מרדכי דוד וה"ווק" של הימין הישראלי

במאבק על האמת ועל טובתה של המדינה אסור לימין ליפול לשיטות של השמאל

מרדכי דוד. אסור לאמץ את הטקיטקות הפסולות של השמאל בטיעון של "הצבת מראה" (תמונה: צילום מסך).

בשבוע שעבר פרצה סערה תקשורתית סביב סרטון של משפחה שהתחפשה כולה למרדכי דוד. התחפושת כללה חולצה כתומה עם כיתוב "מתו הנכדים" מאחור וכובע עם הכיתוב "פאק קפלן" וברקע התנגן שיר "ביבי מלך, כל השמאל תאכלו ת'לב". אחרי שגם מימין וגם משמאל הושמעה ביקורת חריפה על הסרטון הוא ירד מהרשת, והמשפחה (וביחד איתה מרדכי דוד עצמו) מיהרה לשטוח שלל טיעונים והצדקות למה שראינו: מתו הנכדים – זה בכלל על נכדי המן וחמינאי! אבא עובד בשב"כ, האח נהרג במלחמה, פוסטים מרגשים מה-7.10, ועוד.

אני מכיר את הטריק הזה. הוא נקרא מוט וביילי (Motte and Bailey), על שם מבנה נפוץ של טירות בימי הביניים. בפנים נמצא המוט, המבצר החזק והמוגן שאי אפשר להתווכח איתו ("אנחנו רק שונאים את חמינאי, אנחנו פטריוטים") ומבחוץ נמצאת הביילי, החצר, כלומר הפרובוקציה האמיתית שקשה להגן עליה ("מתו הנכדים" + חולצה כתומה של מרדכי דוד + כובע "פאק קפלן"). הביילי נועדה להכעיס, להסעיר, להפוך את הסרטון לוויראלי וליצור דיון סוער. המוט נשמע סביר ותמים ומאפשר להמשיך לקדם את הרעיון הקיצוני בלי לשלם את המחיר. החוקר ג'יימס לינדזי מסביר שזו לא סתם טקטיקה רטורית – זו צורה קלאסית של אגיטפרופ (agitprop): תרגיל סובייטי המהווה שילוב של אגיטציה (עוררות רגשית) ופרופגנדה. זה מזכיר את דרישת "להפסיק את מימון המשטרה" של הפרוגרסיבים באמריקה: צועקים מסר קיצוני (הביילי), וכשמותקפים נסוגים למוט של "רק רצינו רפורמה תקציבית". כשהסערה שוככת, חוזרים לביילי.

השימוש בטריק הזה הוא אחת מן הרעות החולות של הימין הנעור (Woke) באמריקה, מבית היוצר של טאקר קרלסון, קנדס אוונס וחבר מרעיהם. הימין הזה מאמץ בדיוק את השיטות הקלוקלות של השמאל: אגיטציה רגשית, תחושת קורבנות, פרובוקציה גסה ואז נסיגה מיידית ל"אתם לא מבינים אותנו" ושימוש ברקע אישי כדי להגן על מסרים קיצוניים. זהו כשל אסטרטגי של מחנה שאמור להיות רוב שלטוני אך בוחר לאמץ תודעה של מיעוט נרדף.

תופעת מרדכי דוד עצמה היא סימפטום נוסף של הימין הווקי. מעשים אלה כמו נלקחו מן הספר הידוע לשמצה של סול אלינסקי "כללים לרדיקלים" ושל ממשיכי דרכו. דוד פועל בדיוק כמו מנהיגי מחאת קפלן: פרובוקציה אישית וחציית גבולות. כשדוד חסם את רכביהם של חוסמי כבישים ושל אהרן ברק עוד היה ניתן לקבל זאת בהסכמה שבשתיקה, אבל כשפתח את דלת הרכב שלו ואיים עליו זוהי כבר חציית קו אדום. אסור לתת לנאמנות למחנה לסמא את עינינו. רבים קוראים לזה 'הצבת מראה' לשמאל. אבל הצבת מראה אמיתית דורשת לעמוד מאחורי הדברים – לא לשלוח ביילי ואז לברוח למוט. אם אנחנו מזדעקים לנוכח פעולותיה המפלגות של גלי בהרב מיארה – שדורשת בחוסר סמכות מוחלט ובלהיטות פוליטית לפטר את בן גביר בעיצומה של מלחמה קיומית מול איראן, בזמן שבמקרים אחרים היא מגלה דחיינות מופלגת – איך נוכל לקבל בהבנה פעולות מפלגות רק כי הן "משלנו"? הפרובוקציות האלו הן בדיוק הדלק שמיארה ושות' צריכים כדי לצייר את הימין כאלים ומסוכן.

