מדינות העולם בראשות צרפת מובילות מאמץ סיוע למדינה המוכה, אך הלחצים הפנימיים של חיזבאללה והחיצוניים של איראן מנסים לבלום כל שינוי
הפיצוץ שהתרחש בשבוע שעבר בנמל ביירות יוצר ציפיות גבוהות בקרב תושבי לבנון כי למרות האסון הנורא נוצר חלון הזדמנויות לשינוי במדינה והשתחררות מכבלי הממשלה המושחתת בראשות חסן דיאב וארגון חיזבאללה.
משלחות זרות וערביות יגיעו בימים הקרובים ללבנון כדי לדון בהגשת סיוע הומניטארי. המנהיג הזר הראשון שהגיע ללבנון היה נשיא צרפת עמנואל מקרון, שהבטיח הבטחות רבות ברוח של שינוי אך ספק רב אם יוכל לממש אותן. תושבי ביירות המיואשים נתלים במקרון כמו במשיח חדש. הוא התקווה היחידה שלהם לשינוי, הוא הבטיח להם לנסות ולבוא חשבון עם הפוליטיקאים המושחתים במדינה ולהביא להחלת הרפורמות הדרושות לחילוץ הכלכלה מן המשבר העמוק בו היא נתונה.
צרפת ניצבת בפני אתגר גדול. היא לקחה על עצמה את כינוס הוועידה לאיסוף כספי סיוע בעקבות האסון. על פי גורמים בלבנון, הכספים אמורים לעבור ישירות לתושבי ביירות או לארגוני סיוע ולא לממשלת לבנו. מחשש ששריה המושחתים ימעלו בכספים. נשיא צרפת מקרון אמר אמש כי הסיוע יגיע בהקדם לחברה האזרחית בלבנון באמצעות האו”ם ובהשתתפות קרן המטבע הבינלאומית ומוסדות בינלאומיים.
מקרון יצטרך למצוא דרכים יצירתיות לסייע ללבנון מבלי שצרפת תואשם בהתערבות בענייניה הפנימיים של המדינה. כבר עתה תוקפים תומכי חיזבאללה בלבנון את נשיא צרפת ומכנים אותו במילים “נפוליאון” או “מקרון בונפארט” וכ”מנהיג אירופי שרוצה להחזיר את האימפריאליזם והמנדט הצרפתי ללבנון”.
על פי דיווח בסוכנות הידיעות 'רויטרס', ב-8 באוגוסט שוחח מקרון בטלפון עם הנשיא טראמפ וניסה לשכנע אותו כי הטלת סנקציות על חיזבאללה ואיראן תשרת את מטרות טהרן ונסראללה ולא תסייע ללבנון. כזכור, ממשל טראמפ הגביר את הסנקציות על איראן וחיזבאללה מיד לאחר שפרש מהסכם הגרעין לפני כשנתיים. צרפת מובילה כעת מאמץ ליצור שינוי פוליטי בלבנון. הנשיא מקרון קורא להקמת ממשלת אחדות לאומית בהשתתפות כל הנציגים הפוליטיים, ומשם להתקדם לעריכת רפורמות כלכליות ופיננסיות ואולי גם לשינוי החוקה.
מצב נפיץ
נראה כי רעיונותיו של נשיא צרפת עלולים להתנפץ אל קרקע המציאות הפוליטית הקשה בלבנון. ממשלת לבנון בראשות חסן דיאב נתמכת על ידי ארגון חיזבאללה, וכפי שהדברים נראים כרגע אין לה שום כוונה להתקדם בכיוון שאליו רוצה להגיע נשיא צרפת. אחרי התפטרות שר החוץ נאסיף חתי בשבוע שעבר, שרת ההסברה מנאל עבד א-צמד ושר הסביבה דמיאנוס קטאר התפטרו אמש. על פי גורמים בלבנון, עוד ארבעה שרים בדרכם להתפטר מממשלת דיאב, דבר שיזעזע אותה עוד יותר ועשוי להביא להתפטרות הממשלה כולה.
בסוף השבוע שעבר התפטרו חמישה חברי פרלמנט בעקבות האסון בנמל ביירות. דיאב יוזם חקיקת חוק כדי להביא לבחירות מוקדמות לפרלמנט אך ללא שינוי בממשלה, מהלך שנתפס כניסיון להרוויח זמן בשלטון ולהסיט את הדיון הציבורי מהדרישה להקמת ועדת חקירה בינלאומית בנושא הפיצוץ בנמל. הפטריארך המארוני מאר בשארה אל-ראעי אמר ב-9 באוגוסט כי ממשלת לבנון צריכה להתפטר וכי יש להקדים את הבחירות לפרלמנט. הוא תיאר את הפיצוץ בנמל ביירות כפשע נגד האנושות שמחייב חקירה בינלאומית והענשת האחראים. “ההפגנות מעידות על קץ הסבלנות של העם הלבנוני”, הסביר.
