כישלון ההרתעה של ביידן

ניסיון אמריקני למנוע תגובה ישראלית יעודד את איראן להגביר את התקפותיה ויקרב הסלמה אזורית

Official White House Photo by Adam Schultz

בלילה שבין שבת לראשון, משטר האייתוללות פתח בהתקפה נרחבת וחסרת תקדים נגד ישראל, כאשר שיגר לעברה יותר מ-300 כטב"מים, טילי שיוט וטילים בליסטיים. זו הייתה הפעם הראשונה בה איראן תוקפת את ישראל משטחה שלה, תוך סיוע משליחיה בלבנון סוריה ותימן.

הודות לתגובה ישראלית-אמריקנית משותפת (יחד עם ירדן ובנות-ברית נוספות), כמעט כל הטילים האיראנים יורטו. פגיעות מינימליות נרשמו בבסיס חיל האוויר בדרום ולמרבה הצער ילדה בת שבע תושבת הפזורה הבדואית נפצעה קשה. בהתחשב בכמות כלי הנשק אשר שוגרו לעבר ישראל, מדובר ככל הנראה בהישג הגנתי מוצלח.

האיראנים טענו כי המתקפה הגיעה בתגובה לתקיפת בכירי משמרות המהפכה בדמשק לפני כשבועיים, בה חוסל גם מוחמד רזא זאהדי, מפקד בכיר בכוח קודס שהיה מעורב בין היתר במתקפת רחפנים בירדן בה נהרגו שלושה חיילים אמריקנים.

הנשיא ביידן עשה את הדבר הנכון כאשר פרס כוחות אמריקנים לסיוע במגננה הישראלית, אך האמת היא שלא היינו מגיעים למצב כזה אלמלא מדיניותו המכילה כלפי איראן, לצד נזיפותיו התכופות בישראל בחודשים האחרונים. במבט רחוק יותר, ניתן לעקוב אחרי מקורות התוקפנות האיראנית עד לבוס הקודם של ביידן.

במרדף המתמשך אותו ניהל אחרי הסכם גרעין עם איראן, ממשל אובמה שאף לעצב מחדש את המזרח התיכון סביב מערכת יחסים משופרת עם איראן תוך התרחקות מישראל. בדרך להסכם המופקר, אובמה התעלם בנוחות מן הפעילות התוקפנית של איראן ברחבי העולם, תמיכתה בטרור וערעור האזור באמצעות שלל שליחים. ההסכם שנחתם לבסוף אפשר לאיראנים לקבל עשרות מיליארדים באמצעות הסרת סנקציות והגדיל עוד יותר את איום האייתוללות באזור, תוך שהוא משמר את שאיפותיהם הגרעיניות.

הנשיא טראמפ החליט בהמשך לסגת מן ההסכם ולבסס מחדש את ההרתעה האמריקנית נגד איראן, בין היתר באמצעות חיסול קאסם סולימאני, אך ביידן ואנשיו (רבים מהם אחראים לכישלון מדיניות אובמה) ביקשו להחיות את ההסכם, ניסו להמעיט בחומרת הפעולות מבית טהרן ולהזרים שוב מיליארדים לכיסיה.

בתוך שבועות מכניסתו לבית הלבן, ביידן הסיר את החות'ים בתימן מרשימת ארגוני הטרור, ובהמשך אפשר לסנקציות האו"ם נגד תוכנית הטילים והרחפנים האיראנית לפקוע מבלי שיוארכו לתקופה נוספת. אלו בדיוק כלי הנשק אשר שימשו במתקפה נגד ישראל, ונמצאים גם בשימוש רוסי נגד אוקראינה מזה זמן רב.

מאז ה-7.10, בכל פעם בה ביידן נשאל לגבי האפשרות של התערבות איראנית במלחמה, הוא השיב בפשטות " אַל", מבלי להסביר מה יקרה אם אכן האיראנים יברחו לעשות זאת. למרבה הצער, המסר אותו מקבלים בטהרן מוושינגטון הוא מסר של חולשה. במשך חודשים, איראן ושליחיה תקפו נכסים אמריקנים במזרח התיכון והטרידו ספינות מסחר בים האדום. מלבד כמה פעולות תגמול סמליות, ביידן הגיב בשקט יחסי.

