להשתיק את המעסיק

בפסק דין שערורייתי קבע בית הדין הארצי לעבודה כי אסור למעסיק להביע דעתו בדבר לרצונם של עובדיו להתאגד

בעל עסק: עובדיך מתעניינים בהצטרפות להסתדרות? מהיום אסור לך להתבטא בעניין. השופטת נילי ארד, נשיאת בית הדין הארצי לעבודה: "אין למעביד את חופש הביטוי להליך מימוש העובדים את זכותם להתארגן"

אין להם זכות דיבור. בית פלאפון בגבעתיים. צילום: אורי

במשך מספר חודשים התארגנו בחשאי מספר עובדים בחברת התקשורת 'פלאפון' לוועד זמני, בניסיון לצרף להסתדרות הכללית את 4,000 עובדי החברה. בסוף אוגוסט ההתארגנות הפכה לגלויה, ואנשי הוועד החלו לשכנע את העובדים לחתום על טפסי הצטרפות להסתדרות. אחת הסמנכ"ליות שהייתה במקום כינסה את המוקדנים, הזהירה אותם כי "ההסתדרות תפגע בחברה ותנהל אותה במקום ההנהלה" והפיצה מסרונים לעובדי החברה בבקשה שלא יחתמו על הטפסים. למחרת, הפיצה החברה מייל לעובדיה וזה לשונו:

שלום, בעת הזו מופעלים לחצים על עובדים להצטרפות בהולה להסתדרות. לתשומת ליבך, חתימה על טופס הצטרפות מהווה הוראה אוטומטית לניכוי של מאות שקלים משכרך בשנה. (דמי חבר להסתדרות, י.ש) הצטרפות להסתדרות תגרום לחברה ולנו העובדים נזק אדיר ולפגיעה ביכולת התחרותית שלנו מול המתחרים. אנא שקול בכובד ראש והימנע מפעולה חפוזה בטרם קיבלת את כל המידע.

באותו היום מיהרה ההסתדרות להקים דוכני החתמה מול משרדי החברה ברמת גן. מאבטחי החברה ניסו למנוע מהעובדים לקבל לעיונם את טפסי ההצטרפות ובמקביל החלה החברה להחתים עובדים על טפסי אי-הצטרפות לארגון, במטרה לסכל את הפיכתה של ההסתדרות לגוף המייצג את העובדים בחברה. מנכ"ל החברה אף הוציא מייל נוסף בו הוא מפציר בעובדים שלא להצטרף ארגון. הוא הודה כי ניסיונות התארגנות מהוות עבור ההנהלה קריאת השקמה והזדמנות לדון על תנאי העובדים בחברה, אך הפציר בהם "לתת צ'אנס להנהלה ולי לקיים דיאלוג פתוח וכנה ולייצר ביחד, באווירה פתוחה ועניינית, פתרונות שיאפשרו מענה לדברים המטרידים, אך גם ישמרו על הכושר התחרותי והעצמאות העסקית של החברה".

ההסתדרות מיהרה לבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב ודרשה כי החברה תחדל מכל ניסיונותיה להניא את העובדים מהצטרפות מאורגנת לשורותיה. כבר בפתיחת הדיון, התחייבה חברת פלאפון בפני השופטת אורנית אגסי להפסיק את כל הפעולות בהם נקטה כדי לסכל את התארגנות. היא התחייבה שלא להכשיל את ניסיונות הוועד הזמני להחתים על טפסי הצטרפות להסתדרות, הודיעה כי תפסיק להחתים על טפסי אי-הצטרפות ואף התחייבה להפיץ הודעה לעובדים בה היא מצהירה כי היא מכבדת את החופש של העובדים להתארגן. רק דבר אחד סירבה הנהלת פלאפון לעשות: לקבל את דרישת ההסתדרות כי ההנהלה לא תביא בפני העובדים את דעתה בקשר לפגיעה של התאגדות כזו בחברה ובעובדים. כפי שההסתדרות חופשית להסביר את היתרונות, טענה הנהלת החברה, היא מבקשת את החופש להסביר את החסרונות.

