"גורמים בכירים במשטרה תפרו תיק לרפ"ק צ'"

עו"ד חי בר-אל שהיה פרקליטה של הקצינה המתלוננת נגד ניצב ריטמן אומר בעקבות הדיווחים על ביטול האישומים נגדה: "ניסו להפחיד ולהשתיק אותה אבל האמת תנצח"

"חצו את כל הקווים". המפכ"ל לשעבר אלשיך והניצבים ריטמן ויצחקי | משטרת ישראל, צילום מסך

"בכירים במשטרה ניסו לתפור לרפ"ק צ' תיק שקרי, ואני לא מתפלא שכל ההאשמות נגדה נופלות כעת", כך אומר ל'מידה' עו"ד חי בראל, יו"ר עמותת 'עוגן' המגינה על חושפי שחיתויות ומי שהיה פרקליטה של צ' בחלק מן ההליך המשמעתי במשטרה, בעקבות הדיווחים מסוף השבוע על סגירת התיק נגדה ונגד תנ"צ גיא ניר. לדברי עו"ד בראל, לא מדובר בהפתעה בכלל: "היה לי ברור מההתחלה שמדובר בתיק תפור והזוי שאין בו שום דבר, והוא היה צפוי להתפרק במוקדם או במאוחר".

הפרשה הסבוכה החלה כאשר צ’, אשר שירתה בעבר תחת ניצב רוני ריטמן, הגישה נגדו תלונה על כך שנניסה לתקוף אותה פיזית ומילולית במספר הזדמנויות. לפני כארבע שנים המליץ היועמ”ש וינשטיין לא להגיש כתב אישום נגד ריטמן בשל הזמן שחלף ממועד התקריות. בחודש מאי 2016 עתרה צ’ לבג”ץ נגד המפכ"ל דאז אלשיך בדרישה שיפטר את ריטמן, שפרש בסופו של דבר משורות המשטרה באפריל בשנה שעברה. במשך רוב אותו הזמן התנהל נגד צ' עצמה ונגד מפקדה תנ"צ גיא ניר הליך משמעתי בבית-הדין של המשטרה, שכאמור הגיע כעת לסופו ללא אישומים נגדם.

עו"ד בראל, אותו החליף בהמשך עו"ד ז'ק חן בייצוג בבית-הדין המשמעתי, מספר כי רק לאחר שהוגשה תביעת דיבה נגד המפכ"ל לשעבר-אלשיך שקרא ל-צ' "עבריינית", "פתאום החליטו להגיש נגדה את האישומים שכולם התבססו על שטויות". לדבריו, "הם טענו למשל שהיא לא החתימה שעון נוכחות למרות שהתפקיד שלה בכלל לא דורש את זה, או שהיא דיברה לא יפה בטלפון לקצינה אחרת, מה שאחר כך התברר כמקרה הפוך לגמרי. השטויות האלו אילצו את צ' להתגונן כל הזמן ולמעשה ניטרלו אותה ואת המפקד שלה תנ"צ גיא ניר".

מה הייתה המטרה של הרדיפה האישית הזאת?

"כל המטרה של האישומים המשמעתיים האלו שהומצאו יש מאין לא הייתה להעניש על עבירה כלשהיא, אלא לשים את צ' בעמדת התגוננות. זו שיטה שאני רואה אותה ברשויות המקומיות וגם בשירות המדינה, כאשר גורמים בכירים מנצלים את ההליכים של בית הדין המשמעתי כדי להפחיד ולהשתיק עובדים שמתלוננים על כשלים או שחיתויות. העובדה שזה קורה גם במשטרת ישראל, שהיא הגוף שאמון על אכיפת החוק – זה מצמרר ומחלחל".

אתה יכול לספר קצת מה עבר על צ' במשך כל השנים האלה?

"אחרי שהיא עברה את התקיפה המינית מצד ניצב ריטמן והמשטרה כולה התגייסה כדי להגן דווקא עליו, כל חייה סבבו סביב הפרשה. היא נאלצה להילחם לבדה מול כל המערכת כדי שריטמן לא ימשיך בתפקידו וזה קרה אחרי עתירות ודיונים ארוכים בבג"ץ, אבל ההחלטה הראשונה של רוני אלשיך כאשר נכנס לתפקיד המפכ"ל הייתה להחזיר את ריטמן לעמוד בראש יחידת 'להב'. אני זוכר ציטוטים אז של קצינים בכירים שאומרים שהמפכ"ל החדש הוא "גבר". אלשיך פשוט סירב למלא את פסיקת בג"ץ ורק אחרי שהגשנו בקשה לביזיון בית המשפט ריטמן נאלץ לפרוש מהמשטרה, אבל המפכ"ל המשיך לספר בכל מקום שהוא לא מאמין ל-צ' ותומך דווקא במי שתקף אותה. זאת התרבות הארגונית הנוראית שקיימת במשטרה, וזו רמת המוסר שרוני אלשיך הביא איתו כמפכ"ל".