לכך יש להוסיף כאמור את הגישה האמריקנית כלפי ישראל בחודשים האחרונים. במספר הזדמנויות, ביידן הגדיר את התגובה הישראלית למתקפת חמאס כ"מוגזמת" ואת התקפותיה בעזה כ"חסרות הבחנה". הוא ציטט ללא שום ביקורת את מספרי האבדות אותם מפיץ חמאס עצמו והזהיר את ישראל מפני כניסה לרפיח וחיסול שאריות חמאס שם, תוך שהוא מאיים להפסיק את הסיוע האמריקני במקרה כזה. במקביל ניסה הבית הלבן ללחוץ על ישראל לבצע עוד ויתורים ולהגיע להפסקת אש, בזמן שחמאס דחה למעשה כל הצעה שהייתה על השולחן ומסרב לספק כל פרטים על מצב החטופים שנותרו בעזה.

פעולות אלה מצד ביידן שלחו מסר ברור לטהרן: ארה"ב נטשה את ישראל וכעת האיראנים חופשיים להוציא לפועל מתקפה ישירה נגדה, צעד ממנו נמנעו במשך יותר מארבעה עשורים. ביידן הזהיר "אל תעשו" ואיראן עשתה בדיוק את זה.

אז מה עכשיו? בשיחה עם ראש הממשלה נתניהו, ביידן הזכיר שוב את המחויבות האמריקנית לביטחון ישראל ושיבח את התגובה המשותפת בבלימת המתקפה, אך הנשיא לא סיפק שום תמיכה פומבית לתגובה ישראלית. בשורת הדלפות ארוכה נטען כי ארה"ב לא תשתתף בתגובה נגד איראן, ובאחרות נטען כי היא תתנגד לה נחרצות. אתר Axios דיווח כי ביידן ניסה לשכנע את נתניהו לראות בהדיפת מתקפת הטילים "ניצחון" ובכך לסגור את הסיפור. אך גם ארה"ב אכך מתנגד לתגובה ישראלית, לא ברור מדוע ביידן מערים בפניה קשיים כפי שעשה סביב שאלת רפיח.

מבחינה מוסרית, כל ניסיון אמריקני לשבש את התגובה הישראלית נגד איראן יהיה מביש; מבחינה אסטרטגית זוהי איוולת. לאחר חודשים של מתקפות דרך שליחים, איראן שיגרה מאות טילים וכלי טיס לעבר ישראל, שיתקה את המדינה לשעות ארוכות ופגעה בכלכלתה ובחוסנה, ונכשלה רק בשל מאמץ צבאי וטכנולוגי אדיר.

הודות למדיניות בה נקטו ממשלי אובמה וביידן, איראן נמצאת כעת קרוב יותר להגשמת שאיפתה לחיסול ישראל, ומחזיקה בארסנל טילים נרחב בדיוק לשם כך. אם איראן לא תיבלם כעת, בסופו של דבר טילים עשויים להיות גרעיניים. אף מדינה אינה יכולה להתקיים במצב בו מדינה אחרת הנשבעת להשמידה מאיימת עליה באופן כזה, תוך שהיא ממשיכה לקוות שההגנה המוצלחת תימשך לנצח.

לאחר חודשים בהם האייתוללות מזלזלים בפומבי בכל אזהרות הנשיא, כל פעולה בה ינקוט ביידן כדי למנוע מישראל את מה שהיא חייבת לעשות רק תעודד את איראן להגביר את התקפותיה ותקרב את ההסלמה האזורית ממנה ביידן ניסה כל כך להימנע. במקום זאת, ישראל צריכה לקבל תמיכה אמריקנית בלתי מתפשרת לתגובה הרסנית נגד טהרן.


גרסה מלאה של הטור התפרסמה באתר נשיונל רוויו.

מאמרים נוספים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

1 תגובות למאמר

  1. הגדרה: ״כישלון הוא מצב שבו לא הושגה מטרה מסוימת של אדם או של קבוצת אנשים.״
    ומה אם המטרה של ביידן היא לא ״הרתעה של אוייבי ישראל״ אלא ״השמדת ישראל״? אם מניחים שהמטרה הלא מוצהרת אבל האמיתית היא השמדת ישראל, אז הכל נהיה ברור.