המצב בלבנון נפיץ ביותר. השבוע אמורות להתפרסם תוצאות חקירת הפיצוץ, והציבור לא יקבל ניסיונות טיוח והטלת האחריות על דרגים זוטרים בממשל. פרסום החלטת בית הדין הבינלאומי בהאג בעניין ארבעה בכירי חיזבאללה המואשמים ברצח ראש ממשלת לבנון רפיק אלחרירי שנדחה מהשבוע שעבר ל-18 באוגוסט בגלל האסון, יביא כנראה אף הוא להחרפת המחלוקות הפוליטיות בלבנון והזעם כלפי חיזבאללה. ההערכה בלבנון היא שבית הדין הבינלאומי דחה את הפרסום כדי להשיג מקסימום התעניינות תקשורתית בהחלטה, שככל הנראה מרשיעה את הנאשמים יחד עם ביקורת נוקבת על ארגון חיזבאללה.
ארגון הטרור מצדו לא יסכים לשום שינוי במצב הפוליטי הקיים שעלול להחליש את מעמדו. כרגע חיזבאללה עסוק בהכלת הזעם העממי כלפיו, ורואה בכל הניסיונות והלחץ העממי להפלת הממשלה והקמת ועדת חקירה כקונספירציה אמריקנית-ישראלית-סעודית שמטרתה להחלישו ולהביא לפירוקו מהנשק הרב שברשותו, דבר שמבחינתו מהווה קו אדום.
המילה האחרונה
חסן נסראללה זחוח ובטוח בכוחו, ולא עושה חשבון נפש בעקבות האסון הנורא. הוא רוצה להמשיך ולשלוט בממשלת דיאב, וגם אם תתפטר כולה ידאג חיזבאללה בסיוע בני בריתו נשיא לבנון מישל עון ויו”ר הפרלמנט נביה ברי להקים ממשלה חדשה הנאמנה לו. בכל מקרה, התפטרות הממשלה תשאיר את חסן דיאב כראש ממשלה זמני למספר שבועות או חודשים עד להרכבת ממשלה חדשה, ושום ממשלה חדשה לא יכולה לקום ללא הסכמת חיזבאללה ואיראן.
פירוש הדברים הוא כי איראן היא זו שתקבע מה יקרה בלבנון ולא נשיא צרפת או הנשיא טראמפ. סביר להניח כי ההנהגה האיראנית לא תסכים כעת לשינוי במצב הפוליטי בלבנון, והיא ממתינה לתוצאות הבחירות לנשיאות בארה”ב בתקווה כי ג’ו ביידן יבחר והיא תשתחרר מעול הסנקציות האמריקניות והלחץ הכלכלי והמדיני עליה יפחת.
ארגון חיזבאללה הוא הכוח הצבאי החזק בלבנון, ממשלת לבנון הנוכחית נאמנה לו והיא השולטת בצבא לבנון ובכוחות המשטרה. במצב הזה קשה מאוד לתושבי לבנון המתנגדים לממשלה ולחיזבאללה להתקומם נגד השלטון. כוחות הביטחון הלבנונים נהגו באיפוק רב בהפגנות בסוף השבוע בביירות, והם בעלי ניסיון בפיזור הפגנות מאז שהן החלו בחודש אוקטובר שעבר. אם ההפגנות יחריפו עלול גם ארגון חיזבאללה להיכנס לתמונה ביחד עם תנועת 'אמל' השיעית, להוציא את הפעילים החמושים לרחובות ולפזר בכוח את המחאה, וזה כבר סיפור אחר לגמרי.
על פי גורמים אמריקנים, הנשיא טראמפ לא מתלהב מהרעיונות של נשיא צרפת לגבי שינוי המצב בלבנון. יש לו עמדה נחרצת כלפי איראן וחיזבאללה ואם ייבחר לתקופת כהונה נוספת הוא צפוי להגביר את הלחץ על איראן ושלוחותיה במזרח התיכון. משלחת אמריקנית בראשות דיוויד הייל אמור להגיע השבוע לביקור בביירות כדי לדון בסיוע ההומניטארי ללבנון ועל הפרק נמצאים גם נושאים אחרים: סימון הגבול הימי בין לבנון לישראל, הארכת מנדט כוחות יוניפי”ל בדרום לבנון, מאגרי הנשק של חיזבאללה וסגירת המעברים הבלתי-חוקיים בין לבנון לסוריה.
יוני בן מנחם הוא מזרחן וחוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה. הטור התפרסם לראשונה באתר המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה.
מי מפחד או סופר את הליצן הזה- מקרון?
עצוב.
הדבר היחיד שמקרון יכול להציע ללבנונים זה ויזה לצרפת.
מי שאכל אותה בגדול אלו הנוצרים. לא מאורגנים, לא חמושים וחסרי תמיכה מבחוץ
איזה עולב זה שהתקווה שלך זה סיוע ממקרון.
בשלב הבא הנוצרים בלבנון יאמינו שיבוא חד קרן וידקור את נסראללה.
האמת המרה היא שלמי שנכנע לאיסלם אין עתיד.