אז איך תיק הדגל של המשטרה נגד צ' נסגר ככה לפתע אחרי כמעט ארבע שנים?

"הוא נסגר כי לא היה בו כלום מלכתחילה והוא נועד לשרת מטרה אחת בלבד: לעזור לרוני ריטמן, שבעצמו היה אז תחת חקירת מח"ש, להציג את המתלוננת נגדו כלא אמינה, ובשביל הזה המשטרה הייתה מוכנה לחצות את כל הקווים ולהעביר אותה שבעה מדורי גיהינום. גם העבודה של ניצב דוד ביתן כקצין הבודק בפרשה הייתה שערורייתית. הוא היה מגיע לבתים של אנשים בשעות-לא-שעות ושואל אותם לגבי שמועות על רומן בינה לבין המפקד שלה, ואחרי שלא הצליחו עם זה אז פנו להליך המשמעתי ההזוי. זאת הייתה פשוט בושה וחרפה. אני כבר לא מדבר על ההתנכלות האישית אלא על הרמה הנמוכה – לא עניין אותם שום דבר, רק לתפור תיק".

ובמשך רוב הזמן הזה ניצב רוני ריטמן המשיך לנהל חקירות רגישות

עו"ד חי בר-אל | צילום מסך

"בתקופה שבה ריטמן נחקר במח"ש, עורכי הדין שלו שלחו מכתב ליועץ המשפטי לממשלה וטענן שבגלל שהוא מנהל חקירות נגד אנשי ציבור אז מחפשים את ראשו. ריטמן הוביל אז את החקירה בפרשת המעונות והוא הסביר שמנסים להדביק לו הטרדה מינית כדי להפסיק חקירות של שחיתות, מה שכמובן היה שקר מוחלט שנועד רק כדי להסיט את האש ממנו. איך אתה יכול לטעון שראש הממשלה או אנשים מטעמו יזמו את החקירה נגדך, ועדיין להמשיך לעמוד בראש הצוות שחוקר את ראש הממשלה, תוך גיבוי מהמפכ"ל? זאת התנהלות פסולה שגורמת להרבה אנשים לשאול מה קורה במשטרה, בלי קשר לימין או שמאל. כשמדברים על ירידת אמון הציבור במערכות אכיפת החוק זה נובע בדיוק מהדברים האלה – כמו שראינו בלחצים שהופעלו על עדי מדינה או כמו בסיפור החדירה לטלפונים של יועצי ראש הממשלה".

בימים אלה מנהלת כאמור צ' משפט דיבה נגד המפכ"ל לשעבר-אלשיך ודוברת המשטרה לשעבר מירב לפידות, ולדברי עו"ד בראל גם שם נמשכות שיטות ההתחמקות וההטעיה של השניים. "דיון ההוכחות היה אמור להיערך כבר בתחילת אוקטובר ואלשיך היה אמור להגיע ולעמוד לחקירה, אבל כמה ימים לפני זה הוא נזכר להודיע שזה נופל על צום גדליה וצריך לדחות, למרות שהמועד היה ידוע לכולם במשך חודשים ארוכים. הדיון החדש נקבע לפברואר ואני בטוח שיהיה מעניין מאוד". לדברי בראל, תקופתו של אלשיך כמפכ"ל המשטרה הייתה "תקופה חשוכה": "רוני אלשיך עשה נזק אדיר למשטרה ולשלטון החוק בכל התחומים, ואני מקווה שהתיק שלנו יהיה קריאת השכמה".

מה הלקח שלך מכל הפרשה הזו?