זו המציאות, טמבל

לשופטת לוגסי הצעת פלאפון נראתה סבירה ומאוזנת, אך ההסתדרות ערערה לבית הדין הארצי ודרשה שההנהלה לא תביע כלל את דעתה בעניין. נציגת היועץ המשפטי לממשלה בדיון, תמכה במפתיע בעמדתה הקיצונית של ההסתדרות, וזו גם מצאה אוזן קשבת אצל השופטים. ההרכב בראשותה של נשיאת בית הדין הארצי לעבודה, השופטת נילי ארד, פסק כי:

אין למעביד את חופש הביטוי, כלומר את זכות התגובה להליך מימוש העובדים את זכותם להתארגן. התערבותו באותו הליך משמעה פגיעה לא-מידתית בהליך דמוקרטי פנימי של עובדיו, שאין הוא צד לו.

השופטת נילי ארד. צילום: אתר הרשות השופטת

בשביל מי שרוצה להבין את הכשל המובנה במערכת הצדק הישראלית הפסקה הזו אומרת הכול. במערכת השיקולים של השופטים נכנסים רק מונחים הקשורים לעולם הזכויות והצדק. עניינים הנוגעים למציאות כלכלית ולהשלכות מידיות של הצדק הנכסף, לא מוצאים את מקומם באולמות בית המשפט. לפי פסק הדין, המשקל היחיד שיש למידע שהחברה מוסרת לעובדים ניתן במסגרת "חופש הביטוי" של המעביד – זכות אלמנטרית של כל אדם, שבמקרה זה נדחית בפני ביטוי קיצוני של "זכות ההתארגנות" של העובדים. אך מי שמבין דבר או שניים בניהול יודע שלעמדת החברה יש משמעות רבה, אמנם לא בתחום הזכויות, אלא בתחום מעט יותר חשוב: תחום המציאות.

האם אין זו זכותם של העובדים לשמוע על המשמעויות העסקיות של התאגדותם? האם העובדה שחגיגת הפועלים שלהם עלולה להסתיים בקיצוצים מסיביים ואולי בסגירת החברה איננה דבר שראוי לעובדים לשמוע?

השופטים, כנראה, סבורים שלא. עבור מי שאוחז אוחז בגרסה סוציאליסטית של "צדק" עמדת המעסיק היא לעולם רק תירוץ לניצול של העובדים, דבר שיש לו מקום כ"חופש ביטוי" מצומצם ותו לא. אך האם "זכות ההתארגנות" תוכל לחמם את ביתם של המפוטרים העתידיים, או תדאג להם ללחם או לביגוד? על שאלות מסוג זה השופטים לא נדרשים לענות.

מאמרים נוספים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

5 תגובות למאמר

  1. "האם אין זו זכותם של העובדים לשמוע על המשמעויות העסקיות של התאגדותם?"

    אהבתי כיצד רשמת את המשפט הזה ללא שמץ של סרדוניות…

    "הוא הודה כי ניסיונות התארגנות מהוות עבור ההנהלה קריאת השקמה והזדמנות לדון על תנאי העובדים בחברה"…

    לא סובל את שלי אבל באמת… הסיפור הזה לא חדש (אני מתכוון למעסיקים שפתאום רוצים עוד זמן לנהל "דיאלוג פתוח וכנה" כשלפתע מגלים שהעובדים לא כל כך חסרי כוח כמו שהיו מקודם), והרבה פעמים נגמר במסמוס. עד עכשיו מי שביקש העלאה לא קיבל אותה או קיבל מכתבי פיטורים.

    בכל מקרה לטוב או לרע, מי שרוצה להעביר אינפורמציה-יעביר
    ללא קשר למה בית המשפט פסק.

