מילואימניק יהודי שחולם על קרקע במחיר סביר? המציאות מעולם לא הייתה רחוקה יותר
לרגל יום העצמאות שעבר רשות מקרקעי ישראל ומשרד השיכון יצאו בקמפיין נרחב על שיווק מגרשים בהנחות למשרתי המילואים. ״הגנתם על הבית – עכשיו מגיע לכם לבנות אותו!״ הכריזה מודעה ענקית שפורסמה בעיתונות הארצית. במקביל פרסמה רמ״י שורה של הודעות על כוונה לצאת במכרזים במגוון אזורים ויישובים ברחבי הארץ, שרבים מהם עלו לאתר באותו יום, 30.4.2025.
הפרסום הזה היה ניסיון של משרד השיכון בראשות גולדקנוף דאז ורשות מקרקעי ישראל בראשות ינקי קווינט, לעמוד בהבטחות של ראש הממשלה נתניהו להעניק למשרתי המילואים מגרשים לבניה בפריפריה ״כמעט בחינם״. אך המציאות שונה לגמרי.
כבר בזמן אמת היה ברור שחלק גדול מהמכרזים המדוברים אינם אלא אחיזת עיניים. כפי שפרסמתי כבר אז, דובר על מחזור של מכרזים ישנים, אריזה מחדש של אחרים, ושורה ארוכה של הבטחות למכרזים שמעולם לא יצאו אל הפועל.
כעת, שנה אחרי, רצוי לבחון היכן הדברים עומדים. בימים האחרונים בדקנו שוב את רשימת המכרזים שפורסמה בשנה שעברה, ובחנו את הסטטוס שלהם. הממצאים מטרידים ביותר. מדובר בכ-75 מכרזים שהופיעו ברשימה שפרסמה רמ״י, וגרסה שלה מופיעה עדיין באתר הרשות.
ראשית, רבים מכלל המכרזים שמסתכמים למאות יחידות דיור בוטלו. באתר רמ״י לא מופיעים נימוקים. אלא ניסוח לקוני ובדרך כלל אחיד: ״רשות מקרקעי ישראל ומשרד הבינוי והשיכון מודיעים בזאת על ביטול המכרז הנדון״. מדובר במגרשים בצפת, באר שבע, מטה יהודה, לכיש, באר טוביה ועוד. מכרז גדול במיוחד – בהיקף של 200 יחידות דיור שחלקם נועדו למשרתי המילואים – בוטל בהינף קולמוס. ובמקרה בולט אחר, ביישוב קציר שבוואדי ערה, פורסם תחילה מכרז ענק בהיקף של 300 מגרשים כ״מכרז סגור לנכי צה"ל ולחיילי מילואים״ במחיר לכאורה אטרקטיבי של 420,000 ש״ח. אך העוקץ הופיע בעלויות הפיתוח האסטרונומיות – 800,000 ש״ח. סה״כ 1.2 מיליון ש״ח, לפני מע״מ, עבור מגרש בליבו של וואדי ערה מוקף ביישובים ערביים. שערוריה שאין כדוגמתה. במקרה הזה רמ״י גם פעלה בניגוד לחוק והמכרז כולו נתקע.
לצד המכרזים המבוטלים, יש רשימה ארוכה של מכרזים שמעולם לא יצאו לפועל. מדובר במקרים שבהם פורסמה באתר הודעה על כוונה לצאת במכרז, אך חוברת המכרז שלהם לא פורסמה. חוברת המכרז היא הדבר היחיד הקובע. זהו תיק המסמכים שמכיל את הפרטים, המחירים, תנאי ההתקשרות, דרישות הסף והחוזים הרלוונטיים למכרז, שבלעדיהם אי אפשר לגשת למכרז. ספרנו למעלה מ-40 מקרים שכוללים כ-350 יחידות דיור בהם כל שמופיע הוא שוב ושוב הודעות על ״דחיית מועדים״. מדובר למעשה במכרזים פיקטיביים שמתפרסמים כביכול כ״מכרזים״ באתר, אך אין מאחורי הכותרת הזו שום תוכן. רמ״י-בלוף על מלא.
גם כאן מדובר בשורה ארוכה של ערים ויישובים בכל רחבי הארץ: טבריה, קצרין, אופקים, אילת, פרדס חנה, יבנה, כפר סבא, משמר איילון ועוד רבים.
ועכשיו לחדשות הטובות. כ-20 מהמכרזים אכן יצאו לדרך. מדובר בכמה מאות יחידות דיור שבהם פורסמה חוברת מכרז, והציבור הרחב יכול לגשת. אלא שכאן מסתיימות החדשות הטובות. כשצוללים לפרטים מתגלה הבלוף. למעט מספר מקרים חריגים, ברבים מהמכרזים שפורסמו עם ״הנחות״ כביכול, המגרשים נמכרים במחירים גבוהים מאוד, הרחק מהישג ידם של זוגות צעירים ומשרתי מילואים. שימו לב.
