123 אלף שקלים העבירה עיריית ירושלים לגלריית ברבור, המארחת אירועים של ארגוני שמאל בניגוד להוראת המשנה ליועמ"ש של העירייה. בעירייה מתלבטים אם לנקוט בסנקציות: "הנושא בבדיקה"
מחר (רביעי) בערב אמור להיערך בגלריית ברבור שבירושלים "פאנל על פינוי והריסת בתים במזרח ירושלים", מטעם ארגון 'פְרי ג'רוזלם – Free Jerusalem', המתאר את עצמו כ"קבוצת אקטיביזם בירושלים הפועלת להגברת המודעות והפעילות נגד הכיבוש בכלל ובירושלים המזרחית בפרט".
'פרי ג'רוזלם' מזוהה עם השמאל הרדיקלי, ובין יתר פעילויותיו הפוליטיות הוא משתף פעולה עם ארגונים פרו־פלסטיניים דוגמת תאעיוש, מזדהה עם תיוגם של חיילי צה"ל כ"קלגסי הכיבוש", וטוען כי תושבי ירושלים הערבים "צריכים שחרור מהמשטר הצבאי שמוטל עליהם". אנשי הארגון גם מבהירים כי הם "לא מצפים" להבנה לעמדותיהם מצד "ימנים או מרכזניקים".
גלריית ברבור, שכאמור תארח מחר את האירוע, מגדירה עצמה כ"מקום לאמנות בירושלים". בפועל, כפי שדיווחנו ב'מידה' בנובמבר האחרון, הפאנל נגד הריסות בתים של 'פרי ג'רוזלם' רחוק מלהיות האירוע הראשון שארגון שמאל קיצוני מקיים בתחומי הגלריה.
אם גלריית ברבור הייתה פועלת במימון פרטי, העניין לא היה מעסיק אותנו. חופש הביטוי וזכויות הקניין מאפשרות חירות מלאה לכל פעילות פוליטית, קיצונית ככל שתהיה. אך לא כך הדבר.
"בחלומי", כתבה לפני כארבע שנים אחת ממנהלות וממייסדות גלריית ברבור, מאשה זוסמן, "מקום קהילתי כמו גלריה ברבור נתמך באופן מלא על ידי הקהילה שמעוניינת בקיומו". בינתיים, עד שחלומה של זוסמן יתגשם, היא וצוות גלריית ברבור 'נאלצים' להתקיים מכספי הארנונה של תושבי ירושלים. מנתוני דו"ח התמיכות העדכני של אגף התרבות בעיריית ירושלים שהגיע לידי 'מידה' עולה כי בשנים 2016-2015 העבירה העירייה לידי גלריית ברבור סכום מצטבר של קרוב ל־123 אלף שקלים. סכום זה איננו כולל את ערך הנכס שבו פועלת 'ברבור', ושזכות השימוש בו ניתנה לגלריה בהרשאת העירייה.
על פי המחלקה המשפטית בעיריית ירושלים, יש גבול לפעילות פוליטית שניתן לבצע מכספי משלם המיסים. מספר ימים לאחר הדיווח ב'מידה' בנוגע לפעילות הפוליטית המתקיימת בתחומי גלריית ברבור, שיגר המשנה לעניינים פליליים ולמשפט מנהלי בלשכת היועץ המשפטי לעירייה, עו"ד דני ליבמן, את חוות דעתו לבכירי העירייה ולצוות 'ברבור'. לטענת המשנה ליועמ"ש העירייה, מתוקף העובדה שהגלריה פועלת בנכס עירוני, היא "אינה רשאית" לקיים בשטחה "פעילות מפלגתית או פוליטית". עו"ד ליבמן הוסיף כי "אין להרשות לגורמים אחרים להשתמש בנכס לכנסים, הרצאות, קורסים, מפגשים וכיו"ב, גם לא לאחר שעות פעילות הגלריה".
מצפצפים על ההנחיות
בגלריית ברבור החליטו להפר את הנחיות המשנה ליועמ"ש, ולמרות האיסור המפורש קיימו בשבועות האחרונים אירוע של ארגון השמאל הקיצוני 'תאעיוש' ו'קורס' של מספר מפגשים מטעם 'דרכנו' – תנועת המשך של V15, שפעלה כזכור בבחירות האחרונות להפלת שלטון הימין. "אנו מצטערים על כך", נכתב מטעם גלריית ברבור במכתב תגובה לעו"ד ליבמן ולשורה של בכירי ופקידי עירייה, "שאנשי העירייה נאלצים לבזבז את הזמן היקר (שלהם) על תגובות לפניות של גורמים קיצונים שמטרתם היחידה ליצור אווירה של איום והפחדה".
