלינה על עלויות הפרקים בתאגיד ותהה האם יכתבו כעת דברים דומים.

גם רולניק עצמו נהג לקורא לקיצוצים נרחבים בתקציב, כמו למשל במניפסט שפרסם ב'הארץ' השואל בכותרתו "איפה מתחילים לקצץ", ומשיב למשל: "הממשלה צריכה לחתוך את מספר השרים וסגני השרים", "לחתוך את ההוצאות של כל לשכות הבכירים בסקטור הציבורי ב-20%", "חיתוך מדורג בשכר של כל בעלי המשכורות הגבוהות בסקטור הציבורי המורחב", ועוד.

רולניק מציע גם לחתוך בתקציב חברי הכנסת, משום שרק כאשר "ירגישו על בשרם את הקיצוצים – הם יבינו את מצב המשק ויתחילו לקבל החלטות יותר אחראיות". לדבריו, "התרומה הגדולה של כל הצעדים האלה לא תהיה רק מאות מיליוני הדולרים שהם יחסכו לתקציב המדינה; מהלכים אכזריים אלה הכרחיים כדי לנסות ולשקם את האמון של הציבור בנבחריו ולגייס תמיכה לתכניות החירום".

עוד ידוע רולניק בהתנגדותו הקולנית לממשלה המכהנת, ובין היתר היה פעיל מאוד במסגרת המחאה נגד הרפורמה המשפטית בה נשא שלל נאומים לוחמניים. רק לאחרונה טען מעל דפי 'דה מרקר' כי "אסור לחכות" עם חידוש המחאה גם לאחר פרוץ המלחמה, ולכן "היא חייבת להתחיל כבר מחר בבוקר". מסתבר שלקבל כסף רב מהמדינה אין לו בעיה כלל, גם במצב המשק הנוכחי.

למען הסר ספק, באופן אישי אני מצטרף לקריאה לקיצוץ כולל בהוצאות הממשלה ובוודאי בעת הזו, אך קיצוץ זה צריך לכלול גם את התאגיד, של-800 מיליון השקלים שהוא מבזבז מדי שנה בוודאי ניתן למצוא שימוש טוב יותר מאשר עוד מחזור של אותו שטיק אותו רולניק מריץ כבר שנים.

לצביעות כזו די התרגלנו לצערנו, אך הטענה העיקרית כאן מופנית פעם נוספת לנבחרי הציבור. שבענו מהבטחות על גבי הבטחות של ממשלות ימין, החל מרפורמות נחוצות בשידור הציבורי ועד לצמצומו או סגירתו. עם הזמן הולך ומתברר, בדיוק כפי שרבים הזהירו מראש, שהתאגיד ודומיו הם לא יותר מעוד אפשרות לחברי הברנז'ה לחלק כספי ציבור לקולגות, מיעוט שמאל שמשתיק בשמחה כל קול אחר ומגרד את תחתית טבלאות הרייטינג. התאגיד כבר חסר תקנה אבל את השתוללות הכספים הזו אפשר וצריך לעצור, בטח עכשיו. הגיע הזמן שהמחוקקים יפסיקו לפחד ויתחילו לעבוד בשבילנו.

מאמרים נוספים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

9 תגובות למאמר

  1. א.כל זה בלי להתייחס לנושא התחקירים המדוברים. למה נראה לי שהנושא שלהם הוא רק תירוץ לקידום אג׳נדה מסוימת?
    ב.אם אכן היה צורך בתקציב כל כך נרחב, מה בער לתאגיד? אפשר לחכות לאחרי המלחמה עם הצילומים מחדש והעריכה!
    ג.התאגיד אולי (נניח) לא ניתן לסגירה כרגע. אבל כמו גופים רבים אחרים(לדוגמה כל מה שכפוף למשרדי התרבות, תיירות ודתות וחלק גדול מהתחבורה) בהחלט אינו חיוני. מדוע שלא יסגרו אותו זמנית ויוציאו את כל עובדיו לחל״ת?

  2. עוד ערוץ "ממלכתי" ממומן מתקציב המדינה ובפועל מדברר את השמאל 24/7 עם כתבות, תכניות ותחקירים "מקצועיים". – לסגור לאלתר!!!

  3. רק בערוץ הממלכתי משודרים תחקירים שגופים מסחריים לא כדאי להם להפיקם. יש מקום לחיסכון אך יש לשמור על ערוץ ממלכתי שאינו כפוף לשיקולי רייטינג.

    1. אה אוקיי.
      אז למה הוא כפוף? רייטינג לא מעניין אותו, תקציב זה לא בעיה (האזרחים יממנו)..
      נשמע כמו צעצוע של מקורבים ותו לא

  4. וזה עוד לפני שהתחלנו לדבר על הנושא שהוא בחר לתקוף שזה הרשתות החברתיות.
    שהם כמובן המתחרים העיקריים והמאיימים הגדולים ביותר על התקשורת הממוסדת והמיושנת.
    לכאורה הוא כאילו יוצר רושם שמארק צוקרברג ואיילון מאסק מרוויחים ישירות מהטבח בנגב המערבי.
    האם הוא רומז שזה אינטרס שלהם או משהו כזה? ואם לא היו רשתות חברתיות אז הטבח לא היה מתרחש?

    1. אולי כדאי שתצפה שנית: התאגידים מרוויחים מהתנועה בהם (=פרסומות), והאלגוריתמים שלהם גורמים לתנועה זו ע"י ריבוי ריב ומדון. את זה לא יראו בערוצים המסחריים, כמו גם כתבות על תאגידים המשתלטים על שטחי ציבור, או מנצלים כוח מונופולי. ולחש וו ב שהרשתות הן מתחרה לעיתונאות רצינית… זו טעות יסודית, הנובעת, בחלקה, מקיום עתונאות-לכאורה, בלתי אמינה ולא מבוססת אלא על שמועות (ראה ה"ידיעה" שהפיצה ח"כ גוטליב לאחרונה).

  5. הם פותחים פה ג'ורה על קרעי…בלי בושה.. .ומבזבזים
    כס9ים על סדרות ..שאחרים יכולים לעשות במחצית
    הסכום לא פחות מעניין…בןשה,בושה,בושה..
    איפה הכתבים והכתבות שיעשו …כנס חירום להתלונן
    נגד קרעי…לכאורה

  6. טמטום לא למכור את התאגיד .
    שיהיה כמו שאר הערוצים .
    שהמדינה תרוויח ממנו מיסים ולא תפסיד עליו מאות מליונים.
    אין שום הגיון ורק פחד דמיוני ממשיך את האבסורד.

  7. אין סוף לצביעות השחיתות רדיפת בצע כבוד אין סוף כל המסכות והסרחון והרקבון נחשף כל הבצלם ועוזריהם הארץ דה מרקר אחים לנשק שוברי שתיקה אונר"א והאום גם בתחפושת של למען …. 600000 לפרק והם עם עין צרה על תקציבים לחרדים שונאים מתנחלים קוראים להם מתחנבלים אין סוף לצביעות וכולם האנשים הנאורים הבורות הנאורה יפיי הנפש עם דגל השלום שלהם המתנפנף מקושרים לבגץ חזק חזק בשלשלאות וקוראים לדיקטטורה הזו דמוקרטיה