"כשלקחתי על עצמי את התיק של צ' עמדה לעיני שאלה אחת: אם נניח לריטמן ואלשיך לנצח, מה יהיה עם נשים אחרות שיחששו להתלונן? הבנתי שאסור לתת לסיפור הזה להיגמר ככה, ושחייבים לצאת למאבק אדיר. אני שמח מאוד שזה הצליח, כי התמודדנו מול מערכות חזקות מאוד ומול בתי משפט שנוטים להאמין לרשויות. כל זה נזקף אך ורק לזכותה של צ'. היה יכול להיות לה הרבה יותר קל פשוט לפרוש, אבל היא עמדה באומץ ואני מקווה מאוד שבזכותה הנשים הבאות לא יפחדו להתלונן וידעו שיש מי שמגן עליהן. צ' תישאר הרבה אחרי ריטמן, אלשיך או מני יצחקי, ולאט לאט ננקה את המשטרה. בסוף האמת מנצחת והמטרידים ישלמו מחיר, גם אם מדובר בגורמים בכירים".

ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "אין בכוונתו להתייחס לפרסום דיסאינפורמציה ולהשמצות, שכל תכליתן לפגוע במשטרת ישראל או במי מהמשרתים בה".

מאמרים נוספים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

8 תגובות למאמר

  1. יועמש חותמת גומי הססן פחדן ומי יודע מה עוד יש בקלטות הנפיצות

  2. והשאלה שצריכה להישאל היא
    היכן היו כל אירגוני הנשים במקרה הנ"ל?
    מפקד משטרה בכיר מטריד מינית קצינה
    וזוכה לגיבוי מהמפכ"ל בעצמו
    ולא רק זאת אלא שהמפכ"ל בכבודו ובעצמו מכפיש את שמה בכל מקום אפשרי
    והארגונים ממלאים פיהם במים
    יכול להיות שבגלל שהמפכ"ל היה עסוק בתפירת תיקים לראש ממשלה אז נתנו לו שקט תעשייתי?
    זה רק מראה שכל הארגונים הללו הם אירגונים פוליטיים לצרכים פוליטיים ואחן בהם דבר לטובת הנשים.

  3. משטרה פושעת נגד האוכלוסיה
    חונכנו להאמין שהמשטרה אחראית נגד פשיעה ויש למשטרה ענין בהפחתת עברינות ופשיעה. אכן תפקידה הרשמי של המשטרה הוא לדאוג לבטחון הציבור, לטפל בפשיעה ולעשות הכל כדי למנוע אותה ולהציל אנשים מפני פושעים ולמצא את החשודים בפשעים שנעשו להפחתת הפשיעה. אלא שהמשטרה איננה ישות כי אם אירגון המורכב מפרטים ועניינם שונה מהמטרות שהוצבו למשטרה כאירגון. ענינם העיקרי הוא להראות כמתפקדים כדי להחזיק במשרות בפרנסה, בטובות ההנאה ובתנאים הסוציאליים. ארגון המשטרה גם אינו מפוקח. כאשר התוצאות האמיתיות אינן מעניינות, יש לכך השלכות על אופן התנהלותם. כאשר שלום הציבור אינו מענין ואילו קיומו של האירגון והמשרות הוא הענין, המשטרה מציגה מראית עין שהיא עושה את תפקידה. היעד הקל ביותר להצגה הוא כמות ההרשעות בתחומים שונים. לראשי המשטרה החשוב מכל הוא הסטטיסטיקות כדי להראות תפקוד. במשטרה מלכתחילה נקבעים יעדים סטטיסטים ובהתאם לכך הפעילות. אוי למי שיצא נגד שגרה זו של ראשי המשטרה מלעסוק כמעט בלעדית בסטטיסטיקות. חבר הכנסת והרמט"ל לשעבר רפאל איתן המנוח עמד להיות שר המשטרה. הוא התכון להנהיג רפורמות מרחיקות לכת במשטרה. אלא שראשיה לא אהבו זאת כלל, בשליטתם שאינה יודעת גבולות תוך שיתוף פעולה עם הפרקליטות אשר גם היא עובדת לפי תוצאות רצויות שנקבעות מראש "סידרו" כתב אישום נגדו. לא נותר לו אלא לותר על משרה זו.