בואו נדרוש מעצמנו את מה שאנחנו דורשים מהצד השני: תגידו מה שאתם באמת חושבים. תעמדו מאחורי זה. אל תשלחו ביילי ואז תברחו למוט ותאשימו את כולם ב"פרשנות שגויה" וגזלייטינג כאילו אנחנו לא רואים את מה שאנחנו רואים. כי בסוף, כשהמחנה שלנו הופך למראה של הווק, האמת היא הקורבן הראשון.

נחשון רוט עובד בפורום קהלת ועורך אתר "מידה" לשעבר.

מאמרים נוספים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

14 תגובות למאמר

  1. מצד שני, אם הימין תמיד יהיה "אנחנו יותר טובים מזה" אז השמאל ינצח באמצעות השימוש הבלעדי בטקטיקות נלוזות, וזה גם לא דבר שאנחנו יכולים להרשות לעצמנו.

    1. הדרך להצליח מול מצבים כאלה היא להצביע על התופעה כשהיא מתרחשת וכך להוציא ממנה את העוקץ

    2. אמרת בדיוק את מילת המפתח של הבעיה:"להצביע". כמה עזר לימין שאומנם כבר 20 שנה מאז טראומת ההתנתקות הולך ומצביע על תופעות שונות בשמאל? כולל (אומר בשיא הרצינות) המאמרים הרבים הראויים לשבח באתר זה מאז הוקם לפני קרוב לעשור וחצי ?

      אומנם עד ההתנתקות היה לימין רק גליון "נתיב", או לא הרבה מעבר לכך, שלא גמגם מול השמאל בצדקת הדרך. לאחר מכן, כאמור, חל מפנה של צבירת בטחון רעיוני.

      אלא שבכל מקרה, אם נחזור למה שבינתיים הספיק להתרחש, השמאל ידע ליצור את העובדות בשטח ולהסלים יותר ויותר את השיטות הבזויות שלו והימין רק ידע ויודע להצביע עליהן לאחר שנוצרו. לא עזר הרבה לזה האחרון. בשנים האחרונות גם זכות זו של הימין מתכרסמת בדמות תביעות השתקה.

  2. להגיד שהימין הוא רוב שלטוני אך בוחר לאמץ תודעה של מיעוט נרדף זה חוסר הבנה מוחלט של מערך הכוחות במדינה.מי ששולט בפועל הוא מי שמחזיק בחרב והשמאל השתלט על הפרקליטות שמחזיקה בחרב התביעה גם נגד האזרחים, גם נגד הממשלה וגם נגד המשטרה שאמורה לנהל חקירות פליליות ללא פחד. הם החזיקו עד היום (ואולי עדיין מחזיקים) גם בפרקליטות הצבאית כאשר החרב הייתה מונפת באופן קבוע מעל לראשם של קצינים וחיילים מהימין כך שהשמאל שלט בפועל גם בצבא. הימין במדינת ישראל נמצא תחת רדיפה מתמדת על ידי מיעוט כוחני ואלים שמאזין לו באופן לא חוקי, אוסף עליו מידע ומחפש הקשרים מומצאים כדי לתפור לאנשים ישרי דרך תיקים פליליים בעוד השמאלנים יכולים לעבור על החוק ולצאת מזה עם כמעט כלום. אתה יודע מה נסגר עם המרגל של השביעי לאוקטובר? הוא שוחרר בטענה לאי שפיות. מישהו מאמין לזה?
    תפסיקו עם ריקוד ״מה יפית״. זה רק מעודד אותם יותר. לא ראיתי אף שמאלני מתנצל על ניבולי הפה והמצגות המבחילות נגד הימין שהם עושים כבר שנים וגם אני לא אתנצל או ארגיש מובכת על מה שמרדכי דויד עושה. מרדכי דויד נוגע לי כאשת ימין בדיוק כמו שאפשטיין נוגע לי כיהודיה. כל אחד אחראי לעצמו ולמעשיו. תרגיע.