ברמת ישי פורסמו 29 מגרשים בגודל 360 מ״ר, במחיר של 1.9 מיליון ש״ח; במושב דור פורסמו 40 מגרשים של 500 מ״ר בעלות של כ-4.5 מיליון ש״ח; באבן ספיר שני מגרשים בעלות של כ-2.5 מיליון ש״ח; ובשורה של מושבים אחרים באזור השפלה מגרשים בעלויות של 1.5-1.7 מיליון ש״ח. כל המחירים כוללים פיתוח ולפני מע״מ והיטלים נוספים.
נחמד שמעניקים ״הנחות״ על מגרשים יקרים באזורי ביקוש, אך ביחס למחירים הללו גם הנחה של חצי מיליון ש״ח, היא טיפה בים. אבל זה עוד כלום. המסה הגדולה גם היא מאכזבת ביותר. בבאר שבע יצא מכרז ל-150 מגרשים במחיר של 300,000 ש״ח. לכאורה מציאה פנטסטית. אבל על ההנחה היפה במחיר המגרש ״מפצה״ רמ״י בעלויות פיתוח גבוהות – 800,000 ש״ח. סה״כ כ-1.3 מיליון ש״ח לחצי דונם בבאר שבע. תופעה דומה ביישוב הקהילתי כרמית שבנגב. מחירי המגרש הנמוכים (350,000 ש״ח) יחד עם עלויות הפיתוח (750,000) מגיעים למעל מיליון ש״ח.
הלאה. בשדרות ובאופקים אפשר לרכוש מגרשים של 400-500 מ״ר במחירים של כ-750,000 ש״ח. ובראש פינה תוכלו לרכוש בית על מגרש דו משפחתי (400 מ״ר לכל משפחה), בכ-950,000 ש״ח.
במילים אחרות, רבות מיחידות הדיור ״בהנחה״ שרמ״י פרסמה, הם עדיין במחירים גבוהים מאוד. ותזכרו – מדובר בעלויות הקרקע בלבד (לפני מע״מ, כזכור), ועל זה יש להוסיף עוד את עלויות הבנייה עצמה.
רק במקרים ספורים ניתן למצוא מגרשים במחירים סבירים. המיקום האטרקטיבי ביותר הוא ברמת טראמפ בצפון רמת הגולן, שמוגדר כאזור עדיפות לאומית א, שם תוכלו באמת לקבל מגרש של 400-450 מ״ר בחינם, ולשלם רק כ-150,000 ש״ח עלויות פיתוח. עסקת חלומות אמיתית.
בבית שאן תוכלו למצוא מגרשים של 450 מ״ר בעלות כוללת של כ-450,000 ש״ח. וביישוב החדש חירן שבנגב, שנמצא כעת בשלבי פיתוח ועבודות עפר, יש מכרזים על מגרשים בגודל 350 מ״ר בעלות של פחות מחצי מיליון.
אלו העסקאות האטרקטיביות היחידות שנמצאו ברשימה כולה.
עד כמה מדובר בבדיחה אפשר ללמוד מהשוואה למגזר הערבי, שם רמ״י יודעים לתת מגרשים בעלויות פיתוח מסובסדות בהיקפים רחבים. קחו למשל את הכפר טובא זנגריה, שממנו יוצאות רבות מכנופיות הפשע המאורגן בצפון. שם המדינה שיווקה מגרשים עם סבסוד של כ-50 אחוז מעלויות הפיתוח. או את הכפר הדרוזי בית ג׳אן, בו מגרשים של כ-350 מ״ר נמכרו בעלות של 75,000 ש״ח (!), ועלויות הפיתוח שלהם סובסדו לחיילים בשיעור מדהים של 90 אחוז. כך למשל, מגרש שעלויות הפיתוח שלו עמדו על 828,000 ש״ח, סובסד בלא פחות מ-745,000 ש״ח. כך שחייל בן המקום יכול לקנות מגרש בעלות כוללת של כ-220,000 ש״ח. ומקרים כאלו יש המון, גם למגזר החרדי.
כשהמדינה רוצה לסבסד ולהוזיל עלויות מגרשים, היא יודעת לעשות את זה בצורה יפה מאוד. מדוע לא לסבסד עלויות למשרתי המילואים היהודים? מדוע לא להוזיל את עלויות המגרשים ביישובי הפריפריה ובדרום? מדוע דמו של המשרת היהודי שווה פחות מהלא-משרת הערבי?
אבל את רשות מקרקעי ישראל ומשרד השיכון כל זה לא מעניין. את ההנחות הם ימשיכו לתת למגזרים אחרים.



ושוב נשאלת שאלת מיליון הדולר:
איפה נבחרי הציבור שלנו?
נרדמים על האף ומשתדרגים אישית מבחירות לבחירות.
צריך ללחוץ לחייב אותם להגיש דו"ח מפורט על הפעילויות שלהם בקדנציה הנוכחית ולפי זה להחליט על דרכם הפוליטית העתידית.
האם יכול להיות שבעלי הון שמושקעים בדירות משפיעים על ההחלטות כדי שמחירי הדירות שלהם לא ירדו?