    כאשר הפעילות איננה מכונת מטרות אלא רק מראית עין של תפקוד יש לכך השלכות על כל הבט של התפקידים. על כן פעולות אחרות נדחקות הצידה למשל מניעת עברינות ופשיעה וגם הצלה. לדוגמא ברוב המדינות הדמוקרטיות, כאשר שוטר רואה אדם שיכור שהולך אל רכבו, הוא מזהירו ועושה כדי למנוע ממנו לנהוג. בישראל שוטר רואה אדם שתוי, הוא ממתין שיתחיל לנהוג ואחר כך דולק אחריו, כך הוא תופס אותו בשעת מעשה. לגבי עברות ופשעים שכבר נעשו, המשטרה טופלת חשדות על מי שנוח לה. כל שקר וכל זיוף כשרים כדי להביא לכך שיוגש כתב אישום וכדי שתיהיה הרשעה. לגבי תלונות במיוחד עם המוסר בדה מספיק אודות אנשים מסוימים, המשטרה נוהגת באותה הדרך. בכל המקרים הללו הנחקר יכול להסביר בכל דרך שלא קימת אפשרות שעשה את המיוחס לו. דבריו יכולים להיות הגיונים ואמיתיים אך את המשטרה זה אינו מעניין כלל. הוא יכול להמשיך להסביר כדי שיאמינו לו, אך מצד המשטרה זה איננו הענין. "חוקרים" עושים הכל כדי לטפול אשמה ולא משום שאינם מאמינים לנחקר אלא משום שמפקדיהם רוצים תוצאות של אשמה והם גם למדו שיטות להשיג זאת. כל אזרח הינו בכח מי שבהזדמנות יטפלו עליו אשמה כלשהי עלפי הנסיבות.

    תלונות מעלילים יכולות להיות מופרכות ביותר, "חוקרים" כלל אינם מתיחסים לחוסר ההגיון, וגם אינם טורחים לאמתן כדי שלא יצטרכו להפריכן. במקום זאת טורחים לבנות תרחיש לא הגיוני ולהדביקו לנחקר. כך המשטרה מעודדת עברינות באמצעותה. לדוגמא ביום תאונות דרכים שלא קרו הפכו מזמן למכת מדינה. העברינים הכבדים יותר נעזרים באלימות או באיום באלימות כלפי קורבנם. לקורבנות אלו אין כל סיכוי שהמשטרה תחוש לעזרתם. לפעמים אותם עברינים אף ממשיכים להתנכל והם מחבלים ברכבי הקורבנות. עברינים אף הורסים כלי רכב מבלי שהמשטרה תנקוט כל פעולה. בכל מקרה וודאי שלא עוזרים למואשמים בגרימת תאונה גם כשזו לא היתה כלל. זו רק דוגמא אחת מני רבות לאי העזרה מצד המשטרה לפונים אליה במצוקתם. אם כפי שהמשטרה מתימרת לתת שרות לאזרח שומר החוק, היא אינה טורחת כלל לברר מיהו שומר החוק ומיהו העבריין. ————–

    מה עוד שאין זה מתפקידה של המשטרה להעניש. המשטרה אחראית לשלומם ושלמותם של שומרי חוק ופוראי חוק או החשודים בכך כאחד. אלא שבמשטרה החליטו לעסוק בענישה.אפילו של חשודים בלבד. כך למשל עוצרים במפתיע אדם "לצורך חקירה" כי במשטרת ישראל מעט מאוד יודעים על חקירות ללא מעצר, מסיעים את החשוד למקום מרוחק עשרות או יותר קילומטרים ממקום מגוריו, ושם משאירים אותו. הוא יכול להיות ללא כסף לחזור, ללא אדם שיבא להחזירו וגם אם, יש לא מאפשרים להתקשר אם אין למשתחרר טלפון עובד משלו. אך את המשטרה אין זה מענין. גם במעצר רגיל המשטרה לעולם אינה דואגת להחזיר אדם לסביבתו. בתי מעצר נמצאים במקומות שכוחים מחוץ לכל ישוב על כן ראוי לצפות שבאותה מידה שלוקחים לשם שיחזירו.