  3. איזה גבולות עוד נשארו כאילו לשמאל לחצות ושכאילו לא חצה, כדי שהימין ברובו הגדול יתמוך בלהשיב לשמאל כגמולו? לא שמרדכי דוד עשה משהו בלתי חוקי: בוודאי לא על פי הסטנדרטים שקבעו בפסיקה או בשתיקה או באמירה גורמים משפטיים שונים יקירי השמאל. מאמר מאכזב – בעיקר אחרי מה שעשו לפורום קוהלת עצמו, בו הכותב עובד.

    כן, אז לפני 12 שנים עוד היה לכאורה מקום למאמרים שפורסמו באתר מידה כמו אלו של בועז לוי "להיות ליברל שמרן"* ומאמר המשך שלו** והטיפו לימין מהסוג הנאבק על דרכו בדרכים מתונות.

    גם אני בשעתו התחברתי אליהם אף שלא הייתה לי אשליה מיהו ומהו השמאל (במהלך האינתיפאדה השנייה כבר היה לי ברור שזה מקרה אבוד). אולי לא היה אז מנוס ממאמרים כאלו שבכל זאת נתנו לימין יכולת לומר מול השמאל מה הוא רוצה, *בלי לגמגם*, בניגוד למה שהיה עוד בהתנתקות.

    היה לכאורה מקום, על אף שהללו היו מעין "תרופת הרדמה" לימין בזמן שהשמאל המשיך בתהליך הסלמת התוקפנות שלו וחציית כל גבול בכל חזית אפשרית. אותה הירדמות בעמידה דרדרה אותנו למצב החמור ביותר בו הימין נמצא מאז 2019 מבחינת מה שהשמאל עושה לו בלי לשלם מחיר.

    ייאמר לזכות אותו כותב דאז כי ידע לזהות בזמן את סכנת בנט לימין*** ואפילו מאמר אשר לא היסס מלאמר שצריך לפעמים גם לדעת לשנוא גורמים שונים בשמאל מהסוג שחצה כל גבול**** (נכון, בתמימות מסוימת אומנם דיבר גם על גורמים כאלו בימין).

    *
    https://mida.org.il/2014/02/26/%D7%9C%D7%94%D7%99%D7%95%D7%AA-%D7%9C%D7%99%D7%91%D7%A8%D7%9C-%D7%A9%D7%9E%D7%A8%D7%9F-%D7%9E%D7%95%D7%A8%D7%94-%D7%A0%D7%91%D7%95%D7%9B%D7%99%D7%9D/

    **
    https://mida.org.il/2014/03/04/%d7%a6%d7%93%d7%95-%d7%94%d7%a9%d7%a0%d7%99-%d7%a9%d7%9c-%d7%94%d7%9e%d7%98%d7%91%d7%a2-%d7%9c%d7%94%d7%99%d7%95%d7%aa-%d7%a9%d7%9e%d7%a8%d7%9f/

    ***
    https://mida.org.il/2015/03/30/%d7%91%d7%a0%d7%98-%d7%9e%d7%a1%d7%9b%d7%9f-%d7%90%d7%aa-%d7%90%d7%97%d7%93%d7%95%d7%aa-%d7%94%d7%9e%d7%97%d7%a0%d7%94-%d7%94%d7%9c%d7%90%d7%95%d7%9e%d7%99/

    ****
    https://mida.org.il/2015/07/26/%d7%9c%d7%a4%d7%a2%d7%9e%d7%99%d7%9d-%d7%a6%d7%a8%d7%99%d7%9a-%d7%9c%d7%93%d7%a2%d7%aa-%d7%9c%d7%a9%d7%a0%d7%95%d7%90/

  4. בכל מקרה השמאל ושלוחיו במערכות השונות, כמו מערכת המשפט, מציירים את הימין כ"אלים ומסוכן" (מתיחס כאן למה שנכתב בסוף הפיסקה הלפני אחרונה). זוהי דרכם של הראשונים מאז ומתמיד עוד בתקופת ההדר הז'בוטינסקאי, אשר נתקל מולו במחנה בולשביקי חסר מעצורים שבכלל לא גמל טובה על אותו הדר.