בגלריה נימקו את ההחלטה לעשות דין לעצמם בכך שהנחיות המשנה ליועמ"ש העירייה "סותרות את מהות 'גלריה ברבור' כגלריה חברתית קהילתית וגם את תפיסתנו האמנותית באופן כללי, כמו גם פוגעות בחופש הביטוי ובאינטרס הציבורי". במילים אחרות, צוות גלריית ברבור הודיע כי הוא כפוף להנחיות היועמ"ש של העירייה אך ורק אם הן תואמות את השקפת עולמו. בנוסף, אנשי הגלריה טוענים למעשה כי אירוח ארגוני שמאל קיצוניים, שפעיליהם משדלים פלסטינים לפתוח ב"אינתיפאדה שלישית", יורקים בפניה של חיילת צה"ל או מעודדים את תיוגם של חיילי צה"ל כ"קלגסי הכיבוש" – הוא בבחינת "אינטרס ציבורי".
טענה נוספת שלהם היא כי הנחייתו של עו"ד ליבמן סותרת לכאורה מכתב של המשנה ליועמ"ש לממשלה, עו"ד דינה זילבר, הקובע כי המונח "פעילות פוליטית אסורה" בנכס עירוני תקף רק כאשר מדובר בפעילות הנושאת, במישרין או בעקיפין, אופי מפלגתי.
ליבמן, במכתב שהגיע לידינו, הסביר בתגובה כי הקורסים של תנועת 'דרכנו' כלולים בהגדרה של פעילות בעלת אופי "מעין מפלגתי", וזאת בגין מעורבותו של ארגון V15 בבחירות האחרונות, ולכן אינם עומדים לכאורה במבחנה של זילבר. מעבר לכך, מכיוון שטרם נחתם הסכם שימוש בין העירייה לגלריה, ופעילותה נעשית כרגע מכוח הקצאה זמנית, עומדת ליועמ"ש העירייה הזכות להגדיר לאנשי 'ברבור' גבולות גזרה בכל הנוגע לאופי האירועים שהגלריה מורשית לארח, גם מעבר לשעות הפעילות הפורמליות שלה.
בעקבות ההפרות החוזרות ונשנות של הנחיותיו, שלח ביום חמישי האחרון המשנה ליועמ"ש העירייה מכתב למנכ"ל העירייה, אמנון מרחב, ובו ציין כי "למרות הודעתנו וחוות הדעת המשפטית" של עו"ד ליבמן, גלריית ברבור "סירבה לבטל" את האירועים הפוליטיים שאירחה בשטח הגלריה. בנוסף, בתגובה לפניית פעיל הימין שי גליק, הבהיר עו"ד ליבמן ביום ראשון האחרון כי הודיע לאנשי ברבור בכתב ש"אין לקיים את האירוע־פאנל בנושא הריסת בתים במזרח ירושלים של פרי ג'רוזלם", המתוכנן כאמור להיערך מחר בשטח הגלריה. נכון לכתיבת שורות אלו, ב'פרי ג'רוזלם' ובגלריית ברבור לא נרתעים מההנחיה, ונערכים לקיים את האירוע כמתוכנן.
באופן תמוה, במקום לדרוש הטלת סנקציות על הגלריה בגין הפרת הוראותיו, עו"ד ליבמן מבקש ממנכ"ל העירייה למנף את הסירוב העקבי מצד גלריית ברבור כדי לבחון את האפשרות להעניק תעודת הכשר לפעילות הפוליטית המתרחשת בגלריה, וזאת באמצעות ניסוח הסכם המגדיר "את מהות השימוש המותר לגלריה באופן מפורט ככל האפשר ושיתייחס גם למקרים כגון האירועים הנ"ל (אירוח תאעיוש, דרכנו וכו' – ג"צ), וכדי למנוע תלונות ומחלוקות".
שימוש באמנות לקידום אג'נדת שמאל רדיקלי
באחד ממכתביה למשנה ליועמ"ש ולבכירי העירייה טענה זוסמן, כאמור ממקימות ברבור ואחת ממנהלותיה, כי הגלריה "משמשת מקום מפגש ושיח למגוון של דעות". בפועל מהווה גלריית 'ברבור' בית חם אך ורק לארגוני שמאל שונים, חלקם קיצוניים ביותר. השיוך הפוליטי המובהק של הגלריה נובע, מסתבר, מהזדהות אידאולוגית עמוקה של זוסמן עם הקצוות השמאליים ביותר של המפה הפוליטית. בעבר, למשל, הציגה זוסמן מעבודותיה בתערוכת "נכבה, מי ראה? מי שמעה?" של עמותת השמאל הרדיקלי 'זוכרות', התומכת בזכות השיבה של מיליוני 'פליטים' פלסטינים לתחומי מדינת ישראל.