    לא רק לעצורים משוחררים המשטרה אינה עושה שרות זה. גם למותקפים שסובלים מחבלות ואינם יכולים בכוחות עצמם להגיע לביתם. על אלו להסתמך על טוב לבם של העוברים ושבים כי המשטרה כ"כח הצלה" אינה מצילה. כאשר סיירי המשטרה פוגשים נפגעי עברינות וחבולי גוף הם אינם מסוגלים לקחת בו במקום תלונה. במקום זאת פוקדים להגיש בדחיפות תלונה בתחנת המשטרה. כמה הכשרה נדרשת כדי לדעת לרשום עדות נפגע? אם אינם יודעים לשאול שאלות הבהרה כיצד יכולים הם להענות לנזקקים לעזרה? אין זה מספיק להחליט שהמשטרה הינה חלק מ"כוחות ההצלה" על השוטרים להיות קשובים וערנים ומעל הכל בעלי הכשרה מתאימה כזו שבשעת פקודה יוציאו לפועל את סיבת קיומם. המאישים את מוקד המשטרה המיועד להענות לקריאות מצוקה של הציבור נשארים אדישים וחסרי מעש. אדם הפונה אל המוקד, ככל שמצוקתו והדחיפות גדולים יותר, ככל שקשה יותר לפונה לדבר כך ההענות פחותה. המתקשרום בקריאת מצוקה נענים בהסטת תשומת הלב מהשיחה ודיבור עם אחרים גם אם מוקדנים חוזרים אל הפונים, גם אז בחוסר ריכוז תוך המשך בדיבור עם אחרים, הם אינם מקפידים לרשום את המיקום ואחר כך השוטרים "אינם מוצאים" אין זו תופעה חד פעמית.

    באשר למניעת פשעים לכך צריך הרבה שיטור וזהו תפקידה העקרי של המשטרה. אלא שלא רואים כמעט שוטרים ברחובות. רוב השוטרים מרוכזים בתחנות ואם רואים שוטרים בשטח, הרי הם בתוך ניידות החולפות ביעף. בדרך זו הם יכולים לראות מעט מאוד מהנעשה וגם אינם מכירים את השטח היטב. נוכח הטפלותם לאנשים בחוסר כל גישה והכרה בתפקידים, ובאין כוח אדם מתאים כיון שלא מכשירים אותם כנדרש, מוטב כך מאשר שהאוכלוסיה תהיה מאוימת מהקלגסים כל עוד אינם יודעים שרות לאזרח מהו. כבר היה במרשתת שוטר אשר הגיב בכעס למגיבים וטען שאם המשטרה תהיה יעילה יותר, אנשים יפחדו לצאת לרחוב. על כל אלו כמובן שמהמשטרה יכולים לטעון שאין מספיק כח אדם עי אין מספיק תקציב, אך לתביעה המשטרתית הענקית הגדלה ללא הרף יש ויש. כמו כן גם לאנשי יחסי ציבור ולצביעה מחודשת של כלי הרכב המשטרתיים כל כמה חודשים שכך מקוים לשיפור התדמית.

    השרדות הארגון וכוחנות הפכו למרכיבים המרכזיים. הציבור חדל להיות מי שיש להעניק לו שרות אלא להפך, הצבור הינו נתין של המשטרה מי שהמשטרה כארגון משתמשת בו כדי להפעיל עליו את כוחה ואלימותה. לאזרחים אין כל בטחון, לא מפני העבריינות הקיימת ומהמשטרה שאינה מושיטה עזרה, ולא מפני המשטרה התופרת תיקים והאלימה. לעיתים אלו משולבים יחד באותם המקרים. הנפגע מעבריינות הופך לקורבן של המשטרה ובעקבותיה של שאר "רשויות החוק".

  4. הדבר הזה צריך לגרום לרעידת אדמה, במיוחד הסיפור של גיא ניר שבמקום לתת חו מעמד והגנה של חושף שחיתויות ניסו לצוד אותו.
    צריך להוקיע את השבכניק עם השפם ולחקור את שאר העוולות שהוא עשה וד"ל.

    למשטרה יש נורמות של איגוד עברייני, במיוחד בדרגים הגבוהים.

    1. "המשטרה של דודי כהן גרועה מהמאפיה הסיציליאנית"
      תנ"צ מאיר בוקובזה, שפרש לאחרונה בטריקת דלת, טוען כי המפכ"ל העדיף יס-מנים על חשבון קצינים עתירי ניסיון."המאפיה הסיציליאנית זה ישיבת ?אור שמח' לעומת מה שקורה במשטרה", כך אמר השבוע ל"הארץ" תנ"צ בדימוס מאיר בוקובזה, שרק לפני כמה שבועות פשט את מדי המשטרה
      תום שירות של 34 שנים, וסיים את תפקידו כנציג המשטרה במועצה לביטחון לאומי.
      https://www.haaretz.co.il/news/law/1.1171525
      זה אומר תת ניצב במשטרה.מה צריך לומר על המשטרה אדם ישר/אזרח פשוט?…