  2. אני מתלבט אם זו ציניות במיטבה או נאיביות עמוקה ביותר. המעסיק רק רוצה להודיע לעובד התמים שהוא עתיד לשלם דמי חבר להסתדרות. כמה נחמד מצידו. כאילו אף פעם מעסיקים לא ניצלו את כוחם על מנת ללחוץ על העובדים לא להתאגד ולאיים עליהם. באמת, מה רוצים מהם? בסך הכל מעסיקים תמימים וצדיקים שאך ורק טובת העובד ורווחתו נגד עיניהם. כנראה שפלאפון ירוויחו את אותו הסכום אם מישהו מהבכירים שם יקצץ בשכרו. ולא, זה לא אמור לבוא על ידי זה שעובדים בפלאפון יוותרו על תנאים בסיסיים שלהם.
    הנה רק דוגמא מחיפוש זריז בגוגל:
    http://www.news1.co.il/Archive/001-D-310225-00.html

    1. לנעם-
      בעוד שאני לגמרי איתך, אני מחוייב לציין את העובדה שכן ישנם מצבים שצריך לדבר עם העובדים על מצב העסק, לשתף אותם ולהסביר מה יקרה אם הם ינהגו ככה או ככה ומה יקרה אם התנאים שלהם יעלו. את זה אני אומר כבעל עסק (זעיר) בעצמי. הבעיה היא כמובן באפשרויות שהצורך הזה מייצר- פרצה קוראת לגנב, אפילו אם זו פירצה לשם איוורור החדר. כך
      שבפועל אתה תראה הרבה איומים, אבל העיקרון הבסיסי הוא כשר ונחוץ.

      נ.ב "קיצוץ בשכר הבכירים" זו סיסמא נחמדה אבל הרבה פעמים היא לא יותר מסיסמא ותו לא. לפי הכתבה יש להם 4000 עובדים. אני לא יודע כמה הם מרוויחים אבל מישהי שאני מכיר עבדה שם מזמן והרוויחה במוקדנות יותר ממינימום. כך שכדי לקבל שיפור ממורגש בתנאים- אנחנו צריכים להשקיע לפחות אלף ש"ח לעובד- אבל בוא במקום זאת נעלה רק ב 500.
      נכפיל 500 ב 4000 ויש לנו 2 מליון בחודש שצריכים להגיע מ"שכר הבכירים". לפי כתבה ישנה שעלתה בגוגל אני רואה שהמנכ"ל הרוויח חמש מאות אלף. אני מניח שכל מי שתחתיו מרוויח הרבה פחות. לא צריך לרחם עליהם , הם ירוויחו 200 אלף, מאה וכו'… אבל הם לא כל כך רבים ורק אם תבטל להם את המשכורת לחלוטין אז 7-8 בכירים יעניקו לך 2 מליון (שלטעמי בכלל לא מספיקים).
      לזה גם תוסיף את השיקול העסקי של האם הם ישארו בחברה או שיש להם אלטרנטיבות.
      אני כמובן נגד 'מירוץ החימוש' הזה של מי משלם יותר כסף- אבל זה עדיין שיקול קיים.

    2. אכן, לא טובת העובד לעיניהם, אלא טובת העסק. זו המציאות, וכך זה צריך להיות.
      ברור, הרי, שאם העובדים יתאגדו זה לטובת מאבק בהנהלה על שכרם או תנאיהם. ברור שלחברה זה יעלה כסף, ויפחית את ההכנסות שלה (שגם ככה בירידה). זכות ההנהלה לנסות ולמסמס התארגנות שכזו. זכותם של העובדים להתאגד בסוף, אבל למה שלא ידעו את המחיר שתשלם על זה החברה בה הם עובדים?

    3. הממ… תראה. למעסיק יש באמת זכות למסמס. העניין שלפנינו (לפחות ככה הבנתי אותו) הוא לא בקריאות ההנהלה ל"משא ומתן ללא ההסתדרות" שזה סתם נסיון למסמוס, אלא ב"הסבר ההשלכות" שזה קוד לאיומים על העובדים.

      בכל מקרה, פסיקה או לא, מי שרוצה לאיים או ליידע, ימצא הרבה דרכים לעשות זאת ללא בעיה. בין אם במכתב ש'דלף' או שיחה בין עובד א' לעובד ב'.