בנוסף, במאמר שכתבה לפני כארבע שנים הסבירה זוסמן כי היא רואה בגלריית ברבור כלי להעברת תפיסת עולמה הפוליטית. זוסמן, שהעידה על עצמה כמי ש"מתעקשת לדון בגלריה לאמנות בהקשר של מחשבה פוליטית", סיפרה כי בשנותיה הראשונות של הגלריה "שמנו דגש על אירועים העוסקים בנושאים פוליטיים אקטואליים – כיבוש, אפליה, מדיניות תרבותית וכלכלית וכדומה".
מנהלת 'ברבור' מודה כי אורחי הגלריה לא חיבבו את הקו הפוליטי המובהק:
חשבנו אז שאם רק נספר לאנשים בשכונה את ה'אמת', הם יתחילו לחשוב כמונו והעולם ישתנה. בפועל, ההפך התחיל לקרות: אנשים ממש לא היו מוכנים לשמוע את האמת שלנו, ולאט לאט התחילו להתרחק מהגלריה שקיבלה תווית 'שמאלנית'. לאירועים שלנו הגיע יותר ויותר אותו קהל של תומכים, והרבה מתושבי השכונה לא היו מוכנים להתייחס לברבור כמקום שראוי להיכנס אליו.
בשנים האחרונות, לדברי זוסמן, שינתה הגלריה גישה. "דווקא המרחב האסתטי האמנותי שקיימה הגלריה בתוך המרחב השכונתי המורכב", טענה, "אִפשר מפגש פתוח בין אנשים, שבר משהו במעגלים הלא־חדירים של הקהילות הסגורות ויצר מרחב פוליטי של חיים יחד… זהו תהליך איטי מאוד ובכלל לא הרואי, אבל דווקא הוא בונה בהדרגה תחושת סיפוק גדולה והרגשה של דרך נכונה".
"התברר", סיכמה זוסמן, "כי המרחב האסתטי יעיל במיוחד ליצירה ולקיום של מרחב פוליטי־קהילתי".
כעת הכדור נמצא בידי עיריית ירושלים והעומד בראשה, ניר ברקת, שצריכים להכריע האם תושבי הבירה צריכים לממן מכיסם את ה"מרחב האסתטי היעיל" שאשת השמאל הקיצוני מבקשת ליצור, באמצעות 'גלריה לאמנות'.
תגובת עיריית ירושלים:
"הנושא בבדיקה וטרם התקבלו החלטות".
בקשת תגובה נשלחה לגלריית ברבור, ותפורסם לכשתתקבל.
כחבר משפיע במרכז הליכוד, שאליו כבוד ראש העיר ניר ברקט רוצה להיבחר, אני פונה אליו בבקשה ובתביעה להסיר כל תמיכה של עיריית ירושלים בגלרייה השמאלנית קיצונית הזאת. יתר על כן אני פונה אליו בבקשה ובתביעה לסילוק יד של הגלריה מנכס בבעלות העירייה. אבקש מהנוגעים בדבר כאן לעדכן אותי האם העירייה אכן פועלת כנגדש, ואם לאו אאלץ להעביר מכתב בין חברי הליכוד לגבי תמיכתו של ברק (ראש עיר מצויין, אך פוליטיקאי אניגמטי עדיין) באירגוני השמאל, על כל המסקנות שיתבקשו מכך. נא לעדכן אותי במייל לגבי ההתפתחויות בנושא. תודה רבה.
אין כזה דבר "הוראות" של היועץ המשפטי.
כשמו כן הוא, יש "עצות" ,"המלצות" ו"הנחיות".
העירייה אינה מחוייבת לפעול ע"פ אלו.
אם היא פועלת בניגוד לחוק, זו בעיה- והיועץ אמור להנחות אותה לא לפעול בניגוד לחוק.
אבל, אנחנו מכירים הרבה יועצים משפטיים (מזוז, זילבר, ויינשטיין, …) ש"מורים" ו"מנחים" את דעתם האישית בלי שום קשר לחוק. הייתי שמח דווקא שפחות יקשיבו להם…
אני נגד הצעד של העירייה, אבל לא הייתי מסתמך על "ניגוד להוראות היועמ"ש" כדי להזדעזע מזה.