    אני מזכיר בהקשר לפיסקה האחרונה, כי הימין תמיד דרש מעצמו את מה שהכותב קורא לדרוש. בהעמדת השמאל במקומו ואפילו (אתם קוראים נכון) השבה לו כגמולו האמת אינה נפגעת. שפלותו של השמאל היא עובדה מתועדת. כן, הימין אינו צריך לשקר. לפעול מול השמאל באותה כוחנות זה לא שקר. גם לא ייתכן שלימין אסור אפילו להיות "פרופבוקטיבי" במסגרת החוק ואילו השמאל רומס כל חוק.

  5. זאת הבעיה של הימין מאז ומתמיד, עושים ומתנצלים, כנראה כותב המאמר לא חי במדינת ישראל, אנחנו מזמן כבר שני מחנות ובעיצומה של "מלחמת אחים". כשעמדו אנשי שמאל קיצוני עם סרבלים כתומים ומסכות בדמות ביבי והחזיקו שלטים עם הכיתוב בוגד וצורר מישהו מהם התנצל? לא כי הם חיים בתחושה שמותר להם הכל, הרי יש להם גב רחב מהיועמשית עם האמירה המופקרת שאין מחאה אפקטיבית ללא הפרעה לסדר הציבורי. אז כן גם אני לא מתה על תופעת מרדכי דוד אבל אם אתם כבר עושים (ונזכיר שמרדכי וחבריו לא עברו על החוק ולא עשו אפילו שמינית ממה שעשו אנשי השמאל הרדיקלי המסוכן והאלים) אס תעשו ותעמדו מאחורי המחאה שלכם באשר היא. בחי להתנצל, ובלי להסביר, ככה פשוט.

  6. אנחנו מזמן שני מחנות ונמצאים בעיצומה של "מלחמת אחים" הבעיה של הימין היא שהוא תמיד מתנצל וחש צורך להסביר את מעשיו. כשאנשי שמאל רדיקלי לבשו סובלים כתומים ושמו מסכות בדמות ביבי עם שלטים של בוגד וצורר מול הבית של ביבי מישהו מהם התנצל? לא! כי הם חיים בתחושה שהכל מותר גם ע"פ כוהנת שלטון החוק היועמשית שיתאה באמירה המופקרת "אין מחאה אפקטיבית ללא הפרעה לסדר הציבורי" אז אני לא חסידה של מרדכי וחבריו, אבל אם אתם כבר עושים (וזה המקום לציין שמרדכי והפעילים שאיתו לא עשו שמינית ממה שעשו פעילי שמאל במהלך השנים האחרונות) אל תתנצלו ואל תסבירו, אם אתם באמת מאמינים בצדקת הדרך לכו על זה ע"פ כל הרגל על הגז ותפסיקו להיות ימין מתנחמד ומתנצל.

  7. נחשון רוט , אתה מסוג המזוכיסטים שמושיטים את הלחי השנייה כשמקבלים מהאוניברסיטה סטירה על הלחי הראשונה , במקרה הזה האויעב הוא כל קפלן . הפסקנו להיות ילדי הכאפות של אנשי השקר של האליטה הקפלניסטית השמאלנית . למה הפסקנו ? כי זה עלה עולה ויעלה לנו בדם יהודים אם נושיט את הלחי השנייה. הבנת ???

  8. , מרדכי דוד צודק בכל מה שהוא עושה. גבר וחבל שכולם לא כמוהו . היה אולי נשמע הטבח אם זה היה קורה לפני

  9. דבר אחד שכחת. מה שמרדכי דוד עשה ועושה פשוט עובד. כל עוד הוא שומר על הקונטקסט ועושה את מה שהוא עושה על רקע האכיפה הבררנית של היועמ"ש מטעם האופוזיציה זה בסדר. אני מסכים שללא הקונטקסט הזה זה כבר יהיה מיותר ואפילו מסוכן.

  10. הכותב טועה לחלוטין. מרדכי דוד עושה מה שהוא עושה בשביל להצביע על ההתנהגות הזאת כשגויה אך (לצערנו) מתקבלת בסלחנות על ידי המשטרה. אם המשטרה הייתה עושה את תפקידה נאמנה, ועוצרת את המתפרעים בקפלן, מרדכי דוד לא היה פועל כפי שפעל. החוסר שיוויון בפני החוק הוא הרעה החולה.

  11. תגידו, לאף אחד לא מפריע שהשלטון זקוק לטקטיקות של אספסוף מהסוג של מרדכי דוד? דחילק, יש לכם מדינה שלמה לנהל. זה מה שנשאר? אספסוף בבית הנבחרים ומחוצה לו?